suradnja

Metalurški fakultet kreće s obnovom, privremeno uselio u zgradu ABS-a Sisak

03.10.2023 u 20:14

Bionic
Reading

U novoj akademskoj godini studenti Metalurškog fakulteta dio predavanja pohađat će u prostorijama ABS-a Sisak

Naime, jedina znanstveno-obrazovna ustanova u Hrvatskoj koja pruža visokoškolsko obrazovanje iz područja metalurgije, industrijske ekologije, sigurnosti, zdravlja na radu i radnog okoliša u studenom će započeti s obnovom svoje zgrade oštećenoj u potresu 2020. godine. Kako trenutni raspoloživi prostorni uvjeti nisu dovoljni za kvalitetno izvođenje nastave, dio obrazovnog programa Metalurškog fakulteta nastavit će se u zgradi koju je unutar svoje poslovne zone u najam ustupio ABS Sisak, jedna od vodećih kompanija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

S ciljem pružanja što kvalitetnijeg edukativnog i istraživačkog okruženja studentima, ABS Sisak je u potpunosti obnovio jednu od zgrada u svom kompleksu, a kako bi Metalurškom fakultetu financijski olakšao prijelazno razdoblje prilagodio je i cijenu najma. Ovakva podrška nastavak je suradnje ABS-a Sisak i Metalurškog fakulteta.

Naime, s ciljem boljeg upoznavanja ABS- ovih aktivnosti, ali i snažnijeg povezivanja sa studijskim programima Metalurškog fakulteta, tijekom 2022. godine pokrenuli su obostranu edukaciju studenata i djelatnika kao i zajedničke projekte te omogućili stručne prakse i terensku nastavu.

'Izrazito smo zahvalni Upravi ABS-a Sisak što je prepoznala trenutnu potrebu naše ustanove i ustupila nam svoje prostore. Iznimno brzom realizacijom suradnje izbjegli smo eventualne poteškoće i pritisak na raspored tekuće akademske godine te omogućili studentima neometan nastavak njihovog obrazovanja', istaknula je doc. dr. sc. Ivana Ivanić, predstavnica Metalurškog fakulteta te istovremeno izrazila nadu da će obnova glavne zgrade fakulteta biti što prije gotova kako bi se svi studenti i profesori ponovno našli pod istim krovom.

Ivanić je istaknula i kako Metalurški fakultet trenutno radi na izradi novog studijskog programa usmjerenog digitalnoj transformaciji i novim tehnologijama te kako će u procesu izrade značajno doprinijeti i ABS Sisak. Naime, sisačka metalurška tvrtka pomoći će u stvaranju sadržaja koji će studente kvalitetnije pripremiti na izazove s kojima će se suočiti na budućim radnim mjestima.

'Ustupanje prostora i suradnja s Metalurškim fakultetom logičan su slijed našeg poslovnog razvoja. Simbioza između njihovog obrazovnog programa i naših poslovnih aktivnosti idealan su spoj znanosti i prakse. Na taj način studente pripremamo na kvalitetniji prijelaz u realni sektor, ali i ulažemo u vlastiti poslovni razvoj. Naime, potreba za visokoobrazovnim kadrom nikada nije bila veća, stoga nam je u cilju da Sisak prestane biti isključivo usputna obrazovna stanica i postane dom mladih metalurških nada, odnosno razvoja i rasta metalurške industrije', naglasio je Davor Šošić, predsjednik Uprave ABS-a Sisak.

Spajanjem lokalne tradicije metalurške proizvodnje s globalnim iskustvom prometnuo je ABS Sisak u kratkom roku u regionalnog predvodnika u proizvodnji čelika. Prošle godine je prema prihodima zauzeo treće mjesto u nacionalnom metaloprerađivačkom sektoru.

'Pored kapitalnih tehnoloških ulaganja, za izvrsne poslovne rezultate zaslužna je naša poslovna politika kontinuiranog razvoja zaposlenika i poboljšavanja njihovih radnih te financijskih uvjeta. Dio te razvojne strategije je i suradnja s obrazovnim institucijama kao izvorima visokoobrazovnih kadrova, kojoj je cilj poručiti studentima kako je ABS Sisak poželjan poslodavac koji će im omogućiti ostvarivanje njihovog punog potencijala', dodao je Dorijan Crnković, rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale u ABS-u Sisak.

U ABS-u Sisak ističu kako su zadovoljni zaposlenici ključni pokretači rasta tvrtke te su stoga iznimno usmjereni na poboljšanje financijskih i nefinancijskih radnih uvjeta. Primjerice, protekle godine zaposlenici su razvijali svoje vještine na više od 2500 sati različitih edukativnih programa, kompanija stalno ulaže u opremu i prilagođavanje uvjeta u pogonu, imaju besplatne obroke u internoj menzi, povećao se broj dana godišnjeg odmora, isplaćuju se božićnice, uskrsnice i regres, a za ostvarene rezultate radnici su ove godine dobili povećanje mjesečnih primanja prosječno od 15 do 25 posto kao i dodatne bonuse.