tradicionalna nagrada

Dani hrvatskog turizma: Proglašen najbolji mali obiteljski hotel

09.11.2023 u 21:27

Bionic
Reading

U sklopu Dana hrvatskoga turizma, u Rovinju je u četvrtak navečer Slobodna Dalmacija tradicionalno već 18. godinu zaredom dodijelila nagradu "Adrian" za najbolji mali obiteljski hotel, a ove je godine pripala hotelu Peteani iz Labina

Ostalih devet finalista koji su ušli među uži krug natjecanja su Hotel Draga di Lovrana iz Lovrana, Hotel Spongiola iz Krapnja, hotel Waldinger iz Osijeka, hotel Vila Rova iz Malinske, Puteus Palace Heratage Hotel iz Pučišća, Heritage hotel Adriatic, hotel Moeesy Blue &Green Oasis sa Hvara, hotel Boškinac iz Novalje te hotel San Rocco iz Brtonigle.

Riječ je o nagradi koju već 18 godina zaredom dodjeljuje Slobodna Dalmacija uz podršku Hrvatske turističke zajednice i Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja stavlja u fokus, kako se čulo, "segment turističkog sustava koji je od iznimnog značaja za turističku ponudu".

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac osvrnula se na novi Zakon o turizmu, prvi krovni zakon koji bi na snagu trebao stupiti 2024. godine a koji, kako je rekla "počiva na tri stupa održivosti - ekološkom, ekonomskom i društvenom" te bi mogao biti podloga i pomoć gradonačelnicima i županima za upravljanje razvojem turizma u destinacijama.

Upravo temelj za izradu plana upravljanja u najrazvijenijim destinacijama, navela je ministrica, bit će izračun prihvatnih kapaciteta, odnosno koliko pojedina destinacija može prihvatiti turista, kao i koliko ugostiteljskih objekata i apartmana može imati.

Turisti u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić kazao je kako je ova dodjela nagrada najuspješnijim malim obiteljskim hotelima zapravo potvrda da su žilavi, moćni i snažni s obzirom da, kako je rekao "živimo u globalno turbulentnim turističkim vremenima".

"Svi mali obiteljski hoteli svojevrsni pobjednici jer kroz jedan svoj specifičan i poseban rad temeljen na obitelji dodaju onu dodanu vrijednost i zato je Hrvatska u odnosu na konkurenciju jedinstvena. Po pitanju kvalitete i održivosti mali obiteljski hoteli imaju što reći, ponuditi i pokazati te uz potporu i sinergijom resornog Ministarstva i HTZ-a možemo polučiti odlične rezultate i Hrvatsku afirmirati kao kvalitetnu održivu cjelogodišnju turističku destinaciju", poručio je Staničić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Ustvrdivši kako je pozornost i prava priča ono što zaslužuju mali obiteljski hoteli, glavni direktor Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović naglasio je kako je to priča o uspjehu kao u rijetko kojem segmentu hrvatskog turizma jer u dva desetljeća od po kapacitetima i brojnosti relativno skromne i po percepciji neatraktivne niše vinuli su se na sam vrh.

"Upravo su mali obiteljski hoteli najbolji primjer onoga što Hrvatskoj treba, a što je prepoznato u novoj strategiji hrvatskog turizma", istaknuo je Ursić Glavanović te dodao kako prije 18 godina kada je započeta ta priča ukupno je u Hrvatskoj bilo sedamdesetak malih obiteljskih hotela, dok ih danas ima sedam puta više, gotovo petstotinjak.