DOLAZI LIBERALIZACIJA

Ina će možda izvoziti sav plin proizveden u Hrvatskoj. Pa što?

01.03.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Liberalizacija tržišta plina u Hrvatskoj mogla bi značiti da će 'domaći', tj. plin proizveden u Hrvatskoj biti prodan u inozemstvo, dok će se naša kućanstva grijati uvoznim plinom. Oslobađanje tržišta upravo znači da svako može prodavati kome želi da i svatko može kupovati od koga želi

Zbog činjenice da bi 'naš' plin mogao otići iz Hrvatske već su se digli neki glasovi, no naftni stručnjaci napominju kako sad povratka nema i kako se zapravo ništa dramatično ne bi trebalo dogoditi. 

U najvećem domaćem proizvođaču plina, Ini, već su najavili da će plin proizveden u Hrvatskoj možda izvoziti, ako bolje kupce nađu u inozemstvu. Piše tako Večernji list navodeći kako Ini izvoz nije primarni cilj, no i kako neće puno razmišljati gdje će s domaćim plinom ako nađu povoljnije cijene u inozemstvu.

Naftni stručnjak Davor Štern za tportal je rekao da ta činjenica ne bi trebala predstavljati nikakav problem: 

'Onog trenutka kad je Ina dobila koncesiju za plin i počela plaćati koncesijsku naknadu taj je plin prestao biti hrvatski. Kroz koncesijsku naknadu se on internacionalizirao. Nafta bi već bila problem, jer se izvozila sirova nafta onda rafinerije ne bi radile. Plin se ne mora prerađivati i ako ga se vani može prodati skuplje nego kod kuće, onda to i treba napraviti'.

Na pitanje može li izvoz plina proizvedenog u Hrvatskoj ugroziti domaću opskrbu, Štern dodaje kako je takva prijetnja uvijek moguća zbog čega treba reagirati regulator tržišta. 'Mi ćemo izvoziti domaći, a uvoziti strani plin. Tržište je lijepo, ali ako nije regulirano može doći do velikih problema. Prihvatili smo tržišnu ekonomiju, a nismo je dovoljno dobro proučili', zaključio je. 

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić dodao je da liberalizacija znači da svako kupuje gdje hoće i svatko opskrbljuje kod hoće, no i kako kod nas ona nije dobro definirana jer se još niti ne zna kolika će biti cijena plina za kućanstva. 'Igrat će se na socijalnu kartu, to je čista politika', rekao je Šunić. 

Na pitanje vidi li problem u tome da Ina izvozi plin, Šunjić zaključuje: 

'Pravo tržište ne poznaje granice. Naše tržište nije pravo. Mi smo cijelo vrijeme govorili o sigurnosti opskrbe, a Ina sad može prodati plin kome hoće. Gubimo li mi u tome slučaju? Da. Sigurnost opskrbe može biti upitna'.