BIZNIS S HOTELIMA

Istražili smo tko je srpski milijunaš za kojega radi Ivan Todorić

17.10.2017 u 17:32

Bionic
Reading

Najmlađi sin Ivice Todorića, 33-godišnji Ivan odnedavno radi za hotelijersku kompaniju Karisma, čiji je jedan od osnivača i suvlasnika srpski biznismen Ljubiša Krstajić. Todorić junior dobar je prijatelj s Krstajićem, a Agrokor je zadnjih nekoliko godina s Karismom razvijao nekoliko turističkih projekata. Sve je stalo izbijanjem krize u koncernu i dolaskom povjerenika Ante Ramljaka

Krstajić je za Jutarnji list potvrdio da je s Todorićem poslovno vezan.

'Da, točno je, Ivan Todorić radi za moju tvrtku, ali radi na ugovor koji je sklopila njegova tvrtka otprilike prije mjesec i pol do dva', izjavio je Krstajić.

Pokušali smo više doznati o njihovu poslovnom odnosu, ali se srpski poduzetnik nije javljao na naše pozive. Bilo bi zanimljivo čuti i zna li Krstajić gdje Todorić mlađi, dok policija pretresa Kulmerove dvore, sada živi jer za razliku od njegova oca i brata Ante koji su u Londonu, njegova adresa je ostala nepoznata.

S kojom je Krstajić točno firmom Todorića mlađeg potpisao ugovor, nije precizirao. U Agrokoru ga je otac bio postavio za predsjednika Nadzornog odbora. Nakon ulaska države u koncern Todorić junior se okrenuo privatnom biznisu, a njegovo ime, vidljivo je preko poslovnih servisa, veže se uz nekoliko tvrtki.

Sve do prije nekoliko tjedana bio je suvlasnik Sun Energyja, firme registrirane za proizvodnju i trgovinu električnom energijom. Može se pretpostaviti kako je preko nje sklopio ugovor s Karismom koji spominje Krstajić.

U vlasništvu Sun Energyja je tvrtka Pet-it-duo, koja ima lanac restorana Good Food. Todorić je te poslove razvijao sa svojim prijateljem i poslovnim partnerom Denisom Matijevićem, vlasnikom Agrofructusa, koji je bio glavni dobavljač voća i povrća za Agrokor.

Izgleda kako se sad Todorić mlađi fokusirao na hotelijerstvo i Karismu. Agrokor je u suradnju s grupacijom Karisma ušao 2013. osnivanjem tvrtke Karisma Hotels Adriatic (KHA), a treći partner bio im je turoperator TUI Travel. 

  • +27
Ivan Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ideja je bila stvaranje novog hotelskog lanca u Hrvatskoj, s naglaskom na Dubrovačko primorje, i Crnoj Gori. Todorići su tu vidjeli priliku da povežu sve svoje biznise u jednu cjelinu - proizvodnju i distribuciju hrane i pića, građevinu i turizam kroz agencije Atlas i Kompas.

KHA je prvo od države u lipnju 2013. preuzela hotele Koločep, potom 2014. hotele Živogošće, a lani je dovršena i kupnja hotela Plat. Prošle godine realizirano je i prvo ulaganje u Crnoj Gori, potpisivanjem ugovora o upravljanju resortom Ruža vjetrova.

  • +5
Ivan Todorić s djevojkom Milicom Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Za suradnju s Karismom i TUI-jem bio je zadužen upravo Ivan Todorić. On se najčešće pojavljivao na svečanim potpisivanjima ugovora i najviše se od Todorića družio sa suvlasnikom Karisme Ljubišom Krstajićem. 

Srpski biznismen rodom je iz Đakovice, gradića na zapadu Kosova. U Beogradu je diplomirao ekonomiju, a u hotelijerstvo je krenuo u Dominikanskoj Republici 80-ih godina, kada je našao posao u tvrtki Jack Tar Hotels. Sredinom 90-ih prelazi u lanac Allegro Resort te radi kao menadžer šest godina.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tvrtku Karisma Hotels&Resorts osnovao je 2000. godine s Rafaelom Felizom, s kojim je radio u Allegru. Njihova grupacija vlasnik je dvadesetak hotela u Meksiku, na Jamajci, u Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Plan im je do 2020. upravljati s 35 resorta širom svijeta. Na Jamajci planiraju uložiti čak oko milijardu dolara u hotelijerski biznis.

Urušavanjem Agrokora svi planovi Karisme u Hrvatskoj su trenutno na čekanju. Krstajić je još prije pet mjeseci poslao ponudu izvanrednoj upravi želeći otkupiti 25-postotni udio Agrokora u KHA-u

'Zbog lex Agrokora nijedna banka neće kreditirati. Zakon ne dozvoljava da se društvo zaduži dok je Agrokor suvlasnik društva. Jedini način je da otkupimo od Agrokora njihov dio i napravimo ovaj projekt. Agrokoru smo ponudili vrlo, vrlo, vrlo realnu cijenu da nam prodaju njihovih 25 posto. Sve ono što su oni uložili platili bismo im samo kako bismo mogli krenuli s projektom', izjavio je Krstajić za Dubrovački vjesnik govoreći o ulaganjima u hotele Plat.

Kad se ne bavi biznisom, Krstajić je u slobodno vrijeme posvećen humanitarnom radu. Suosnivač je fondacije Unitas koja radi u Srbiji, Švicarskoj i SAD-u. Navodi se to u njegovoj kratkoj biografiji na stranicama srpskog poslovnog kluba Privrednik, čiji je član. U istom tekstu se spominje kako se nekad profesionalno bavio košarkom.

Dubrovački mediji su ovo ljeto zabilježili kako je Krstajić na otoku Koločep organizirao raskošnu proslavu rođendana svoje djevojke, 24-godišnje Ane Popović. Prije dvije godine u Dubrovniku je organizirao svoj rođendanski party, a među gostima bio je stariji Todorićev sin Ante.