TOP 10 HOTELIJERA

Hrvatski hotelijeri s godinom za pamćenje. Pogledajte koliko su zaradili i koliko plaćaju ljude

22.06.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Vodeće hotelske kuće prošle godine imale su odličnu sezonu. Promet im je snažno rastao, a mnoge su nadmašile i rekordne brojke iz pretpandemijske 2019. godine. Primat je zadržala Valamar Riviera, a na drugo mjesto među TOP 10 probila se porečka Plava laguna

Najveća hotelska kompanija u Hrvatskoj, grupa Valamar Riviera, u 2022. ostvarila je 331,19 milijuna eura ukupnih prihoda (2,5 milijardi kuna), što je povećanje za više od 105 milijuna eura u odnosu na 2021. godinu.

Može se očekivati da će Valamar i u narednim godinama zadržati svoju lidersku poziciju s obzirom na najavljen ambiciozan investicijski ciklus. U 2023. uložit će ukupno 58 milijuna eura u razvoj turističkog portfelja.

Od toga će 32 milijuna eura biti investirano u hotele u Dubrovniku kroz partnerstvo Valamara i AZ mirovinskih fondova u tvrtki Imperial Riviera.

Najveći udio u vlasništvu Valamar Riviere imaju austrijske tvrtke Wurmböck Beteiligungs i Goldscheider Keramik, a svaka drži po 19,85 posto dionica.

Na drugom mjestu u top 10 nalazi se porečka Plava laguna, perjanica Lukšić grupe. Prošlu godinu završila je s 222,26 milijuna eura prometa (1,7 milijardi kuna), što je rast od čak 67,61 posto u odnosu na 2021. godinu.

Posjeduje 20 hotela, 11 apartmanskih naselja i devet kampova. U svojim smještajnim kapacitetima dnevno može ugostiti preko 43 tisuće gostiju (Poreč, Umag, Rijeka), čime na godišnjoj razini ostvaruje preko 4,8 milijuna noćenja.

Treću poziciju drži Maistra, turistička uzdanica Adris grupe. U njezinom portfelju nalazi se 10 hotela, uz osam naselja i šest kampova smještenih na prestižnim lokacijama u Rovinju i Vrsaru. Ukupan kapacitet iznosi 12,2 tisuća smještajnih jedinica, u kojima se može smjestiti preko 35.000 gostiju dnevno.

Maistra se orijentirala na luksuzni turizam, što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i 5+ zvjezdica. U narednom trogodišnjem razdoblju planira uložiti više od 250 milijuna eura.

Na četvrtoj poziciji još je jedan istarski hotelski div – Arena Hospitality Grupa (bivši Arenaturist). Pulska turistička grupacija nalazi se u vlasništvu nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels, dijelu grupacije PPHE Hotel Group. Uz one u Istri, u sastavu pulske kompanije nalaze se hoteli u Njemačkoj i Mađarskoj.

Tvrtka ima 26 objekata u vlasništvu, suvlasništvu, najmu ili pod upravljanjem s više od 10.000 soba i smještajnih jedinica. Lani su joj prihodi porasli za 51,6 posto i dosegnuli 83,8 milijuna eura (631,6 milijuna kuna), a zarada joj je skočila na nešto više od sedam milijuna eura.

Na peto mjesto smjestila se Imperial Riviera, član grupacije Valamar. Tvrtku su u dva navrata dokapitalizirali (2019. i 2021.) Valamar Riviera i AZ fondovi. Trenutno Valamar drži 46,27 posto dionica, a u rukama AZ-a je 48,85 posto.

Imperial Riviera svojim gostima pruža smještaj u 10 hotela, tri turistička naselja i dva kampa na Rabu, u Poreču, Makarskoj i Dubrovniku.

Lani je kompanija zabilježila snažan rast prihod na 78,2 milijuna eura, čemu je najviše doprinijelo to što su joj u portfelj ušla tri hotela u Dubrovniku.

Šesta najveća hotelska tvrtka prema lanjskim prihodima su Sunce hoteli. Prošlu godinu završili su sa 62,4 milijuna eura prometa (+43,97 posto) i 2,4 milijuna eura zarade.

  • +2
Maistra, Hotel Lone Izvor: Promo fotografije / Autor: Maistra

Sunce hoteli pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela, kampom i jednim zakupljenim objektom s ukupno 2973 smještajne jedinice. Uz to imaju u vlasništvu 50,2 posto aerodroma na otoku Braču.

Tvrtka je sve do 2021. bila u vlasništvu Jake Andabaka, a on ju je te godine prodao tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Alabbarr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

  • +18
Mohamed Ali Alabbar Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Na sedmoj poziciji još je jedan turistički biser Lukšić grupe – Jadranski luksuzni hoteli (JLH). Kupljeni su 2011. od Gorana Štroka, a 2014. pripojen im je cavtatski hotel Croatia.

Riječ je o ekskluzivnim odmorišnim hotelima na prestižnim lokacijama u Dubrovniku, Cavtatu te na otoku Mljetu.

  • +15
Hotel Bellevue, Mali Lošinj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zadnje tri pozicije u top 10 drže lošinjska Jadranka turizam, opatijski Liburnia Riviera Hoteli i još jedna Adrisova turistička tvrtka, HUP-Zagreb.

Pod brendom Hotels&Villas (LH&V), Jadranka turizam upravlja sa šest hotela i 11 restorana te vilama i apartmanima smještenima na najatraktivnijim lokacijama otoka Lošinja, kapaciteta više od 3500 gostiju. Lani je tvrtka uprihodila 55,7 milijuna eura (+20,25 posto).

Liburnia Riviera Hoteli u vlasništvu su tvrtke Gitone Adriatic, iza koje stoji njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen. Kompanija upravlja s 18 hotela i vila te kampom u Opatiji, Ičićima, Lovranu, Medveji i Mošćeničkoj Dragi.

Top 10 zatvara HUP-Zagreb s više od 50 milijuna eura prihoda (+78,15 posto) lani. Kompaniju je godinama vodio Anđelko Leko, a 2018. preuzeo ju je Adris te sad posluje pod skutima Maistre.