u 2022. godini

Banke u regiji su sve atraktivnija lovina, evo koji igrači su najvažniji akteri konsolidacije

07.01.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Konsolidacija bankarskog sektora u regiji ove će se godine dodatno intenzivirati. Očekuje se da će glavni igrači ostati Raiffeisen i OTP banka, no vrlo su aktivne i NLB Grupa, kao i AIK banka u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića

U regiji je u posljednje dvije godine objavljeno više od dvadeset akvizicija u bankarskom sektoru. Veliki igrači nastoje povećati tržišni udio kako bi stekli prednost u manjim troškovima i održanju profitabilnosti, posebno zato što koronakriza već dvije godine smanjuje marže.

'Želimo biti dio ove konsolidacije za koju vidimo da se ubrzava', rekao je u intervjuu za Bloomberg Hannes Cizek, voditelj strategije i inovacija u Raiffeisenu.

'Sviđa nam se tržište, vidimo zamah i vidimo izglede u Srbiji, gdje je Raiffeisen upravo preuzeo podružnicu Credit Agricolea'.

Analitičar Bloomberg Intelligencea Tomasz Noetzel naveo je u nedavnom izvještaju da se spajanja i preuzimanja ubrzavaju u regiji jer se 'banke iz EU-a usredotočuju na podršku pobjednicima, osiguravanju razmjera i izlasku iz sub-scale poslovanja'.

Sporazumi se poklapaju s odlukom EU u prosincu da proširi pristupne pregovore sa Srbijom, najvećom od šest balkanskih zemalja koje teže pridruživanju bloku, oživljavajući proces koji je godinama pokazivao mali napredak. Iako su još uvijek daleko od izvjesnih, izgledi za članstvo jačaju ulaganja na Balkanu, a banke žele biti među prvima.

Nastavak pregovora

Veći poslovi najavljeni od sredine prošle godine također uključuju kupnju OTP-ovo preuzimanje NKBM-a čime je stvorena najveća banka u Sloveniji, te kupnju albanske jedinice Alpha Bank SA.

Srpska AIK Banka u vlasništvu Miodraga Kostića pristala je nedavno kupiti četiri jedinice Sberbanka u zemljama koje su nekada bile Jugoslavija.

OTP je u odgovoru e-poštom na pitanja Bloomberga rekao da 'nastavlja pregovore o akvizicijama u nekoliko zemalja' na Balkanu, uključujući neka tržišta na kojima je već prisutan. Mađarski bankarski div prilike vidi u pozitivnim ekonomskim izgledima regije, nižom penetracijom i okruženjem s većim prinosom.

U posljednje je vrijeme na akvizicijskom terenu aktivna i NLB Grupa. Ova je slovenska banka učvrstila svoju poziciju u Srbiji preuzimanjem državne Komercijalne banke 2020. Glavni izvršni direktor NLB-a Blaž Brodnjak očekuje da će se konsolidacija balkanskih banaka "znatno ubrzati".

Njegova banka nastoji ući u Albaniju i ponovno steći uporište u Hrvatskoj, za što već intenzivno politički lobira, kako je nedavno pisao Tportal.

'Regionalni prvak'

Uspije li ponovno ući na hrvatsko tržište, NLB bi postala prva banka s prisutnošću u svim državama koje su nekada činile Jugoslaviju, te bi postala 'regionalni prvak' i 'prirodni izbor za upravljanje platnim i komercijalnim transakcijama, trgovinskim i robnim tokovima u regiji', rekao je Brodnjak u telefonskoj izjavi Bloombergu.

U proteklim su godinama banke u Srednjoistočnoj Europi zabilježile izvanredne rezultate zahvaljujući stabilnom makroekonomskom okruženju, napisali su newdavno analitičari Deloittea. Međutim, pandemija je prekinula povoljan trend rasta u prvoj polovici 2020. godine te naštetila profitabilnosti i adekvatnosti kapitala banaka.

Otpornost je od ključne važnosti u doba gospodarskih šokova, a bankarski sektor u Srednjoistočnoj Europi još uvijek je fragmentiran, sa značajnim brojem manjih banaka čiji je tržišni udjel praktički zanemariv. Prošla je godina ipak donijela oporavak poslovanja banaka, pa analitičari očekuju da će se taj trend zasigurno nastaviti i ove godine. To je i okidač za nastavak konsolidacije u bankarskom sektoru tijekom 2022.