TRŽIŠTE NEKRETNINA

I cijene poljoprivrednih kvadrata lete u nebo: Iznenadit će vas razlike u Hrvatskoj, ali i Europi

05.10.2018 u 23:00

Bionic
Reading

Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle godine porasla je za pet posto, dostigavši 22.428 kuna za hektar, pri čemu je cijena u jadranskim županijama bila za 15.184 kune veća nego u kontinetnalnom dijelu Hrvatske, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Cijena hektara poljoprivredne površine u jadranskoj regiji znosila je, naime, 36.955 kuna, a u kontinentalnom dijelu 21.771 kunu.

U odnosu na prethodnu godinu, lani je prosječna cijena hektara na razini Hrvatske porasla za 1072 kune, pri čemu je u jadranskim županijama porasla za 947 kuna, a na kontinentu za 1078 kuna.

Statistika pokazuje i to da je u 2017. prosječna cijena kupljenih livada iznosila 12.230 kuna, a pašnjaka 12.381 kunu. U jadranskim predjelima prosječna cijena livada bila je 13.751 kunu, a pašnjaka 16.991 kunu, dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj cijena po hektaru za livade bila 11.613 kuna, a pašnjaka 7766 kuna.

Prema nedavno objavljenim podacima iz 'Pregleda tržišta nekretnina Republike Hrvatske' Ekonomskog instituta Zagreb, lani je ostvareno 37.259 transakcija poljoprivrednim zemljištem.

Najjeftinije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Analiza pokazuje velike razlike u cijenama prema regijama i županijama. Na prvih osam mjesta smjestili su se Grad Zagreb te svih sedam jadranskih županija. Na prvom mjestu s najvišom medijalnom cijenom nalazi se Primorsko-goranska županija s cijenom od 37,06 kuna po kvadratnom metru, slijede Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Grad Zagreb, Zadarska, Istarska te Ličko-senjska županija s medijanom nižim za 32,50 kuna po kvadratu od susjedne Primorsko-goranske županije.

Tek na devetom mjestu nalazi se Vukovarsko-srijemska županija s medijalnom cijenom od 3,58 kuna po kvadratnom metru, a slijede preostale sjeverozapadne, središnje i istočne županije. Za manje od kune moguće je kupiti kvadratni metar poljoprivrednog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja se nalazi na posljednjem mjestu s 0,94 kune po kvadratnom metru. Tako razlika u medijalnoj cijeni između Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije iznosi čak 36,12 kuna, odnosno za kvadratni metar poljoprivrednog zemljišta u Primorsko-goranskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji može se kupiti 39,4 kvadrata.

Unatoč rastu cijena, Hrvatska se još uvijek nalazi na europskom dnu po cijeni obradivog zemljišta. Prema podacima Eurostata, poljoprivredno zemljište u prosjeku je najskuplje u Nizozemskoj, u kojoj za hektar obradive zemlje treba izdvojiti čak 63.000 eura.

Najjeftiniji u Europi

S prosječnom cijenom obradivog hektara od 2809 eura, Hrvatska, uz Rumunjsku i Estoniju, ima najjeftinije oranice u Europi.

  • +22
Poljoprivreda Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Cijene zemljišta ovise o nizu čimbenika, od nacionalne zakonske regulative i regionalnih osobitosti (klima, prometna povezanost), preko lokalnih karakteristika (kvaliteta tla, nagib, drenaža itd.), do tržišne snage ponude i potražnje.

Na nisku cijenu obradivog zemljišta u Hrvatskoj utječu brojne slabosti koje prate hrvatsku poljoprivredu (rascjepkanost zemljišta, niska produktivnost proizvodnje, slabe agrotehničke mjere). Ograničavajući faktor je i moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima koji traje do 2020. godine.