korak u budućnost

Novi obrazovni program za hrvatske srednjoškolce: Tehničar za robotiku

26.06.2023 u 23:57

Bionic
Reading

Tehnička škola u Sisku prva je u Hrvatskoj srednjoškolce počela obrazovati za tehničare za razvoj video igara, a sada ih uvodi i novi obrazovni program tehničara za robotiku, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije.

Rezultat je to trogodišnjeg rada nastavnika Tehničke škole i suradnje s velikim brojem vanjskih stručnjaka iz cijele Hrvatske, koji su izradili kurikulum i udžbenike za sve predmete i dodatne materijale koji će biti spremni za početak nove školske godine, priopćila je županija, koja je osnivač škole.

Kako bi privukla što više osnovnoškolaca i usmjerila ih u svijet gaming industrije, Tehnička škola uz potporu Županije već dvije godine organizira zimsku školu robotike i gaminga. U pet dana edukacije kroz radionice učenici programiraju i rade jednostavnije kompjutorske igre. Isto tako, upoznaju se sa suvremenom opremom koju nabavlja škola, što je ujedno i poziv učenicima da svoje obrazovanje nastave u Tehničkoj školi.

Regionalni centar kompetentnosti s praktikumima, multimedijalnom dvoranom, audio i video studiom

Korak prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole, gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija, a škola istodobno postaje i centar kompetentnosti u području računalstva i elektrotehnike, što omogućuje projekt Regionalnog centra kompetentnosti u sklopu kojega se, sredstvima Europske unije, županije i države, obnavlja zapušteni objekt nekadašnje vojarne u Lađarskoj ulici.

U tom će se prostoru nalaziti i najmodernija školska oprema u zemlji na kojoj će učenici stjecati nova znanja što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zapošljavanju.

Na 5000 četvornih metara bit će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studio, restoran, hostel za pedesetak gostujućih učenika ili predavača i drugi nužni prostori. Dio nove specijalne opreme su i CNC strojevi jedinstveni u Hrvatskoj, vrijedni 2,3 milijuna eura, koji se već koriste.

Regionalni županijski centar kompetentnosti, vrijedan više od 6,3 milijuna eura, financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a korisnik bespovratnih sredstava je Tehnička škola Sisak.

Drugi izvor financiranja projekta osiguran je kroz program Uspostave regionalnog centra kompetentnosti za područje elektrotehnike i računarstva. Taj projekt sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti više od 10 milijuna eura.

Vrijednost konstruktivne obnove objekta oštećenog potresom iznosi 5,29 milijuna eura i financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU i odnosi se na dvije zgrade.

Uređenje prvog učeničkog doma

Sisačko-moslavačka županija u Sisku uređuje i prvi učenički dom u prostoru starog objekta Strukovne škole. Objekt obnavlja Županija, a radovi su zahtjevni, jer se istovremeno izvodi konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma koji će na 3 etaže, imati 25 soba s kupaonicama, blagovaonicu, kuhinju i sobe za odgajatelje i druge sadržaje, a kapacitet će biti 55 učenika.

Radovi vrijedni 1,6 milijuna eura su u završnoj fazi. Uređenjem i susjedne zgrade, kapacitet doma će se povećati na stotinu mjesta, poručuju iz SMŽ.

Obnovom stogodišnje zgrade u Lađarskoj ulici, koju je Strukovna škola koristila za praktičnu nastavu, mladi će dobiti obrazovni centar vezan uz sport i rekreaciju gdje će se odgajati budući mladi i vrhunski sportaši. Predviđena je dvorana za trening, teretana i unutarnji bazen.