DAB OBJAVIO POZIV

Kreće isplata štediša Centar banke

18.09.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) pozvala je danas sve deponente Centar banke da podnesu zahtjev za obeštećenje, a isplata će započeti sutra u svim poslovnicama Croatia banke i Hrvatske poštanske banke

Deponenti svoje zahtjeve mogu podnijeti u roku od 12 mjeseci od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 19. rujna 2014. godine, a pravo na obeštećenje određeno je prema ukupnim sredstvima po svim depozitima jednog deponenta na dan donošenja rješenja o nedostupnosti depozita, umanjenim za sva prava Centar banke koja se deponentu mogu staviti u prijeboj.

Najviši iznos obeštećenja iznosi 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan nastupa osiguranog slučaja, dakle do 756.261,40 kuna

Prema ranije iznijetim podacima, procjenjuje se da će DAB štedišama Centar banke za osigurane depozite isplatiti ukupno oko 500 milijuna kuna.

Iz DAB-a pozivaju sve deponente Centar banke da s identifikacijskim dokumentima (osobnim i dokumentima o depozitima) dođu u bilo koju poslovnicu Croatia banke ili Hrvatske poštanske banke i ostvare svoje pravo na obeštećenje.

DAB u pozivu navodi da će se fizičkim osobama obeštećenje isplatiti u gotovini ili prijenosom na račun, a trgovačkim društvima i neprofitnim institucijama prijenosom na račun.

Pravo na obeštećenje imaju fizičke osobe, trgovačka društva te neprofitne institucije, stoji u pozivu u kojem se navode i izuzeci od tog prava, među kojima su i članovi Uprave i Nadzornog odbora Centar banke te osobe koje imaju najmanje 5 posto udjela u temeljnom kapitalu banke.

Obeštećenje neće dobiti niti deponenti po osnovi depozita koji ne glase na ime nego na anonimnog donositelja šifrirane zaporke, kao i oni koji su neposredno s Centar bankom ugovorili visoku kamatu i pribavili imovinsku korist, a to je prouzročilo financijske poteškoće ili je pridonijelo bitnom pogoršanju financijskog položaja Centar banke, navode iz DAB-a.

Također, pravo na obeštećenje nemaju deponenti po osnovi depozita koji proizlaze iz poslova za koje su određene osobe pravomoćno osuđene za kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenoga novca, trgovačka društva koja se prema Zakonu o računovodstvu smatraju srednjim odnosno velikim obveznicima, revizor zadnjih revidiranih financijskih izvješća Centar banke i vladajuća i ovisna društva s kojima Centar banka čini koncern.

Savjet Hrvatske narodne banke odlučio je početkom rujna Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom, a nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija banke u skladu s odlukom glavne skupštine banke.

Dokapitalizaciju je trebala provesti češka J&T banka, čime bi stekla više od 50 posto vlasničkog udjela u Centar banci, no J&T banka je svoj zahtjev za stjecanjem kvalificiranog udjela povukla, čime su se ispunili uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad Centar bankom.