postpandemijski svijet

Njemačke banke predvodnice u radu od kuće: Troškovi se masovno režu otkazivanjem najma, neki su otišli i korak dalje

12.07.2021 u 20:48

Bionic
Reading

Banke u Njemačkoj ubrzano smanjuju broj kvadrata koje koriste i koji su u najmu nakon što je sve više radnika izrazilo želju za stalnim radom od kuće. Ugledni Bloomberg proglasio je njemačke banke predvodnicima u globalnom zaokretu koji bi zauvijek mogao promijeniti način na koji rade bankari, ali i cijeli svijet

Deutsche Bank upravo prazni nekoliko katova na kojima je prije izbijanja pandemije radilo 1000 ljudi. Njemačka podružnica HSBC-a prazni šest lokacija u Düsseldorfu i seli se na novu s upola manjim prostorom dok BNP Paribas u Frankfurtu planira smanjiti uredski prostor za 40 posto. Regionalne banke DZ Banke i Bayern LB imaju slične planove, piše Bloomberg.

Tempo kojim banke u Njemačkoj transformiraju svoje poslovanje brži je od svih europskih konkurenata koji također imaju darežljive politike rada od kuće u postpandemijskom svijetu. Velika je razlika između postupanja između europskih i američkih banaka pa divovi poput Goldman Sachsa zadržavaju model prema kojem svi trebaju raditi u uredu.

Rezove u kvadratima omogućile su slobodnije politike u Uniji, u kojoj su gotovo sve banke uvele fleksibilne modele rada, prema kojima zaposlenici obavljaju posao od kuće dva do tri dana u tjednu.

Rezultat takvih praksi doveo je do toga da se klasična radna mjesta u uredima maksimalno smanje dok preostali radnici rade na hot deskovima pa oni koji dođu na posao u ured mogu sjesti na bilo koje slobodno mjesto te nemaju 'zacementiran' svoj stol. Takav program u Deutsche banku prozvali su 'Future of Work'.

  • +8
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina Fassbender / AFP / Profimedia

Bankarski divovi poput Credit Suissea, UBS-a i UniCredita već su rekli da će radom od kuće osloboditi mnogo uredskog prostora, no Nijemci su zasad najdalje otišli, možda i zato što se u većini zemalja ugovori o najmu sklapaju na rokove od deset godina i dulje, pa bi otkazivanje ugovora dovelo do plaćanja penala.

Dodatno, mnoge banke tek su sada dopustile rad od kuće jer su morale utvrditi koji su ljudi i koja radna mjesta podobni za takvu vrstu posla te se planovi za smanjenje najma tek sad mogu početi pretvarati u stvarnost. Gotovo 40 posto radnika u njemačkom uslužnom sektoru u lipnju je radilo od kuće ili barem djelomično od kuće, objavio je ugledni Institut IFO, dok je na razini cijele zemlje svaki treći zaposleni radio djelomično ili potpunosti od kuće.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia