nova ambalaža

Lidl retuširao slavnu crkvu, negoduju kupci diljem Europe

05.09.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Lidl je izazvao lavinu negodovanja svojih kupaca nakon što se u trgovinama ovoga lanca pojavila nova linija grčke hrane, Eridanus. Naime ona je upakirana u ambalažu na kojoj se nalazi slavna crkva sv. Anastazije na otoku Santoriniju, prepoznatljiva po plavoj kupoli, a oštrom oku nije promaklo to da joj nedostaje križ, uklonjen i s ostatka krovova

Čim su to uočili, kupci su se požalili na stranici britanskoga Lidla na Facebooku. Razočarani tako retuširanom fotografijom, zaredali su svoje komentare:  

'Svi učimo iz povijesti, a uklanjanjem nečega Photoshopom napravit će se pogreška koja će se ponavljati', požalio se Daniel Novak, piše The Telegraph.

Daisy Matthews je dodala: 'Zašto ste izbrisali realnost s fotografije? Ako na proizvodima iz hinduističkih, židovskih, muslimanskih zemalja stoje njihovi simboli, ne bih imala problema s kupovinom. Kao kršćanka sam povrijeđena, opet diskriminirana, uznemirena i razočarana time što ste napravili. Ako je to slučaj, više neću kupovati kod vas.'

U sklopu linije Eridanus nalaze se grčke delicije poput maslinovog ulja, musake, grčkog jogurta i girosa.

Kupci su također istaknuli kako neki mesni proizvodi s oznakom Halal, koji se nude u ovom trgovačkom lancu, imaju zgrade s minaretima kao dijelom islamske religijske arhitekture.

'Grčki slučaj' se proširio Europom, pa su kupci u Belgiji i Njemačkoj kritizirali takvu politiku.

Oglasio se i glasnogovornik Lidla te je za belgijski RTL rekao kako 'izbjegavaju koristiti religijske simbole jer ne žele isključiti nikoga zbog vjerskih uvjerenja'.

'Kompanija smo koja poštuje različitosti i to je razlog za ovakav dizajn ambalaže', objasnio je.

Njemački glasnogovornik Lidla rekao je kako im nije namjera bila šokirati te da izbjegavaju upotrebu religijskih simbola na ambalaži radi neutralnosti svih religija.

'Ako je ovo netko drugačije doživio, ispričavamo se zato što smo ih šokirali', rekao je.

Britanski Lidl je za kršćansku radiopostaju Premier izjavio, piše The Telegraph, da im je 'izuzetno žao zbog ovoga najnovijeg umjetničkog djela, uvjeravamo kupce da nam to nije bila namjera'.