dobra prilika

Domaća banka omogućila otvaranje računa za obnovu od potresa, evo što nude

20.04.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Erste banka omogućila je otvaranje računa posebne namjene za obnovu od potresa, a račun je moguće otvoriti od ovog tjedna, izvijestio je Erste u četvrtak.

Otvaranje posebnog računa omogućeno je u skladu s nalogom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) i na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Riječ je o računu namijenjenom državljanima Republike Hrvatske, vlasnicima zgrada, kuća i stanova oštećenih u potresima 2020. godine na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije na koje će se vlasnicima stambenih nekretnina isplaćivati sredstva za obnovu, na temelju izdanog rješenja o obnovi.

Račun je od ovog tjedna moguće otvoriti u bilo kojoj poslovnici Erste banke, a sredstva na računima bit će strogo namjenska i moći će se koristiti samo na temelju naloga Ministarstva za terećenje računa korisnika za troškove obnove i sanacije.

Uz račun neće biti moguće koristiti ostale usluge i dodatne proizvode iz ponude banke kao što su primjerice, debitna ili kreditna kartica, trajni nalog i slično.

Za namjenski račun Erste banka je omogućila i prikaz stanja na on-line bankarstvu, a korisnici računa pritom su oslobođeni naknade.

Isplata s računa posebne namjene moguća je isključivo na temelju naloga MPGI-a, odnosno ministarstvo ispostavlja obrazac odobrenja za izvršenje naloga, a vlasnik s ovjerenim odobrenjem od banke može tražiti isplatu s posebnog namjenskog računa.

U slučaju da ne budu iskorištena do punog iznosa ili vlasnik odustane od projekta, sredstva se vraćaju u državni proračun po nalogu ministarstva.