MEGAKOMPLEKS KOD VODNJANA

Bivši ministar turizma gradi hotel od 12 milijuna eura, nitko ne zna odakle mu novac

10.03.2017 u 14:37

Bionic
Reading

Tvrtka Barbariga Nova, čiji je osnivač HDZ-ov bivši ministar turizma i aktualni saborski zastupnik Anton Kliman u Barbarigi kod Vodnjana gradit će hotelski kompleks od 13.400 kvadrata u vrijednosti od 11,5 milijuna eura

Gradnju u blizini uvale Marić, na 150 metara od mora odobrili su gradski vijećnici Vodnjana, a uz tri gradske parcele projekt nazvan Vitality proteže se i na dvije nekretnine u vlasništvu tvrtke Barbariga Nova.

Rekla je to direktorica tvrtke Vesna Glavić, a prenio Glas Istre. U projektu Vitality predviđena je gradnja hotela s četiri zvjezdice, pomoćne smještajne zgrade te ostalih javnih i komercijalnih sadržaja. Kliman je dobio pravo građena na 66 godina s godišnjom naknadom od 137.700 kuna plus PDV.

Sami radovi trebali bi otpočeti krajem godine, a Klimanova tvrtka bila je jedini ponuditelj na natječaju za pravo građenja.  HSU-ov vijećnik Josip Linardić upitao je Glavić odakle joj novac za toliku investiciju, na što mu je ona odgovorila kako će dio novca dati sama tvrtka, a ostatak će biti financiran kreditom.

Tportal je nazvao Klimana, ali on nas je uputio na upravu tvrtke. 'Pravo na upravljanje prenio sam na menadžment kompanije i nisam meritoran govoriti o projektu', poručio nam je bivši ministar. 

Iz tvrtke Barbariga Nova su nam pak pojasnili kako je riječ o investicije koja je u procesu relizacije četiri godine.

'U tijeku razvoja projekta razgovarali smo s više financijskih institucija (banke, fondovi) i s potencijalnim partnerima. S obzirom da su se tek sad stvorili uvjeti za izradu glavnog projekta, po finaliziranju istog razmotrit će se sve ponude te će se shodno tome utvrditi potreban iznos kredita kao i izbor institucije za realizaciju istog', rekla je direktorica Glavić za tportal.

Investicija bi se trebala početi isplaćivati u 12 godini poslovanje, dakle oko 2030. godine. Osim tvrtke Barbariga Nova, Kliman je i direktor tvrtke Barbariga Turizam. Barbariga Nova u 2015., prema podacima Poslovne Hrvatske poslovala je s prihodom od 3,4 milijuna kuna i tu razinu prihoda uz manje oscilacije zadržava već pet godina, uz vrlo dobru likvidnost. Dobit tvrtke pritom malo snažnije oscilira.

U 2015. na čisto im je ostalo 45.000 kuna, a rekordna je bila 2012. s dobiti od 267.000 kuna. Tvrtka ima četiri stalno zaposlena. Barbariga Turizam u ovom trenutku, također prema podacima Poslovne Hrvatske, nema zaposlenih, a prihodi 2015. iznosili su samo 8.790 kuna. Zanimljivo, 2013., ta je tvrtka imala promet od 840.000 kuna, ali i gubitak od dva milijuna kuna. U proteklih pet godina, Barbariga Turizam nije poslovao s dobiti. 

Kliman, inače bivši ministar u Vladi Tihomira Oreškovića, prema njegovoj imovinskoj kartici, vlasnik je poslovnog prostora u svome Vodnjanu od 420 kvadrata, tvrtke Barbariga Nova d.o.o u stopostotnom udjelu, 70,59 posto udjela u Barbariga Turistu d.o.o, 63 dionice HT-a i - kredita od 225.000 kuna, koji je 2014. uzeo u Zagrebačkoj banci.

Ministar u istoj banci ima i ugovor o stambenoj štednji, visina štednog uloga je 3.010 eura, drugu štednju nema. Supruga, zaposlena u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji s neto godišnjom plaćom od 48.687,57 kuna, također ima kredit. Zadužila se u Erste banci za 120.000 kuna. Ministar pak ima i 193.584 kuna nenaplaćenih potraživanja, a mimo redovne plaće mjesečno uprihoduje još tisuću kuna od imovine ili imovinskih prava. 

Svoj stambeni prostor nema, živi u kući roditelja, a automobil nije prijavio, jer, kaže, vozi Renault Scenic star 12 godina. Vrijedi manje od 30.000 kuna, što je donja granica za pokretnine koje je dužan upisati u imovinsku karticu.