DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO

I krojačice iz Kamenskog mogu povući novac iz Bruxellesa

28.05.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Krojačice iz Kamenskog, koje su nakon propasti poduzeća u kojem su radile osnovale novu tvrtku, najpoznatiji su hrvatski primjer društvenog poduzetništva. Žene iz Kamenskog, ali i svi ostali društveni poduzetnici, u Hrvatskoj će uskoro moći i do novca iz fondova Europske unije

Naime, Vlada je Strategijom razvoja društvenog poduzetništva do 2020. namijenila 270,6 milijuna kuna za razvoj te grane poduzetništva. Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj je još na prilično niskim razinama u odnosu na Europsku uniju, u kojoj je Europska komisija društvenim poduzetnicima otvorila fond vrijedan 80 milijardi eura.

No u Hrvatskoj i dalje ne postoji moderan poticajni zakonodavni okvir za društveno poduzetništvo.

U Hrvatskoj se društveno poduzetništvo pojavljuje u čak pet zakona (Zakonu o udrugama, Zakonu o zadrugama, Zakonu o zakladama i fondacijama, Zakonu o ustanovama i Zakonu o trgovačkim društvima), no niti jednim se izravno ne regulira, zbog čega je taj segment poduzetništva, koji ima izniman potencijal zapošljavanja i pokretanja ekonomske aktivnosti, zakinut u tržišnom pozicioniranju i pristupu potrebnim financijskim sredstvima.

Potencijal razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj najbolje pokazuju brojke iz Europske unije u kojoj je u društvenim poduzećima direktno zaposleno više od 11 milijuna ljudi (šest posto ukupno zaposlenih), a indirektno je uz njihov rad vezano gotovo 160 milijuna ljudi, dok je svako četvrto novoosnovano poduzeće društveno poduzeće. Kad bi se samo brojka direktno zaposlenih preslikala na Hrvatsku, to bi značilo da društveno poduzetništvo može stvoriti oko 80.000 radnih mjesta.

Kako bi došli do prijedloga za razvoj društvenog poduzetništva, Udruga općina, Udruga gradova, Hrvatska zajednica županija, Privredna banka Zagreb i EU Projekti, obrt za savjetovanje i učilište o fondovima EU-a, organiziraju konferenciju 'Društveno odgovorni uz fondove EU!'

Konferencija će se održati 10. lipnja, a okupit će ljude potrebne za uspjeh društvenih poduzetničkih inicijativa – predstavnike Vlade, jedinica lokalne i regionalne samouprave i njihovih razvojnih agencija, obrazovnih i financijskih institucija i konzultanata.

Na konferenciji će se prezentirati i najuspješniji pothvati društvenog poduzetništva - udruga Alfa Albona iz Labina, društveno poduzeće Hedona iz Križevaca, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca i Udruga Kamensko iz Zagreba.