DIVLJANJE TEČAJA FRANKA

HNB: Odluka Švicarske narodne banke zatekla je sve

15.01.2015 u 18:13

Bionic
Reading

Odluka Švicarske narodne banke (SNB) da odustane od obrane tečaja svoje nacionalne valute u odnosu na euro, odnosno od ranije odluke da ne dopusti njeno jačanje iznad 1,2 SFR za jedan euro, zatekla je sve sudionike na međunarodnim deviznim tržištima, što je vidljivo i iz neuobičajeno velikih međuvalutnih oscilacija tijekom današnjeg dana, odgovorili su iz HNB-a na upit tportala

Tečaj švicarskog franka u prvoj je reakciji otišao čak preko jednog eura, a trenutno je odnos EUR/CHF na oko 1,05. 'Eventualne daljnje poteze švicarske središnje banke nije moguće predvidjeti, no nije isključeno da bi ona zbog zaštite konkurentnosti švicarskih gospodarstvenika mogla razmotriti uvođenje dodatnih mjera, uz već donesenu odluku o daljnjem snižavanju kamatnih stopa', navode iz HNB-a.

Zbog opisanih kretanja, objašnjavaju iz HNB-a, postoje negativni rizici za domaće dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je donesena spomenuta odluka, nije moguća. U sagledavanju novonastale situacije Hrvatska narodna banka surađuje s Ministarstvom financija Republike Hrvatske, naveli su iz HNB-a.365974,365968,365961,365923Švicarski guverner očekuje slabljenje franka u dogledno vrijeme

Čelnik Švicarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan kazao je u četvrtak da očekuje slabljenje franka u dogledno vrijeme s visokih razina dosegnutih nakon odluke o ukidanju minimalnog tečaja prema euru.SNB je u četvrtak neočekivano ukinuo mjeru ograničenja tečaja franka prema euru, od 1,20 franaka za euro, koju je uveo u rujnu 2011. kako bi zakočio naglo jačanje domaće valute prema euru pod utjecajem navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital.

'Ta izvanredna i privremena mjera zaštitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljne štete. Švicarski je franak i dalje jak ali je njegova prekomjerna vrijednost u cjelini smanjena od uvođenja minimalnog tečaja. Gospodarstvo je uspjelo iskoristiti prednosti koje mu je donijela ta faza kako bi se prilagodilo novoj situaciji', navodi se u priopćenju SNB-a.Na konferenciji za novinstvo u četvrtak švicarski guverner nije želio odgovoriti na pitanje je li SNB aktivan na deviznim tržištima.

Osvrnuo se tek na iznenađenje koje je mjera izazvala na tržištima. 'Ako odlučite ukinuti takvu mjeru, morate iznenaditi tržišta', kazao je Jordan novinarima nakon što je SNB u četvrtak neočekivano ukinuo trogodišnje ograničenje tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro.Tečaj franka uzletio je u prvim trenucima po objavi te odluke za 30 posto prema euru, na 0,8052 franka za euro. Ipak, poslije se stabilizirao te se oko 16,00 sati kretao oko 1,026 franaka za euro, što je otprilike 15 posto više nego jučer.Turbulencije na valutnim tržištima izazvale su oštar pad cijena europskih dionica, koje su se prije toga kretale u pozitivnom području.

Najviše se, u jednom trenutku čak 12 posto, strmoglavio švicarski SMI indeks, a trenutačno je na gubitku oko 10 posto, pa se procjenjuje da je vrijednost švicarskih dionica pala za otprilike 100 milijardi dolara.Na društvenim mrežama ovaj događaj već se naziva 'Frankogedon'. 'Vrijednosti tečaja (franka prema ostalim valutama) kojima trenutno svjedočimo signaliziraju da je jako precijenjen. Trebale bi se spustiti na održivije razine', dodao je. 'Tržišta obično pretjerano reagiraju kada ih se tako iznenadi', ističe švicarski guverner. 'Današnje prilike nisu one koje će biti relevantne za švicarske izvoznike u 2015. Trebale bi se vratiti na razumnije razine', dodao je.

'Ključno je pitanje tajminga', pojasnio je švicarski guverner. 'Dugo je minimalni tečaj bio održiv i bio je ispravna mjera. Sada se situacije promijenila zbog međunarodnih zbivanja pa minimalni tečaj više nije opravdan', istaknuo je Jordan. 'Uvođenje minimalnog tečaja nije bila pogrešna odluka, bio je to jako važan alat monetarne politike', poručio je.Kako bi zaustavio jačanje franka, u četvrtak je SNB i povećao negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto. Ujedno je pomaknuo ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.Upitan o posljedicama nižih kamata za vlasnike štednih računa, Jordan je kazao na konferenciji: 'Ne vjerujem da će banke na ovoj razini uvesti negativne kamate za male štediše'.