niste jedini

Ostali ste bez zdravstvenog jer niste znali da se morate javiti HZZO-u? Evo što napraviti

23.08.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Čitatelj tportala našao se u nezavidnoj poziciji - izgubio je pravo na zdravstveno kao nezaposlena osoba jer nije znao da se mora javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako ga oni ne bi 'izbrisali' u sklopu kampanje čišćenja osoba koje koriste besplatno zdravstvo kao 'fiktivno nezaposleni'

Cilj je HZZO-a očistiti registar od svih korisnika besplatnog zdravstva koji se vode kao nezaposleni u Hrvatskoj iako možda već godinama rade u inozemstvu i zapravo zlorabe status nezaposlenosti.

Nastradao je tako i naš čitatelj, koji je stvarno nezaposlen, ali i slabo informiran te se nije javio HZZO-u u roku od 90 dana kako bi dokazao da je u Hrvatskoj i izbjegao brisanje. Što sad? HZZO je iz registra obrisao 105.982 osobe koje se nisu javile do zakonskog roka 29. lipnja ove godine.

Naš čitatelj, koji je trenutačno bez zdravstvenog osiguranja, tvrdi da u medijima nije doznao da se sprema 'velika čistka' te kaže da je HZZO nezaposlenima trebao javiti da se sprema brisanje. Za tportal iz HZZO-a kažu da su početkom travnja poslali obavijesti na adrese 280.500 osoba koje u tom trenutku nisu bile u evidenciji zavoda za zapošljavanje.

'Obavijesti su poslane na adrese koje su te osobe službeno prijavile MUP-u', kažu nam iz HZZO-a, što zapravo znači da su svi koje su planirali brisati bili na vrijeme obaviješteni.

Pitamo ih ima li puno slučajeva ljudi koji se nisu javili u zavod jer nisu znali da se sprema brisanje, na što nam HZZO potvrdno odgovara: 'Služba za zdravstveno osiguranje kontinuirano zaprima podneske osiguranika koji se uglavnom žale da su odjavljeni s obveznoga zdravstvenog osiguranja, a da nisu imali saznanja da moraju osobno pristupiti HZZO-u radi zadržavanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi nezaposlenosti.'

  • +5
Gužva pred HZZO-om - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Rješenje za takve osobe je pisanje žalbe, no zasad masovnog pitanja žalbi nema jer ih je u HZZO do utorka došlo tek 15, a one su već u proceduri rješavanja. Jednom kad se žalba podnese, rok za izdavanje drugostupanjskog rješenja je 60 dana od dana uložene žalbe na prvostupanjsko rješenje.

Zaključno, u HZZO-u našem čitatelju i osobama poput njega preporučuju da se osobno jave u nadležnu službu HZZO-a te će biti informirani o uvjetima za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju i o mogućnosti da zatraže izdavanje rješenja vezano za odjavu s obveznoga zdravstvenog osiguranja, a sve radi zaštite svojih prava.