UZGAJIVAČI OČAJNI

Odojak nikada nije bio jeftiniji, kilogram stoji manje od kutije cigareta

23.12.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Božić je pred vratima. Na tradicionalnom blagdanskom stolu, uz bakalar na Badnji dan, naći će se i pečenka, bez koje Božić nije Božić. U Dalmaciji su to najčešće janjetina i teletina te odojak, koji mnogima nije prvi izbor. Ali s obzirom na cijene po mesnicama, čini se da će ove godine odojak peći i oni koji to nisu namjeravali.

Prosječna cijena odojka u prosincu je bila oko 30 kuna za kilogram, dok su janjetina i teletina čak dva puta skuplji. Janjetina se prodaje po cijeni od 60 do 70 kuna za kilogram, dok je teletina također 60 kuna, premda se na nekim akcijama može pronaći i nešto jeftinija.

Puretina je jeftinija od janjetine i teletine, ali ipak skuplja od prasetine, i za nju bi valjalo izdvojiti 40 kuna po kilogramu. Tako na kraju ispada da je odojak u usporedbi s ostalim vrstama mesa u ove predblagdanske dane bagatela.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u mesnicama je ovih dana povećana prodaja odojaka, neki trgovački centri imaju i dodatne akcije, što privlači kupce koji u ovom teškom vremenu korona-krize po nekoliko puta prevrću svaku kunu prije negoli se odluče na kupnju. Istina, radi se uglavnom o odojcima iz uvoza, ali to nikoga previše ne zabrinjava.

No, za razliku od kupaca, domaći proizvođači nisu ni približno zadovoljni. Kažu da ih ubija nelojalna konkurencija iz uvoza, pa će niske dampinške cijene uništiti i ono malo što je ostalo od hrvatske proizvodnje svinja.

– Nažalost, domaći proizvođači svinja propadaju, premda se kvaliteta takvog mesa ne može mjeriti s kvalitetom mesa s hrvatskih farmi. Naši proizvođači svoje odojke hrane cjelovitim žitaricama i takvo je meso iznimno kvalitetno. Imate situacija kada se uvozni odojak ispeče i sve bude u redu dok je topao, a kad se ohladi, odrveni i više nije za jelo – ističe Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja.

– Farmeri iz europskih zemalja rješavaju se odojaka jer im se ne isplati hraniti ih zbog poskupljenja stočne hrane. Takvi odojci, koji koštaju tek desetak kuna žive vage, dolaze na hrvatsko tržište, gdje se prodaju po iznimno niskim cijenama. Neki trgovački centri, da bi privukli kupce za druge artikle, na odojke ne stavljaju nikakvu maržu pa ih prodaju i po 19 kuna za kilogram, što je ispod svake cijene – objašnjava Jančo, naglašavajući da je posljednjih dana došlo do blagog porasta cijena domaćih odojaka, što je rezultat porasta potražnje, no to nije dovoljno za opstanak hrvatskih farmi, rezolutan je.

Niska – dampinška cijena odojaka, kojoj se vesele umirovljenici, ali i ostali Hrvati niže platežne moći i standarda, nije najbolje sjela ni domaćim proizvođačima janjetine. Logično je da će ljudi kupovati meso koje im je jeftinije, premda se odojak veže uz blagdanske običaje na kontinentu, dok je u Dalmaciji to janjetina. Sada više ne govorimo o tome voli li netko više janjetinu ili svinjetinu, jer u ovim okolnostima kupuje se ono što je jeftinije i pristupačnije.

Ipak, kako doznajemo u razgovoru s uzgajivačima ovaca, trenutačno nije sezona janjaca pa je zbog toga i cijena janjetine viša. No, nitko nije kriv što je platežna moć stanovnika niska pa kupuju što je moguće jeftinije.

Tomislav Rukavina iz udruge uzgajivača ovaca "Lika" objašnjava da razlika između cijena janjetine i odojka i nije tako drastična jer su se uvijek mogla kupiti dva odojka za jedno janje. Naglašava da je janjetina čak i pojeftinila jer se može naći janje po cijeni od 80 eura, dok je nekada bilo 100 eura.