TVORNICA U JALŽABETU

Hrvatski volan motat će vozači diljem svijeta

02.03.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Wollsdorf Leder, jedan od vodećih dobavljača kože i kožnih artikala, započeo je proizvodnju u svojoj novoj tvornici u poduzetničkoj zoni Jalžabet gdje trenutačno radi stotinjak od ukupno 250 zaposlenika koliko se planira zaposliti do lipnja ove godine

Obiteljska tvrtka, čije je sjedište u blizini Graza, svoje ispostave ima u SAD-u, Hong Kongu, Kini i Australiji. Ukupno zapošljava oko tisuću djelatnika čiji se proizvodi ostvare promet od 145 milijuna eura zahvaljujući izvozu u više od trideset zemalja. Osim površinske kože, koja se u reže i šiva vlastitim tvornicama među kojima je jedna i u Kini, sve se više proizvode i dijelovi od kože za različite klijente, prvenstveno autoindustriju.

'Od 1990. godine, više od 30 milijuna vozača vozi automobile s našim kožnim volanom', naglašavaju u Wollsdorf Lederu koji je vodeći u svijetu u sektoru kožnih volana.

Paleta proizvoda tvrtke Wollsdorf Leder šarolika je, a mogu se svrstati u skupinu vrhunskih kožnih proizvoda za automobilsku industriju, zatim kožu za namještaj te kožu za zrakoplovnu industriju. Među kupcima iz automobilske industrije su Audi, BMW, DAF, Daimler AG, Ferrari, Ford, GM, Iveco, Jaguar, Lamborghini, Landrover, Maserati, MAN, McLaren, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, PSA, Rolls Royce, Renault, Seat, Skoda,Tesla, Volvo i VW. Njegovu kožu za namještaj kupuju, uz ostalo, tvrtke Herman Miller, Kapo / Neue Wiener Werkstätte, Joka, Schwaben Leder i Scandinavian Business Seating, dok su među kupcima iz zrakoplovne industrije Aeroflot, Austrian Airlines, Germanwings, Japan Airlines, Lufthansa, Qantas i Virgin Australia te Emirates Fly.

'Zbog aktualnih prilika, odlučili smo se potražiti dodatno sjedište s jedne strane da zadovoljavamo sadašnje potrebe, a s druge strane one u budućnosti, što je iznimno važno za tvrtku koja ima velik potencijal rasta', pojašnjavaju u Wollsdorf Lederu.

Potreba za prilagodbe potrebama tržišta i svojim međunarodnim kupcima, tvrtku je dovela lani do Jalžabeta.

'Tu, u neposrednoj blizini Varaždina, pronađeno je gradilište koje je na pravcu između sjedišta u Austriji, od kojeg je udaljena smo dva sata vožnje te glavnog kupca u Rumunjskoj. Osim toga, Jalžabet nudi dobru infrastrukturu te ima izravan pristup autocesti', kažu u austrijskoj tvrtki.

Nova tvornica u Jalžabetu ima ugrađenu suvremenu tehnologiju kao što su solarne cijevi za osvjetljavanje ureda, koje prosljeđuju sunčevu svjetlost. Tvornica će u potpunosti biti u pogonu sredinom godine, a u prvoj fazi ima 9.500 četvornih metara proizvodnog prostora koji se kasnije mogu udvostručiti.

'Proizvodnju kožnih korica upravljača podignut ćemo sa sadašnjih 130.000 komada tjedno na 150.000 komada, a povećat će se i proizvodnja za zrakoplovne površine kože, odnosno navlaka za sjedala', naglašavaju u Wollsdorf Lederu.

Zaštita okoliša zaista nam je bitna

Za nas zaštita okoliša nije samo fraza, već jedna stvarna stavka, naglašavaju u Wollsdorf Lederu koji je kao prva štavionica u svijetu primila još 1997. certifikat okoliša ISO 14001 koji se svake godine izdaje iznova. Tu je i niz drugih nagrada i priznanja koje je tvrtka dobila u posljednjih nekoliko godina kao znak odgovornog odnosa prema okolišu. Tako je tvrtci dodijeljen i Oscar za okoliš, austrijska nagrada za sprečavanje nastanka otpada, certifikat zemlje i vode Štajerske 2012. – zaštita voda, Plavi anđeo i ECO2L Energy Conrolled Leather.