NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE

Huawei, IUCN i globalni partneri predstavili pametna rješenja za zaštitu prirode

15.06.2023 u 12:46

Bionic
Reading

Povodom 50. obljetnice Svjetskog dana zaštite okoliša, Huawei i Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) predstavili su pametna rješenja za učinkovito upravljanje zaštićenim područjima te sve veći značaj tehnologije u praćenju ugroženih vrsta i zaštiti njihovih prirodnih staništa

Kako bi iskoristili digitalnu tehnologiju za postizanje globalnih ciljeva biološke raznolikosti, Huawei i IUCN predstavili su svoju viziju za zaštićena prirodna područja. Na summitu Tech4Nature predstavljena je Bijela knjiga o pametnim zaštićenim područjima koju su zajednički razvili Huawei, IUCN Kina i Kineska akademija šumarstva. Njome se želi podijeliti plan izgradnje zaštićenih područja, temeljen na iskustvu kineskih zaštićenih područja.

Uvođenje nove generacije digitalnih tehnologija poput poslovanja u cloudu, IoT, mobilni internet, big data i umjetne inteligencije (AI) omogućilo je prikupljanje podataka i interakciju u stvarnom vremenu. To je ključno za poboljšanje smart sensinga, analize i upravljanja zaštitom te očuvanje područja, čime se postiže veća razina zaštite prirode.

Od 2019. godine, Huawei je surađivao s više od 30 globalnih partnera uključujući IUCN kako bi primijenio digitalne tehnologije za postizanje učinkovitih rezultata u zaštiti i obnavljanju u 46 zaštićenih i očuvanih područja diljem svijeta.

'Postigli smo mnogo tijekom protekle tri godine suradnje s Huaweijem, a vesleimo se nastavku suradnje kako bi pomogli u postizanju globalnih ciljeva da se do 2030. godine očuva barem 30% zemljišta i vode na Zemlji', izjavila je zamjenica glavnog direktora za IUCN dr. Grethel Aguilar.

Huawei je i u Hrvatskoj pokrenuo projekt Tech4all u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti (FAZOS), a cilj projekta je očuvanje biosustava u Kopačkom ritu koristeći najnovije tehnologije.

'Fakultet agrobiotehničkih znanosti već dugi niz godina blisko surađuje s Parkom prirode Kopački rit u području zaštite biljnih i životinjskih vrsta, a Huaweijeva potpora koju kroz dugogodišnju suradnju ostvarujemo omogućuje nam da cijeli proces bude efikasniji i brži.

Najnovije tehnologije omogućuju nam da uz pomoć akustične Huaweijeve tehnologije i umjetne inteligencije imamo jasniji uvid u migracije ptica i drugih životinja, njihove brojnosti, kretanja te dugoročne trendove kojih trebamo biti svjesni. Osim toga, Kopački rit je time postao jedno od rijetkih eko-područja koja koriste naprednu tehnologiju u cilju zaštite ugroženih staništa što je zaista velika stvar za Slavoniju, ali i Hrvatsku općenito', rekla je prof. dr. Ivana Majić, prodekanica za međunarodnu suradnju i studije na engleskom jeziku (FAZOS).

Primarni cilj Bijele knjige o pametnim zaštićenim područjima je očuvati zaštićena područja i održivo upravljanje prirodnim resursima. Temeljem tog cilja, Bijela knjiga identificira sedam glavnih scenarija, uključujući ekološku zaštitu i obnavljanje, upravljanje resursima i znanstveno istraživanje.

U tim identificiranim scenarijima potrebno je implementirati četiri ključne sposobnosti, koje uključuju sveobuhvatno, višedimenzionalno ekološko osjetilo, integriranu komunikaciju putem više mreža koje se mogu prilagoditi složenom terenu, inteligentnu analizu koja može obraditi velike količine podataka s više izvora te sposobnost primjene analitičkih rezultata na operacije i upravljanje zaštićenim područjima. Ovaj plan predlaže sveobuhvatnu arhitekturu rješenja zaštićenih područja na temelju najnovijih dostignuća digitalne tehnologije.

'Gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene međusobno su povezane i dio su globalne ekološke krize koje zahtijevaju koordinirane odgovore. Dok štitimo prirodu, znanost i tehnologija također mogu pomoći tisućama industrija u zelenom razvoju i boljem suočavanju s klimatskim promjenama', izjavio je član Upravnog odbora Huaweija i predsjednik Odbora za održivi razvoj tvrtke (CSD), Tao Jingwe.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o novoj prirodnoj ekonomiji, više od polovice svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), oslanja se na prirodu i usluge koje ona pruža. Međutim, klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti ugrožavaju opstanak i održivi razvoj čovječanstva. Nova prirodna ekonomija mogla bi generirati do 10,1 trilijuna dolara godišnje poslovne vrijednosti i stvoriti 395 milijuna radnih mjesta do 2030.

Kako bi istražio budući potencijal smart zaštite prirode, summit je okupio partnere iz programa TECH4ALL, uključujući vladu savezne države Yucatan u Meksiku, meksičku agenciju za inovacije C Minds, IUCN Kinu, WWF Italiju, Rainforest Connection i Nacionalni prirodni rezervat Žuta rijeka u Shandongu.