tržišni fenomeni

Otkrivamo koliku je kaznu dobio trgovac koji je prodavao zaštitne maske uz maržu od gotovo 600 posto, ali i zašto jedna kirurška maska košta osam kuna

21.04.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa diljem svijeta s polica ljekarni odnijela je kirurške zaštitne maske. Iako medicinska struka nošenje ovakvih maski preporučuje samo zaraženima koronavirusom, to nije spriječilo stotine milijuna ljudi, među ostalim i milijune Hrvata, da navale u apoteke i pokupuju ih

Nezabilježena potražnja za kirurškim zaštitnim maskama prelila se i na crno tržište kada je maski nestalo u ljekarnama, pa su pojedinci putem interneta tražili i po 500 kuna za njih. Što je najžalosnije, i oni su rasprodali svoje zalihe. Rekorder u dizanju marže za zaštitne maske bio je pak trgovac koji je na svoje maske ugradio maržu od 594 posto, otkrio je prošlog tjedna glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Tportal je provjerio kakva je opskrbljenost medicinskim zaštitnim maskama danas i koliko koštaju. Otkrivamo da najveći lanci ljekarni u zemlji, Gradske ljekarne Zagreb, Mandis Pharm, Pharmacia i Pablo, drže zaštitne maske te im se cijene kreću u rasponu od 7,2 do 8,3 kune za komad. Maski zasad jedino nema u lancu Prima Pharme, a u ljekarnama Pablo kažu da nove zalihe trebaju uskoro doći.

Ljekarne Pharmacia u ovom trenutku su najpovoljnije na tržištu s cijenom maske od sedam kuna po komadu, slijede ljekarne Pablo s cijenom od 7,2 kune za komad. Tek nešto skuplje su Gradske ljekarne Zagreb s cijenom od osam kuna, dok su najskuplje maske u ljekarnama Mandis Pharma s cijenom od 8,31 kunu. Treba napomenuti da su sve maske u domaćim ljekarnama strane proizvodnje, a ljekarne ih nabavljaju od domaćih veletrgovaca jer po zakonu ne smiju kupovati direktno od proizvođača.

Upravo zbog niza zakona i regulacija ljekarne se ne mogu 'obogatiti' prodajom zaštitnih maski niti im je to u opisu posla. Dario Petek, predsjednik HUP udruge ljekarnika, objasnio nam je zašto je cijena jedne maske od sedam do osam kuna realna u ovom trenutku:

'Ljekarnama je pravilnikom određeno kako definiraju marže i mi nismo ti koji diktiraju cijenu. Ljekarne mogu staviti maksimalnu maržu od 35 posto, a u ovom slučaju porasla je veleprodajna cijena maski i artikl je poskupio', kaže Petek te nastavlja ilustracijom:

  • +7
Zaposlenici osječke tržnice rade s maskama na licima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Prije epidemije koronavirusa nabavna cijena maske bila je oko 40 lipa, a prodavale su se za manje od kunu. Nitko ih nije kupovao, tu i tamo kupovali bi ih liječnici. Sada, dolaskom virusa, porasla je veleprodajna cijena i maske u nabavi koštaju oko 4,5 kuna. Na to treba staviti maržu i PDV i eto vas na sedam kuna. Kada se situacija s koronavirusom smiri, te će maske opet koštati manje od kunu.'

Petek nam kaže i kako domaće ljekarne moraju nabavljati robu od domaćih posrednika te kako svakog dana dobiva ponude raznih j.d.o.o. društava: 'Kolege ljekarnici stvarno se trude nabaviti što jeftiniju robu jer nikome nije u interesu uzeti maske po veleprodajnoj cijeni od 15 kuna i prodavati ih mušterijama po 20 kuna. Nisu tu radi jednokratne zarade, ne mogu se obogatiti na maskama da bi nešto kratkoročno zgrabili i spakirali kofere. Ljekarništvo u Hrvatskoj postoji stotinama godina i ostajemo dugoročno, mi smo tu za pacijente.'

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, potvrđuje Petekove navode i pojašnjava kako na veleprodajnu cijenu maski, osim PDV-a i ljekarničke marže, treba dodati carinu od 6,3 posto, zbog čega je sadašnja cijena između sedam i osam kuna po komadu sasvim realna jer su i veleprodajne cijene skočile na između četiri i pet kuna.

  • +7
Testiranje na koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ulazna cijena za dva milijuna komada je oko 3,4 kune, a naše ljekarne naručuju po tisuću ili dvije komada. U cijenu treba uračunati prijevoz. Primjerice čarter let iz Kine, u kojoj se proizvode gotovo sve maske, košta oko milijun eura. Prijevoz brodom sada je praktički nemoguć jer putovanje traje tri mjeseca, a maske svima trebaju odmah', poručila je Soldo, uz napomenu da se može očekivati pad cijena zaštitnih kirurških maski kada Kina zadovolji domaću potražnju pa joj ostane više robe za izvoz u Europu.

Inače, ovog vikenda u zagrebačku zračnu luku sletio je kineski transportni avion s oko 70 tona zaštitne opreme, među ostalim dovezao je i zaštitne maske, zbog čega bi im potražnja trebala dodatno pasti, a maske pojeftiniti. Što se tiče trgovca koji je dignuo maržu 594 posto, u Državnom inspektoratu kažu nam kako se radi o veletrgovcu kojem je izdan prekršajni nalog od 300.000 kuna za pravnu osobu i dodatnih 70.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te mu je zabranjeno obavljanje poslova zbog nepoštenog trgovanja sve dok ne ukloni nepravilnosti.

Osim toga, kažu u Inspektoratu, u dva slučaja ljekarnama su izdani prekršajni nalozi u iznosu od 100.000 kuna za pravnu osobu i 15.000 kuna za odgovorne pojedince, dok će se u dva slučaja podnijeti optužni prijedlozi sudovima. Sve u svemu, u 19 slučajeva pronađene su nepravilnosti, 121 inspekcijski nadzor još uvijek traje, tj. 'utvrđuju se činjenice', a sveukupno su provedene 824 inspekcije.

  • +5
Medicinske maske u ovoj krizi dobili su i neki spomenici Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U Državnom inspektoratu nisu nam željeli otkriti tko su točno prekršitelji, a od tržišnih aktera doznali smo da čitav niz trgovina prodaje zaštitne maske koje zapravo nemaju nikakvog preventivnog efekta, već su namijenjene zaštiti od prašine ili boja:

'Trgovine građevinskog materijala recimo prodaju zaštitne maske protiv prašine, kakve koriste građevinci ili ličioci, a ljudi ih kupuju u nadi da će ih one štititi od koronavirusa, što nema veze s istinom. Isto tako, svakakve zaštitne maske prodaju se u drogerijama, dok prave zaštitne kirurške maske drže samo ljekarne. Stoga sam siguran da je Državni inspektorat pronašao brojne prekršitelje koji nabijaju sulude marže među takvim trgovcima', zaključuje sugovornik iz trgovačke branše koji je molio za anonimnost.