wegovy / ozempic

Čudesni lijek danskog farmaceuta ima novo svojstvo, dionice Novo Nordiska lete u nebo

13.11.2023 u 19:36

Bionic
Reading

Dionice Novo Nordiska porasle su u ponedjeljak za tri posto jer je tržište reagiralo na podatke koje je proizvođač lijekova predstavio tijekom vikenda, a koji pokazuju nove dobrobiti njegovog popularnog lijeka Wegovy

Podaci predstavljeni u subotu na velikom medicinskom skupu u Sjedinjenim Državama ulili su ulagačima i analitičarima još više povjerenja u dobrobit Wegovyja za srce nakon što je danska farmaceutska tvrtka Novo Nordisk u kolovozu objavila preliminarne podatke iz svoje velike studije, što je dovelo do skoka njegovih dionica za 17 posto na dan objave.

Podaci objavljeni u kolovozu iz ispitivanja Select pokazali su da je Wegovy, za koji se pokazalo da pomaže pacijentima izgubiti prosječno 15 posto težine, također smanjio učestalost srčanog i moždanog udara ili smrti od srčanih bolesti za 20 posto.

Potpuni rezultati studije objavljeni u subotu pokazali su da se razlika u srčanom riziku između pacijenata koji su primali Wegovy, kemijski poznat kao semaglutid, i onih na placebu počela pojavljivati gotovo odmah nakon početka liječenja, javlja Reuters.

Markus Manns, upravitelj portfelja u Union Investmentu u Njemačkoj i dioničar danske tvrtke, rekao je za Reuters da je rana kardiovaskularna korist bila 'pozitivno iznenađenje' koje bi moglo biti važna razlika u odnosu na konkurentske lijekove koje razvijaju tvrtke poput Amgena i Pfizera.

Analitičari iz Jefferiesa navode u svom izvještaju i to da, iako je medicinska korist Wegovyja za pretile osobe s kardiovaskularnim bolestima jasna iz podataka, kardiolozi u SAD-u upozoravaju na visoku cijenu lijeka. Naime Wegovy ima katalošku cijenu u SAD-u od 1000 dolara mjesečno.

Jefferiesovi analitičari prognoziraju da novi podaci o koristima za srce neće automatski dovesti do nadoknade troškova za Wegovy ako američki Kongres ne odobri prijedlog zakona ponovno predstavljen u srpnju, koji bi omogućio zdravstvenom planu Medicare da nadoknadi troškove ovih lijekova.

Naime američki zakon klasificira tretmane za mršavljenje kao lijekove za stil života i zabranjuje Medicareu njihovo plaćanje.

Wegovy je dio klase lijekova koji oponašaju crijevni hormon koji pomaže u regulaciji šećera u krvi i apetita.

Novo Nordisk je bio prvi na tržištu sa svojim visokoučinkovitim lijekovima za mršavljenje. Prošlog tjedna regulatori u SAD-u i Britaniji odobrili su i Eli Lillyjev konkurentski tretman za mršavljenje, a koji je prethodno bio odobren i prodavan kao lijek Mounjaro za dijabetes.