trgovanje na burzama

Na tržištima vlada oprez: Europske burze blago pale drugi dan zaredom

28.11.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica blago pale, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,28 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 15.947 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 7.240 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale oko 1 posto. U Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,1 posto.

Na tržištima vlada oprez jer gospodarske vijesti iz regije nisu baš impresivne, a ulagačima nedostaju i poticaji s Wall Streeta, gdje se posljednjih dana također trguje oprezno.

  • +3
Euri Izvor: Profimedia / Autor: Christoph Lischetzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Jučer je Dow Jones oslabio 0,16 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,20, a Nasdaq indeks 0,07 posto. U većem dijelu studenoga ti su indeksi snažno rasli jer je zbog slabljenja inflacije u SAD-u na tržištu prevladala teza da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Uz to, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo najvjerojatnije će izbjeći recesiju. Te su teze tjednima podržavale rast cijena dionica, no posljednjih se dana trguje opreznije, a indeksi stagniraju.

„Tržište je odlučilo predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica u studenome. Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti podaci o inflaciji, druga procjena bruto domaćeg proizvoda SAD-a, vijesti o potrošnji i komentari čelnika Feda”, kaže Tom Hainlin, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog 'shoppinga', koja je započela 'Crnim petkom', a nastavljena 'Cyber ponedjeljkom'.