PRERASPODJELE U PRORAČUNU

Analizirali smo kako je Zdravko Marić uštedio 2,1 milijardu kuna i koga su njegove škare najviše ošišale: Tek tri ministarstva neokrznuta, a jedan je ministar znatno podebljao budžet

10.04.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak donijela odluku o preraspodjeli sredstava unutar državnog proračuna kako bi se našao novac za saniranje šteta zbog epidemije koronavirusa. Time je ukupno ušteđeno, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, 2,1 milijarda kuna, od čega će najveći dio otići za mjeru očuvanja radnih mjesta

Kad se gleda po ministarstvima, najveće rezove u budžetu pretrpjelo je Ministarstvo obrane na čelu s Damirom Krstičevićem. Njegovom resoru sredstva su smanjena za 364,4 milijuna kuna, a od toga se najviše odnosi na stavku 'opremanje, modernizacija i izgradnja', na kojoj je uzeto 112 milijuna kuna.

Dokument: "Vladina odluka o preraspodjeli sredstava u državnom proračunu"

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje vodi Oleg Butković, sredstva su smanjena za 305 milijuna kuna. Od toga je najveći dio ušteda u planiranom budžetu za izgradnju i održavanje cestovne infrastrukture od 164,9 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ostat će bez 294,8 milijuna kuna. Između ostalog, u resoru Blaženke Divjak, ministrice iz kvote HNS-a, režu se budžet za provedbu kurikularne reforme za 6,5 milijuna kuna, kapitalne investicije u osnovne i srednje škole za 30 milijuna kuna, novac za smještaj i prehranu studenata u Zagrebu za 12 milijuna kuna te budžet za ulaganje u znanost i istraživačku djelatnost za 30,2 milijuna kuna.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić odrekao se ukupno 152,9 milijuna kuna.

Slijedi ga ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa 129,5 milijuna kuna manjim budžetom. Unutar toga su, između ostalog, srezana sredstva za policijsku opremu, na koju se u ovoj godini trebalo potrošiti 206,3 milijuna kuna, a sad će biti potrošeno 43,7 milijuna kuna manje.

Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje vodi Tomo Medved, ovogodišnji proračun smanjen je za 77,2 milijuna kuna, a Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na čelu s Tomislavom Ćorićem za 75,9 milijuna kuna.

Vlada, 220. sjednica Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Svoj obol u uštedama dali su još Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s 47 milijuna kuna, Ministarstvo pravosuđa s 46,9 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta s 46,2 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 27 milijuna kuna, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 23,7 milijuna kuna, Ministarstvo kulture s 13,2 milijuna kuna, Ministarstvo turizma s 10,3 milijuna kuna, Ministarstvo uprave s 8,6 milijuna kuna i Ministarstvo državne imovine s 8,2 milijuna kuna.

Ministarstvo financija, Ministarstva zdravstvo i Ministarstvo poljoprivrede zadržali su iste ukupne planirane ovogodišnje budžete, s time da je unutar njih napravljena preraspodjela.

Tako je u Ministarstvu financija Zdravka Marića rezovima na drugim stavkama (Carinska uprava je ostala bez 28,8 milijuna kuna, a Porezna bez 26 milijuna kuna) skupljeno dodatnih 80 milijuna kuna za kreditne i jamstvene fondove gospodarstvu. U Ministarstvu poljoprivrede je preraspodjelom pronađeno dodatnih 20 milijuna kuna za subvencije, a u Ministarstvu zdravstva 43,2 milijuna kuna za obnovu zgrada i opreme u bolnicama oštećenima u potresu.

Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje vodi Josip Aladrović, porastao je budžet za 1,4 milijarde kuna, što će sve ići za mjeru očuvanja radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).