viceguverner HNB-a:

'Građani moraju dobro razmisliti o stambenim kreditima, to je doživotna obveza'

19.01.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Da su prošle godine vrijedila ovogodišnja pravila, banke tvrde da gotovo svaki treći klijent koji je zatražio stambeni kredit ne bi mogao zadovoljiti kriterije. Iz toga proizlazi da bi izmjena Ovršnog zakona, kojom se umjesto dvije trećine od ovrhe moraju zaštititi tri četvrtine plaće, mogla znatno utjecati na ovogodišnje odobravanje stambenih kredita

O ovoj temi u HRT-ovoj Temi dana govorili su ekonomistica Marijana Ivanov i viceguverner Hrvatske narodne banke Damir Odak. 

Ivanov kaže da će zbog smanjenje kreditne sposobnosti građani vjerojatno krenuti u zaduženja na crnom i sivom tržištu. 'Veselila bi se situaciji u kojoj bi banke povećale financijsku uključenost građana. Prije krize se kreditna sposobnost građana precijenjivala. Puno dužnika ne zna što im se sve može dogoditi tijekom otplate kredita', rekla je Ivanov. 

Odak je potencijalnim kupcima stanova poručio da dobro razmisle koliko ih košta otplata: 'Ući u kredit na jednom nelikvidnom tržištu znači doživotnu obvezu. Vi sve što uštedite ulažete u stan i kada dođe do situacije da to ne možete otplaćivati, vaša je situacija dosta loša. Građani moraju provjeriti imaju li prostora da vraćaju kredite ako se promjene uvjete, neka si naprave stres test', rekao je Odak. 

Ivanov je dodala kako se u zadnje vrijeme pretjeruje s temom rasta kamata. Drugim riječima, građani bi trebali biti mirni do 2020. godine. 'Do rasta kamata će doći, ali ne tako brzo jer je EURIBOR ispod svoje normale', rekla je. 

  • +4
Novac Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Mi danas ne znamo hoće li rasti kamate. Ako cijene počnu rasti tj. ako dođe do pregrijavanja gospodarstva kamate će rasti, ako se to ne dogodi, kamate na ovim razinama mogu ostati dugo. Građani koji imaju stambene kredite moraju biti spremni na sve', dodao je Odak.