STABILIZACIJA TRŽIŠTA

Cijene nafte iznad 80 dolara, u fokusu Crveno more

27.12.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 80 dolara budući da trgovci pokušavaju procijeniti rizik novih napada na Crvenom moru nakon najave pojačanih međunarodnih patrola u regiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 54 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,53 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu dva dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 74,92 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,01 dolara.

Trgovce su u utorak uznemirili novi napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru koji bi mogli ugroziti opskrbu naftom s Bliskog istoka i važnu rutu za globalnu trgovinu.

Huti su objavili da napadaju brodove povezane s Izraelom i traže zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze. Načelnik izraelskog vojnog stožera Herzi Halevi rekao u utorak da će rat u Gazi trajati „mjesecima”.

SAD je u međuvremenu najavio međunarodnu vojnu pomorsku operaciju koja bi trebala zaštititi plovidbu kroz Crveno more i danska brodarska kompanija Maersk signalizirala je u srijedu da bi mogla obnoviti transport kroz tu regiju.

Trgovci su još na oprezu.

„Tek ćemo vidjeti hoće li se napadi uistinu prorijediti zahvaljujući pojačanim pomorskim patrolama i preusmjeravanju brodova", rekao je Callum Macpherson iz Investeca.

Tržište će pozorno pratiti i zalihe u SAD-u. Zbog božićnih praznika udruga proizvođača API i vlada objavit će podatke dan kasnije. Analitičari nagađaju da su zalihe nafte prošli tjedan pale za 2,6 milijuna barela, dok su se zalihe destilata i benzina vjerojatno povećale.

Zbog blagdana Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavila podatak o cijeni barela košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajala je 80,84 dolara.