POZITIVNO OZRAČJE

Optimizam i ljubav na druženju gospodarstvenika i vlasti Preloga

01.12.2012 u 17:51

Bionic
Reading

Dok na nacionalnoj razini vlast i poslodavci razmjenjuju oštre riječi potaknuti lošim gospodarskim pokazateljima, sasvim drugačije ozračje u Prelogu, međimurskom gradiću koji ima nešto više od četiri tisuće stanovnika te više od dvije tisuće radnih mjesta. Unatoč daljnjem usložnjavanju prilika, preloški gospodarstvenici, čiju okosnicu čini prerađivačka industrija, bolje posluju nego lani. Rečeno je to na zajedničkom, tradicionalnom druženju gospodarstvenika i vlasti Grada Preloga

U šest mjeseci broj zaposlenih povećan je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rasli su i prihodi za 0,2 posto, bruto dobiti za 5,4 posto, a izvoz za čak devet posto. I to je većinom posljedica boljeg rada u preloškoj prerađivačkoj industriji koja je izvozno orijentirana.

'Gospodarstvo je stup razvoja svake sredine, pa tako i Preloga, stoga vam se zahvaljujem i čestitam na rezultatima', rekao je Dragutin Glavina, preloški gradonačelnik i saborski zastupnik, obraćajući se okupljenim obrtnicima i poduzetnicima od kojih je velika većina poslovala s dobiti.

Na području Preloga, koji nema prireza, posluju 102 obrtnika i 204 tvrtke s 2080 zaposlenih koje su prošle godine ostvarile 1,52 milijarde kuna prihoda te 34 milijuna kuna neto dobiti. Značajan dio prihoda otpada na tvrtke u stranom vlasništvu, kao što su američki LPT ili HESPO koji djeluje u sklopu švedske Hilding Anders Grupe. Dok su strana ulaganja gotovo zamrla u nas, Prelog je i ove godine postao gradilište. U Industrijskoj zoni Sjever austrijska obućarska tvrtka Paul Green gradi pogone, a na tome se neće stati.

'Vaša je prednost i to što ste postali magnet za ulagače', poručio je međimurski župan Ivan Perhoč okupljenima na skupu kojim je prevladavao optimizam.