trgovačka dinastija

Obitelj osnivača najvećeg trgovačkog lanca na svijetu podebljala bogatstvo na više od 170 milijardi dolara

26.08.2018 u 22:57

Bionic
Reading

Na iznenađujući rast prodaje u trgovinama Walmarta investitori su reagirali s optimizmom, zbog čega je nakon objave poslovnih rezultata vrijednost dionica maloprodajne kompanije naglo skočila, a s njom i iznosi na bankovnim računima najbogatije svjetske obitelji

Optimizam koji već neko vrijeme vlada u američkom gospodarstvu donio je i neke pomalo neočekivane, ali dobrodošle trendove na tržište maloprodaje u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je dio tamošnjih maloprodajnih lanaca ovih dana objavio poslovne rezultate ispostavilo se da, čak i usprkos snažnoj konkurenciji kojom prijete internetski trgovci, klasični trgovački centri u posljednje vrijeme obiluju kupcima koji ne štede.

U medijima i među investitorima su tako pozdravljeni odlični financijski i poslovni rezultati najveće svjetske maloprodajne kompanije Walmart, koja je u posljednjem fiskalnom tromjesečju u trgovinama otvorenim barem godinu dana zabilježila rast prodaje od 4,5 posto, što je najviši takav porast ostvaren u proteklih desetak godina. Odlične rezultate je pratio i rast cijena dionica, a mediji su požurili objaviti da je taj skok donio i novih 11,6 milijardi dolara na bankovne račune obitelji Walton, potomaka osnivača Walmarta i većinskih vlasnika koji i danas kontroliraju kompaniju.

Zajedničko bogatstvo petero nasljednika tako je, prema podacima Bloomberga, u jednom trenutku dosegnulo čak 163,2 milijarde dolara. Uz današnju vrijednost dionica Walmarta, za svaki dolar za koji im naraste cijena bogatstvo obitelji Walton se poveća za okruglo milijardu i pol dolara. Naravno, radi se o skoku bogatstva samo na papiru i bilo kakav nagli pad dionica, do kojeg može doći zbog raznoraznih razloga, značio bi i jednako takav gubitak silnih milijardi koje su Waltoni ovih dana 'zaradili'.

No unatoč takvim oscilacijama, vrijednost koja leži iza vlasničkih udjela kojima upravlja ova obitelj je stvarna. Riječ je, konačno, o najvećem svjetskom maloprodajnom lancu. Walmart diljem svijeta ima 11.700 trgovačkih centara i tvrdi da tjedno opslužuje 270 milijuna kupaca, što figurativno znači da barem jednom u tjednu u Walmartove trgovine stupi cjelokupno zajedničko stanovništvo Njemačke, Francuske, Ujedinjene Kraljevine i Italije.

Korijeni popularnog lanca nalaze se na tzv. američkom Srednjem zapadu, a sežu do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Braća Sam i Bud Walton su se zapravo trgovinom aktivno počeli baviti neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Sam je 1945. pod franšizom Ben Franklin otvorio svoj prvi dućan u saveznoj državi Arkansas, a brat Bud je godinu kasnije otvorio svoj prvi dućan u susjednom Missouriju. Poslovni model na kojem je inzistirao Sam Walton, brinući se da police trgovina uvijek budu pune i da se na njima nalaze proizvodi američkih kompanija koji su cjenovno konkurentni uvoznima, donio im je izniman uspjeh: preuzete trgovine bi u prvih dvije do tri godine redovno udvostručivale ili utrostručivale prihode.

Do 1962. braća su upravljala sa 16 trgovina, a sredinom te godine otvoren je i prvi pravi Walmart, pod imenom Wal-Mart Discount City. Kompanija je inkorporirana tek krajem šezdesetih i od tada do danas se, usprkos nizu raznih zamjerki i problema kroz godine, razvila u jednog od najbitnijih svjetskih igrača na tržištu maloprodaje. Glavnu riječ u Walmartu je vodio stariji brat Sam, a to se danas vidi i iz vlasničkih odnosa u kompaniji.

Priča o obitelji Walton, najbogatijoj obitelji na svijetu Izvor: tportal.hr / Autor: Walmart

Obitelj Walton svoj vlasnički utjecaj u Walmartu ostvaruje kroz blago natpolovičnu većinu u vlasništvu dionica. U tome glavnu ulogu igraju dvije zaklade: Walton Enterprises LLC i Walton Family Holdings Trust, kroz koje od uspjeha Walmarta profitiraju potomci Sama Waltona. Sam je imao četvero djece: Roba, Johna, Jima i Alice Walton. John je poginuo 2005. godine i godinama se pretpostavljalo da je njegov dio obiteljskog bogatstva u potpunosti naslijedila njegova supruga Christy. No prije nekoliko godina otkriveno je da je polovicu svojeg tadašnjeg bogatstva poklonio dobrotvornim zakladama, a trećinu je naslijedio jedini sin Lukas, dok je Christy pripao ostatak.

