IVICA MUDRINIĆ NA CNBC-U

'Imamo stabilnu valutu i jak bankarski sektor'

04.03.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, za američku televizijsku postaju CNBC prokomentirao je trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj te poteze hrvatske Vlade da se izađe iz krize.

Na pitanje novinarke CNBC-a o tome kako komentira optimizam premijera Ive Sanadera da će Hrvatska brzo izaći iz krize te namjeru Vlade da se ne ide u rebalans proračuna sve do druge polovice godine, predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić je rekao kako je o tome bilo mnogo rasprava ali je sad dogovorena fiskalna politika koju podržavaju sve strane.

'Za razliku od ostalih istočnoeuropskih zemalja mi imamo stabilnu valutu i snažan bankarski sektor. Zasluge za to ima i središnja banka koja je zadnjih godina vodila konzervativnu politiku', naveo je Mudrinić.

Govoreći o rastu kamata na kredite, Mudrinić je rekao kako je uz švicarske franke, koliko on zna, vezano svega 20 posto kredita, dok ih je većina vezana uz euro.

'Kad govorimo o stabilnosti valute, prije svega govorimo o tečaju kune u odnosu na euro', izjavio je Mudrinić .

Mudrinić je rekao kako se brojne zemlje Europske unije, pa tako ni Hrvatska, zbog krize ne stignu baviti nekim od aktualnih političkih pitanja, ali kako Hrvatska brzo ide prema EU, iako na tom putu postoje poneke zapreke.

'Vlada se nadala da će završiti proces do kraja ove godine. Postoje problemi sa Slovenijom i neki drugi problemi koji su izašli na površinu, no Hrvatska i dalje drži da je članstvo u EU prioritet', istaknuo je Mudrinić

Odgovarajući na pitanje kakva su njegova predviđanja za daljnji rast T-HT-a u regiji, Mudrinić je istaknuo da je širenje izvan regije ograničeno jer većina je većina operatera već privatizirana. Rekao je da je T-HT-u primarno hrvatsko tržište na koje će ostati potpuno koncentrirani.

'Kad telekom operateri kreću u akviziciju žele povećati vrijednost kroz sinergiju. Mi tražimo takvu mogućnost. No, bit svega zapravo je rad kod kuće, tako da morate vrlo dobro upravljati svojim domaćim tržištem, što mi smatramo da radimo vrlo dobro. Imamo rast od 2,7 posto u 2008., u usporedbi s 2007. Ovisno o BDP-u, kao što je spomenuto ranije, ako se BDP smanji za 1,5 posto ili čak i više, vidjet ćemo kako će se godina odvijati i to će se odraziti na naše poslovanje, no mi želimo biti sigurni da smo dobro pripremljeni', rekao je Mudrinić.