RESTRUKTURIRANJE TVRTKE

Iz hrvatskog Siemensa odlazi 48 ljudi

20.06.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Njemačka kompanija Siemens odlučila je restrukturirati poslovanje u svom CEE klasteru, zemljama regije i Hrvatskoj radi podizanja konkurentnosti, pri čemu će u njezinoj hrvatskoj tvrtki tim procesom biti zahvaćene tri divizije, odnosno 48 zaposlenika, priopćeno je danas iz te kompanije.

Restrukturiranje se provodi u Siemensovu Sektoru infrastruktura i gradovi, koje je uspostavljeno 1. listopada 2001. godine.

U hrvatskom Siemensu d.d. restrukturiranjem će biti obuhvaćene divizije Zgradarstvo (IC BT), koja uključuje poslovnu jedinicu Facility Management (FM), zatim Mobilnost i logistika (IC MOL) te Željeznički sustavi (IC RL).

Odluka o restrukturiranju poslovanja donesena je zato što su poslovni rezultati pokazali da poslovanje spomenutih divizija u postojećem obliku nije više ekonomski opravdano unutar postojećeg poslovnog modela, stoji u priopćenju.

Promjenom poslovnog modela unutar divizije IC BT u Siemensu d.d., dio poslovanja koje obuhvaća izradu rješenja za automatizaciju zgrada, projekte protupožarnih i sigurnosnih rješenja te facility managementa obavljat će se putem tvrtki partnera. Nakon restrukturiranja, divizija IC BT će u sklopu Siemensa d.d. nastaviti prodaju proizvoda za automatizaciju zgrada, proizvoda za protupožarnu i sigurnosnu zaštitu te ostalih proizvoda iz asortimana BT proizvodnje.

Restrukturiranjem unutar divizija IC MOL i IC RL u Siemensu d.d., prestaje poslovanje navedenih divizija te će se buduće poslovanje obavljati putem drugih društava iz Siemensove grupacije, uz zadržavanje lokalnog kontakta prema kupcima i poslovnim partnerima, navodi se u priopćenju.

Tim restrukturiranjem zahvaćeno je 48 stalno zaposlenih u divizijama, pri čemu će dio zaposlenika biti zbrinut, ako to bude moguće, preraspodjelom na druga radna mjesta unutar Siemensa d.d. i koncerna Siemens, i odlaskom u mirovinu, tj. kroz programe stimulativnih otpremnina poštujući visoke standarde socijalne osjetljivosti kompanije. Najvećem broju zaposlenika bit će ponuđeni poslovi u novootvorenim tvrtkama partnerima, kaže se u priopćenju.

Plan poslovnog restrukturiranja bit će završen najkasnije tijekom 2014. godine, u tri faze. U prvoj fazi restrukturirat će se poslovanje divizija IC MOL i IC RL i to najkasnije 30.rujna 2013. godine. U drugoj fazi restrukturirat će se poslovanje divizije IC BT i to najkasnije 30. studenoga 2013. godine. U trećoj fazi restrukturirat će se poslovanje poslovne jedinice FM i to najkasnije 31. siječnja 2014. godine.

Siemens d.d. će nakon uspješno provedenog programa restrukturiranja višestruko povećati svoju učinkovitost i konkurentnost, učvrstiti svoju poziciju na hrvatskom tržištu te će se spremno dočekati pristupanje Hrvatske zajedničkom europskom tržištu, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Siemens Hrvatska prošlu je poslovnu godinu ostvario dobit prije oporezivanja u iznosu od 48,5 milijuna kuna, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ostvarena dobit od 7,4 milijuna kuna. Tvrtka je zabilježila i 769,2 milijuna kuna prihoda, što je manje u odnosu na 975 milijuna kuna ostvarenih u 2011.