USKRŠNJA AKCIJA

Inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s tržišnim standardima

08.04.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Državni inspektorat (DIRH) i ove godine, u tjednima prije Uskrsa provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata, u sklopu akcije "Ususret Uskrsu", priopćeno je u petak iz DIRH-a

U toj akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata, pri čemu je posebna pozornost usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Tako primjerice, navode, poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovito i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija, koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).

S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori u nadolazećem će tjednu posebni naglasak staviti na kontrolu prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi i sl. ).

Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima, stoji u priopćenju, u kojem se navodi i da se akcija nastavlja i tijekom sljedećeg tjedna.