KRUNSKI DRAGULJ CARSTVA

Kerum otišao u stečaj, vjerovnici imaju 30 dana za prijavu tražbina

05.11.2018 u 11:47

Bionic
Reading

U tvrtki Kerum d.o.o., stožernoj kompaniji poslovnog carstva splitskog poduzetnika i bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, otvoren je stečaj. Trgovački sud u Splitu pokrenuo je postupak i za stečajnu upraviteljicu imenovao diplomiranu ekonomisticu iz Velike Gorice Mirjanu Zuziju. Sam Kerum odbio je to komentirati

Kako je vidljivo iz dokumentacije, zahtjev je početkom listopada ove godine podnijela Financijska agencija (FINA) zbog dugova koji su neplaćeni u posljednjih 120 dana, a iznose točno 285,632.182,46 kuna. Dakako, isti dugovi vuku se još od početka ovog desetljeća, no stečaj se nije mogao pokrenuti jer je od 2013. pa sve do siječnja ove godine trajao pokušaj sklapanja predstečajne nagodbe. Ona je napokon pravomoćno odbijena u svibnju, pa je nakon isteka roka od 120 dana došlo vrijeme za stečaj.

Nepravomoćno sklopljenom predstečajnom nagodbom Kerum je namjeravao iznova otvoriti najmanje dvadeset trgovina i već u prvoj godini u njima ostvariti promet od 100 milijuna kuna, da bi idućih godina on rastao do razine od 227 milijuna kuna. Otvorio je prvi dućan, no potom je zapelo zbog, kako je tada kazao, nekorektnog postupanja tadašnje Hypo banke.

'Sve kasni zbog njihove žalbe na predstečajnu nagodbu. Premda tvrtka Kerum nije kreditni dužnik nego jamac za hotel Marjan, a dužnik je tvrtka Adriatic. Po mome mišljenju, Hypo banka nema nikakvu pravnu osnovu za tu žalbu, pa vjerujem u pozitivan ishod cijelog slučaja, i to vrlo brzo. Međutim, dok se ta situacija ne riješi, mirujem po pitanju lanca maloprodajnih dućana. Riskantno i pravno problematično bilo bi u ovom trenutku to otvarati', kazao je 2015. godine.

Nešto ranije tvrdio je da Kerum d.o.o. ima dugove od oko 100 milijuna eura i dvostruko veću imovinu te da će se svi problemi riješiti prodajom hotela Marjan i trgovačkog centra Joker u Splitu.

Prošle godine objavio je da preko drugih tvrtki koje kontrolira otvara prvu benzinsku crpku, uz franšizu Croduxa umirovljenog generala Ivana Čermaka, te da je to tek početak njegova ulaska u naftni biznis. S tvrtkama u vlasništvu njegove supruge posjeduje hotele u Rogoznici i Splitu, golemi kompleks trgovačkog centra na Gripama i niz drugih nekretnina.

  • +31
Željko Kerum nije želio komentirati otvaranje stečaja Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Trgovački sud pozvao je sve vjerovnike Keruma d.o.o. da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine, a ročište za njihovo ispitivanje sazvano je za 1. veljače iduće godine. Prema prošlogodišnjim financijskim izvještajima, kumulirani gubitak iznosio je 231 milijun kuna, a dugoročne obveze 494 milijuna kuna. Zaposlenih nema.

S druge strane, tu je niz nekretnina: rješenjem suda o otvaranju stečaja zabilježba je stavljena na desetke njih, od kojih se većina nalazi u Splitu, Zadru, Zagrebu, Dubrovniku, Drnišu i Trogiru te na otocima Braču i Hvaru. Radi se mahom o poslovnim prostorima, stanovima i zemljištu.

Kontaktirali smo sa Željkom Kerumom, no on je odbio komentirati otvaranje stečaja u nekadašnjem krunskom dragulju svog carstva.