VELIKI ODAZIV

'Građani su razgrabili trezorce, ali to neće potaknuti banke na dizanje kamata na štednju'

17.11.2023 u 12:48

Bionic
Reading

U ponedjeljak istječe rok za upis trezorskih zapisa, a građani su već u četvrtak premašili ciljani iznos Ministarstva financija

Prema podacima koje je iznio premijer Andrej Plenković, do četvrtka u 11 sati gotovo 24 tisuće građana upisalo je trezorske zapise te je uplaćeno 492 milijuna eura.

Za ekonomista Damira Novotnyja velik odaziv građana na upis trezorskih zapisa potpuno je očekivan.

'Hrvatska se pridružila trendu u Europskoj uniji u kojem sve više država, u uvjetima niskih kamatnih stopa na štednju u bankama, građanima nudi mogućnosti kupnje državnih vrijednosnih papira. Vlada se na ovaj način malo jeftinije zadužila, a građani su dobili prinos znatno viši nego u banci', pojašnjava Novotny.

Ministar financija Marko Primorac naglasio je da je jedan od razloga za izdanje 'narodnih' trezoraca zaostajanje depozitnih kamatnih stopa u bankama za drugim članicama EU-a.

Novotny smatra da će građani biti zainteresirani i za buduća izdanja državnih vrijednosnih papira, ali misli da to neće potaknuti banke na značajnije podizanje kamatnih stopa na štednju.

'Štedni depoziti su ogromni, a ovo su relativno mala izdanja i neće utjecati na kamatne stope na štednju. Banke imaju visoku likvidnost i zbog toga nemaju ekonomskog motiva za podizanje kamatnih stopa', naglašava Novotny.

Podsjetimo, građani su mogli upisati neograničeni broj trezoraca po cijeni od 963,95 eura, a po dospijeću će im država isplatiti 1000 eura po zapisu. Razlika u cijeni osigurat će im godišnji prinos od 3,75 posto, što je za 0,1 postotni poen više od prinosa na 'narodnu' obveznicu izdanu u ožujku.

S obzirom na to da je predviđeni iznos izdanja 'narodnih' trezoraca 440 milijuna eura, a građani su prije isteka roka već uplatili 492 milijuna eura, upitno je hoće li dobiti željeni broj zapisa. Ministar Primorac pojasnio je da Ministarstvo financija ima mogućnost prihvatiti veću ili manju ponudu od predviđenih 440 milijuna eura, pa tako u slučaju veće potražnje može povećati nominalni iznos alokacije.

  • +14
Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

No u slučaju da Ministarstvo financija odredi nominalni iznos izdanja ispod ukupnog prikupljenog interesa, trezorski zapisi će se alocirati ulagateljima proporcionalno upisanom broju zapisa, dok će im višak uplaćenih sredstava biti vraćen u roku od pet radnih dana po isteku razdoblja ponude.