DRŽAVA PRoTIV DRŽAVE

Ministarstvo kulture stopira projekt Brijuni Rivijera?

30.10.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Posljednja odluka Ministarstva kulture, kojom je potvrđeno ranije rješenje o proglašenju kulturnim dobrom bivših vojnih područja otoka Sv. Katarina, Monumenti i Hidrobaze, ogorčila je pulsku gradsku vlast. Naime, riječ je o područjima razvojnog projekta Brijuni Rivijera, a za koja je, kako ističe gradonačelnik Boris Miletić, već proveden međunarodni javni natječaj i izabran investitor

'Doista mi je neprihvatljiv stav Ministarstva kulture prema cijelom bivšem vojnom kompleksu, tim više što je Grad Pula izradio konzervatorsku podlogu koja je verificirana te je definirala što se i gdje može raditi.

Proglašenjem čitavog područja kulturnim dobrom onemogućena je intencija Grada Pule da bivše vojne zone inkorporira u razvojne projekte grada. Radi se o praznim, devastiranim objektima koje ne možemo staviti u funkciju', kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić

Naime, prostorno-planskom dokumentacijom ta su područja definirana kao zone turističke namjene, na temelju čega je raspisan međunarodni natječaj koji je, kako veli Miletić, 'amenovala' Vlada. Na natječaj je stigla tek jedan valjana ponuda - tvrtke Danka Končara, a kako podsjeća Miletić, nakon sve te procedure Ministarstvo kulture proglasilo je područje kulturnim dobrom!

'Ako je čitava zona proglašena kulturnim dobrom, znači da područje cijelog otočića Sveta Katarina i Monumenta prelazi u  nadležnost Ministarstva kulture, oni bi trebali raspisat natječaj i odabrat koncesionara', kaže pulski gradonačelnik ogorčen jučer zaprimljenim novim rješenjem resornog Ministarstva, kojim se i dalje onemogućava bilo kakva gradnja, budući da je cijelo područje zaštićeno kao kulturno dobro.

'Imamo pravo žalbe i podnijet ćemo žalbu jer smatram da bi Grad Pula kao jedinica lokalne samouprave trebao odlučivati o svom razvoju. Kao gradonačelniku stalo mi je da se bivše vojne zone stave u funkciju, što bi omogućilo i otvaranje novih radnih mjesta.

Grad Pula je kao tritisućljetni grad pokazao da znamo čuvati kulturnu baštinu i da se znamo odgovorno odnositi prema kulturnim spomenicima, no moramo voditi računa i o razvoju grada', napominje pulski gradonačelnik Miletić.