SLABA POTRAŽNJA

Cijene nafte u padu zbog zabrinutosti da će proizvodnja u 2024. biti prekomjerna

11.12.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer i dalje traje zabrinutost oko prekomjerne ponude sirove nafte unatoč smanjenoj proizvodnji organizacije OPEC+, dok se očekuje slabiji rast potražnje za gorivom u sljedećoj godini.

Cijena barela je na londonskom je tržištu oslabila 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,41 dolar. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 47 centi nižoj cijeni, od 70,76 dolara.

Cijene su u petak na oba tržišta porasle više od 2 posto, ali su ipak tjedan završile sedmi put zaredom u minusu. To je najdulji niz tjednih padova cijena nafte od 2018. godine, a posljedica je dugotrajne zabrinutosti u vezi prekomjerne ponude. "Nema sumnje da su naftna tržišta i dalje u stanju ranjivosti", naveo je u bilješci John Evans iz PVM-a.

Unatoč najavi grupe OPEC+, koja okuplja članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike uključujući Rusiju, da će proizvodnju sirove nafte u prvom tromjesečju smanjiti za 2,2 milijuna barela dnevno, investitori i dalje dvoje u postizanje toga.  Očekuje se da će u sljedećoj godini u zemljama izvan OPEC-a rast proizvodnje rezultirati viškom ponude.

RBC Capital Markets očekuje u prvoj polovini smanjenje zaliha nafte za 700.000 barela dnevno, ali u cijeloj godini za samo 140.000 barela dnevno. "Cijene će ostati nestabilne i promjenjive dok tržište ne bude vidjelo jasne podatke koji se odnose na dobrovoljno smanjenje proizvodnje", napisali su u bilješci analitičari RBC-a.

Ovoga tjedna ulagači očekuju smjernice o politici kamatnih stopa sa sastanaka pet središnjih banaka, uključujući američku središnju banku Fed, kao i podatke o inflaciji u SAD-u kako bi procijenili potencijalni utjecaj na globalno gospodarstvo i na naftnu potražnju.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 1,04 dolara, na 77,47 dolara.