isplivali PROBLEMI

Europske energetske tvrtke suzdržane nakon Siemensove objave o vjetroturbinama

28.06.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Skupina europskih proizvođača struje suzdržano je reagirala na upozorenje njemačkog Siemens Energyja na probleme s pojedinim modelima vjetroturbina čije bi uklanjanje moglo potrajati godinama

Siemens Energy povukao je prošli tjedan smjernice za poslovne rezultate u ovoj godini, upozorivši da je utvrdio probleme u dijelovima vjetroelektrana.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroelektrana na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice i ležajeve, i mogla bi prouzročiti štetu u rasponu od malih napuklina do kvara na dijelovima.

Uklanjanje tih problema moglo bi potrajati godinama, a troškovi bi mogli premašiti milijardu eura, upozorili su iz njemačke kompanije, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina koje se instaliraju na moru.

Njemački RWE, dugogodišnji kupac, priopćio je u srijedu da nije primijetio nikakve „neuobičajene tehničke probleme” u portfelju vjetroelektrana, dok je francuska elektroenergetska kompanija EDF priopćila da može riješiti sve probleme, ukoliko se pojave.

Danski Orsted priopćio je da samo jedna njegova vjetroelektrana na kopnu koristi turbine Siemens Energya.

„Ne komentiramo konkretne dobavljače. Orstedov portfelj vjetroturbina kontinuirano ima visoke stope raspoloživosti, što pokazuje vrlo ograničene zastoje u energiji vjetra", rekao je glasnogovornik tvrtke.

Španjolska Iberdrola poručila je pak da će provesti temeljitu analizu prije instalacije 11 kopnenih vjetroturbina koje je kupila od Siemens Gamesa, rekao je izvor iz tvrtke.

Dodao je da Iberdrola još nije instalirala 5X turbine, nabavljene za vjetroelektranu na kopnu u matičnoj Španjolskoj, a Siemens Gamesa već ih je obavijestio da će nastaviti s ugradnjom.

Mnogi proizvođači energije već su kasnili s projektima zbog rastućih troškova i nestašice komponenti.

Siemens Gamesa udružio je snage s poljskom PGE grupom i Orstedom i planira isporučiti 107 vjetroturbina za projekt Baltica 2, farmu vjetroelektrana na Baltičkom moru.

Poljska tvrtka priopćila je da ne očekuje kašnjenja u isporuci Siemens Gamesinih turbina za skupinu vjetroelektrana koja bi trebala biti puštena u pogon 2027. godine.