KONTROLA KINESKIH AKVIZICIJA

Bruxelles usvojio prijedlog zakona o strožem praćenju inozemnih ulaganja

29.05.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Odbor Europskog parlamenta za međunarodnu trgovinu usvojio je prijedlog direktive koji predviđa pomnije praćenje inozemnih ulaganja u kontekstu pojačanog vala kineskih akvizicija u Europskoj uniji

Odbor je u ponedjeljak velikom većinom glasova usvojio prijedlog kojim se proširuje popis "važnih sektora" podložnih nadzoru i obvezuje se Europska komisija i zemlje članice da posvete više pozornosti tom pitanju.

Članovi odbora žele pokrenuti pregovore s EK i Europskim vijećem kako bi se direktiva usvojila do kraja godine. Provizorni je rok prvog kruga pregovora zakazan za 10. srpnja.

"Vodeći računa o tome da ne podlegnemo protekcionizmu, vrijeme je da se pokaže da Europa više ne zauzima naivan stav o globalizaciji", naglasio je koordinator prijedloga u EP-u Frank Proust.

"Protiv smo sumnjivih i štetnih ulaganja, posebno onih koja udovoljavaju političkim ambicijama preuzimanja kontrole nad privrednim sektorima i tehnologijama", pojasnio je Proust.

Zastupnici EP-a kazali su da žele da Komisija temeljitije istražuje inozemna ulaganja, predlažući amandmane koji bi obvezali Bruxelles da počne analizirati preuzimanja u većem broju sektora i nalagali bi suradnju zemalja EU-a.

Sastavljen je dulji popis važnih područja koja valja analizirati prilikom najave preuzimanja, uključujući medije, izbornu infrastrukturu, analizu podataka, biomedicinu i automobile.

Trenutno samo 12 zemalja EU-a ima mehanizme za analizu koji se međusobno jako razlikuju. Prijedlog Komisije ciljao je na koordinaciju na razini EU-a kako bi se zaštitili europski strateški interesi i prednost na pojedinim područjima tehnologije.

Nacrt EP-a stavlja pak veći naglasak na ulaganja provedena pod utjecajem države odnosno fokusirana na transfer ključnih tehnologija u treće zemlje. Time su parlamentarci jasno aludirali na pojedine kineske državne tvrtke koje su u posljednje vrijeme kupile europske konkurente.

Stručnjaci pritom procjenjuju da su male šanse da će Vijeće EU-a proširiti listu važnih sektora i na poljoprivredno zemljište, sportske objekte i usluge klađenja.

Pojedine zemlje EU-a u skupini zagovornika slobodne trgovine, poput Nizozemske, Švedske i Danske, vjerojatno će biti skeptične prema strožem praćenju inozemnih ulaganja. Nesklonost bi također mogle signalizirati zemlje koje su profitirale od kineskih ulaganja, poput Portugala, Malte i Portugala.

Prije glasanja u EP-u moćna Federacija njemačke industrije (BDI) upozorila je zastupnike da ne poduzimaju korake koji bi proširili kontrolu ulaganja po cijeloj Europi.

"Kontrola se može opravdati samo u ime zaštite većeg dobra, poput sigurnosti i javnog reda, ne i kada služi ciljevima industrijske politike", naglasio je izvršni direktor BDI-ja Joachim Lang.

"Pogrešan je svaki signal koji ubrzava međunarodnu spiralu protekcionizma na području ulaganja", precizirao je Lang.