No spomenutih petero – Rob, Jim, Alice te Christy i Lukas – izravni su potomci Sama Waltona i danas ih se smatra nukleusom obitelji jer troje Samove djece ima i ključnu ulogu u upravljanju maloprodajnim carstvom. Uz udjele koji im pripadaju kroz spomenute dvije zaklade, Rob, Jim i Alice još svaki izravno posjeduju po nešto dionica Walmarta, tako da se njihov kontrolni udio kreće oko 51 posto. Sukladno tome, njih troje se, i među članovima obitelji Walton i općenito, nalaze na najvišim pozicijama svjetskih lista po bogatstvu.

Prema listi koju održava magazin Forbes, Jim Walton tako ovih dana raspolaže s 44,9 milijardi dolara, a Rob i Alice imaju svaki po 44,6 milijardi dolara. Svi troje se nalazi među dvadeset najbogatijih ljudi na svijetu. Nakon njih po obiteljskom bogatstvu slijedi Lukas Walton, unuk osnivača Sama, čija se imovina u ovom trenutku procjenjuje na 15,2 milijarde dolara, a njegova majka i udovica Johna Waltona raspolaže s otprilike upola manje, odnosno oko sedam milijardi. Lukas sa svojom imovinom spada među osamdeset najbogatijih, a Christy se nalazi oko 220. pozicije na Forbesovoj listi.

Od spomenutih petero članova obitelji, vezu s operativnim poslovanjem Walmarta ima Rob Walton, jedan od direktora kompanije, što je pozicija koja mu daje nadzornu i savjetodavnu funkciju. Njegov nećak, sin Jima Waltona, 36-godišnji Steuart također radi za kompaniju na poziciji direktora. Alice Walton je sa svojim enormnim bogatstvom već desetljećima u SAD-u poznata kao izdašan pokrovitelj umjetnosti, a njezin brat Jim je do prije nekoliko godina radio za Walmart te drži i značajan vlasnički udio u najvećoj banci u državi Arkansas.

Iz bogataške dinastije Walmart ne smije se isključiti ni dvije kćeri Buda Waltona, suosnivača kompanije i mlađeg Samova brata. Ann Walton Kroenke i Nancy Walton Laurie su, prema dostupnim informacijama, u jednakim mjerama naslijedile udio koji je u Walmartu držao njihov otac Bud. Forbes danas bogatstvo Ann Kroenke procjenjuje na oko 6,4 milijarde dolara, dok je njen suprug Stan Kroenke također multimilijarder koji je svoje bogatstvo zaradio nekretninama, a oboje su danas najpoznatiji kao vlasnici brojnih sportskih klubova. Između ostalog, Ann i Stan Kroenke drže klub američkog nogometa Los Angeles Rams, košarkaški klub Denver Nuggets, hokejski klub Colorado Avalanche i još nekoliko timova, a uskoro će postati i jedini vlasnici londonskog nogometnog kluba Arsenal.

  • +4
Ann i Stan Kroenke uskoro će postati i jedini vlasnici londonskog nogometnog kluba Arsenal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bogatstvo Nancy Walton Laurie se ovih dana procjenjuje na 5,6 milijardi dolara. Njezin suprug Bill Laurie također se bavi sportskim menadžmentom, a svojevremeno je bio vlasnik hokejskog kluba St. Louis Blues. Nancy i Bill su se u medijima našli prije desetak godina, kad je otkriveno da je njihova kći Elizabeth Paige Laurie svojoj cimerici na fakultetu plaćala izradu seminara i drugih zadataka, nakon čega je poništena diploma koju je stekla na University of Southern California.

Zbroje li se dostupne brojke o bogatstvu nasljednika osnivača Walmarta, obitelj Walton danas raspolaže s više od 170 milijardi dolara, što je, ako se izuzmu kraljevske obitelji čije je bogatstvo još teže procijeniti, stavlja na prvo mjesto liste poznatih milijarderskih obitelji. Waltoni su tako bogatiji od poznatih američkih industrijalaca, braće Koch, koji imaju upola manjih 80 milijardi, ili obitelji Mars, vlasnika poznatog proizvođača slatkiša, koji također raspolažu s osamdesetak milijardi dolara. Za jednu obitelj čije bogatstvo potječe iz skromnog dućana pokrenutog 1945. te čije se ime već desetljećima najviše veže uz jeftin šoping za široke mase – sasvim dovoljno.