koronakriza

Irski izvoz lijekova i medicinskih proizvoda poskočio u 2020.

23.02.2021 u 10:36

Bionic
Reading

Irski izvoz robe porastao je 2020. godine na rekordnih 160,8 milijardi eura, poduprt snažnom inozemnom potražnjom za medicinskim i farmaceutskim proizvodima tijekom pandemije koronavirusa. - "Medicinski i farmaceutski proizvodi činili su 39 posto robnog izvoza u 2020. godini, uz povećanje vrijednosti izvoza za četvrtinu u odnosu na 2019. godinu", pokazale su u ponedjeljak procjene irskog zavoda za statistiku CSO-a.

Drugi veliki izvozni sektori bilježili su pad inozemne prodaje zbog širenja koronavirusa i ograničenja koja su vlade ključnih uvoznica uvele kako bi ga suzbile.

Izvoz hrane i živih životinja smanjio se tako dva posto a izvoz proizvoda prerađivačke industrije, strojeva i transportne opreme oko osam posto.

Raskorak se vjerojatno može pripisati "koncentracijom irskog izvoza u sektorima otpornim za zaključavanje", navodi novinska agencija dpa tumačenje irskog Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja (ESRI).

Irski je izvoz u ostale zemlje EU-a prošle godine porastao 13 posto, a udio EU-a u ukupnom irskom izvozu na 40 posto. U 2019. godini iznosio je 27 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda. 

Izvoz u Veliku Britaniju smanjio se devet posto, čime se udio Britanije u irskom izvozu spustio na osam posto.

Nakon izlaska Britanije iz EU-a, irski izvoz sve manje prolazi preko Britanije, birajući izravne puteve do kontinentalne Europe. Neki su trajektni prijevoznici tako udvostručili veze između Irske i Francuske.

SAD je prošle godine bio glavna destinacija za irski izvoz, kada se izuzme EU, s udjelom u ukupnom izvozu od 31 posto. Podatak pokazuje značajnu prisutnost američkih kompanija u Irskoj, uključujući farmaceutske divove, dodaje dpa.