na rubu recesije

Nove loše vijesti za Njemačku, oglasio se Bundesbank

19.02.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Moguće je da je Njemačka u recesiji, budući da je inozemna potražnja slaba, potrošači su i dalje na oprezu, a domaća ulaganja koče visoki troškovi zaduživanja, pokazuje u ponedjeljak izvješće njemačke središnje banke Bundesbank

"Oporavka u njemačkom gospodarstvu još nema. U prvom tromjesečju 2024. godine aktivnost bi se ponovno mogla blago smanjiti, a s drugim uzastopnim padom gospodarske aktivnosti njemačko bi gospodarstvo ušlo u tehničku recesiju", objavio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću o najvećem europskom gospodarstvu.

Njemačka se muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu početkom 2022. povećala troškove energije, a njezino golemo gospodarstvo oslonjeno na industriju sada je četvrti kvartal zaredom s nultim odnosno negativnim rastom, što opterećuje cijelu eurozonu, primjećuje Reuters.

U četvrtom kvartalu lani sezonski prilagođen realni BDP prema prvim procjenama smanjen je za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, nakon što je u prva tri kvartala 2023. godine gotovo stagnirao, navode u središnjoj banci.

Za sada će se slabosti i dalje zadržati, predviđaju.

Inozemna potražnja za proizvodima njemačke industrije slabi, a narudžbe se smanjuju. Tvrtke također koče investicije, djelomično zato što su troškovi financiranja snažno porasli budući da je Europska središnja banka podigla kamatne stope na rekordno visoku razinu kako bi zauzdala inflaciju, navodi središnja banka.

Visok nominalni rast plaća također utječe na tvrtke, a štrajkovi u ključnim sektorima, poput transporta, također bi mogli biti uteg rastu u ovome tromjesečju.

Poremećaji plovidbe u Crvenom moru, međutim, neće imati značajan utjecaj s obzirom na mnoštvo slobodnih kapaciteta u transportu roba i zato što troškovi prijevoza čine samo manji dio ukupnog troška roba, navode u Bundesbanku.

Iako su izgledi slabi, središnja banka ne očekuje veće pogoršanje na tržištu rada koje zasad štiti gospodarstvo, a ne očekuju ni da je Njemačka suočena s opsežnom i dugotrajnom recesijom.

"Slaba faza u njemačkom gospodarstvu koja traje od početka ruskog rata protiv Ukrajine tako će se nastaviti", prognozira Bandesbank.