NAJTRAŽENIJI LAŽNJACI

Crno tržište cvjeta: Ovo je 10 najčešće krivotvorenih luksuznih predmeta

05.07.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Luksuzni proizvodi, osim svoje upotrebne vrijednosti, imaju i simboličku vrijednost, jer najčešće ih se povezuje s višim društvenim statusom. Kako bi obožavane predmete učinili dostupnim i onima koji si ih ne mogu priuštiti, vješti krivotvoritelji masovno prodaju lažnjake za djelić cijene. Iako nemaju kvalitetu i trajnost originala, bitno je da im nalikuju. Ovih je 10 najčešće krivotvorenih luksuznih artikala prisutnih na crnom tržištu

Novčanici i torbe Gucci

Gucci je luksuzni brend iz Italije poznat po svojim novčanicima, torbama i odjeći. Logo s dvostrukim slovom G oznaka je jedne od najpoznatijih modnih marki i prava meka za krivotvoritelje. Prema CNBC-u, Gucci je 2020. razotkrio i spriječio prodaju četiri milijuna svojih proizvoda putem interneta. Ipak, to ne sprečava prevarante u novim pokušajima.

Parfemi Chanel

Francuski luksuzni brend poznat po parfemima koje je dizajnirala njegova osnivačica Coco Chanel, kao i po odjeći, torbicama, novčanicima i putnim torbama, još je jedna laka meta krivotvoritelja. To je toliko čest problem da su američka carina i granična policija 2021. objavili priopćenje za javnost upozoravajući trgovce da još jednom provjere Chanelove proizvode koje nude jer su na granici zaplijenili tone krivotvorina.

Torbe Louis Vuitton

Na meti krivotvoritelja često je i Louis Vuitton, francuski modni brend. Prije dvije godine kineska policija provela je opsežnu operaciju zbog krivotvorenih torbi tog brenda, u kojoj su otkrili 62 kriminalne skupine. Zaplijenili su više od dvije tisuće krivotvorenih torbi i druge opreme u vrijednosti od 14,6 milijuna dolara (13,5 milijuna eura).

Odjeća Burberry

Burberry je britanska modna marka koju je osnovao Thomas Burberry 1856. godine. Poznata je po svojim jednostavno dizajniranim proizvodima poput šalova, šešira i kaputa s kariranim uzorcima. Burberry je zapravo bio jedan od prvih modnih proizvođača koji je izradio mantil od jedinstvenog izdržljivog materijala, gabardina, čime je promijenio način nošenja kaputa. Kao i druge tražene modne marke, Burberry pati zbog problema s krivotvorinama.

U 2019. pokušali su stati na kraj tisućama internetskih trgovina koje su prodavale krivotvorene proizvode, ali problem i dalje postoji. Tvrtka je otišla toliko daleko da je uništila vlastitu robu u pokušaju da kontrolira svoje intelektualno vlasništvo kako bi olakšala otkrivanje krivotvorina, navodi The Guardian.

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Youtube

Naočale Ray-Ban

Ray-Banova matična tvrtka, Luxottica, godinama se bori s konstantnim priljevom krivotvorina, navodi TheSunglassFix. Kako bi obuzdali kupnju jeftinih kopija, uvjeravaju potrošače da one nemaju važnu UV zaštitu, po kojoj su poznati, i da mogu oštetiti oči. Međutim to ne sprječava krivotvoritelje da ih i dalje proizvode.

Appleove slušalice

Apple je najviše krivotvoren tehnološki brend na svijetu. Ako ste neki njegov proizvod naručili online, postoji velika šansa da ste kupili krivotvoreni proizvod, posebice u slučaju slušalica AirPods. Američka carina pronašla je više od 1,3 milijuna dolara vrijedne lažne slušalice Apple AirPods i AirPods Pro 2021. godine.

Slično kao i lažni lijekovi, lažni Appleovi proizvodi mogu biti opasni po život. Godine 2013. Ma Ailun, 23-godišnja stjuardesa iz Kine, umrla je zbog strujnog udara uzrokovanog krivotvorenim punjačem za iPhone.

Rolexovi satovi

Švicarski proizvođač satova Rolex, sinonim za luksuz, suočen je s gomilom krivotvorina širom svijeta. Prema podacima portala The Fashion Law, 2019. na tržištu je bilo više krivotvorenih nego pravih Rolexa.

Rolex ima toliko visoke standarde da među krivotvorine može uvrstiti i satove proizvedene u vlastitim radionicama, navodi High Snobiety. Prema njihovim pravilima, krivotvorina je svaki sat sastavljen od neizvornih ili neodobrenih dijelova.

Nakit i satovi Cartier

Francuski brend nakita i satova u stalnoj je borbi protiv krivotvoritelja. Prošle godine je s Louis Vuittonom, LVMH-om i Pradom osnovao neprofitnu organizaciju Aura Blockchain Consortium za zaštitu izvornih proizvoda, izvijestio je Forbes. Plan je koristiti tehnologiju koja podupire kriptovalute i nezamjenjive tokene (NFT) kako bi se osigurala autentičnost proizvoda. Sustav je razvio Microsoft te će potrošačima prilikom kupovine proizvoda omogućiti uvid u cijelu njegovu povijest i pružiti im dokaz izvornosti.

Torbice Hermès

Hermès, francuski proizvođač luksuznih proizvoda, čuven po brendu Birkin i svojim svilenim šalovima koje nose bogati i slavni, poznat je i po skandalima zbog krivotvorina. Čak su i neki njegovi zaposlenici bili umiješani u to. Sredinom 2000-ih zaposlenici su pomagali lancu krivotvoritelja osiguravajući Hermèsove materijale za proizvodnju jeftinih imitacija. Na kraju su uhvaćeni, ali krivotvorenju se ne nazire kraj. Hermèsovi artikli i dalje se plijene na granicama, a tvrtka troši milijune u borbi protiv lažnjaka.

Nakit Tiffany

Internetska prodaja krivotvoriteljima je uvelike olakšala prodaju lažne robe jer mogu koristiti stvarne fotografije proizvoda, a potrošačima slati kopije, navodi Love Money. Tiffany & Co. je 2010. godine tužio internetsku trgovinu eBay jer je istraga pokazala da prodaje gotovo tri četvrtine krivotvorenih proizvoda te marke. Tužili su i trgovački lanac Costco zbog prodaje lažnih dijamantnih prstena.

Zakon o sigurnoj kupovini (Shop safe act), koji je usvojio američki Kongres 2020. godine, pokušaj je da se uvede red u internetskoj trgovini. Njime su uvedene odredbe po kojima su trgovci odgovorni za prodaju krivotvorene robe.