traktor-revolucija

Upalio se alarm: Svim supermarketima u Njemačkoj prijete prazne police!

10.01.2024 u 08:07

Bionic
Reading

U svim supermarketima u Njemačkoj očekuju se prazne police, pišu njemački mediji. Kupci se već moraju pripremiti na probleme s isporukom u trgovinama, jer poljoprivrednici u Njemačkoj štrajkaju

Generalni direktor trgovačkog udruženja Berlin-Brandenburg izrazio je zabrinutost zbog moguće neisporuke robe. Upozorio je da mnoge trgovine u Berlinu sutra možda više neće moći nabaviti robu, piše Fenix-magazin.

Naglasio je da bi prazne police u supermarketima mogle biti neizbježne ako se situacija brzo ne promijeni. Razlog mogućih nestašica robe su prosvjedi poljoprivrednika u Großbeerenu, oko 20 kilometara južno od Berlina.

Izvještava se da su poljoprivrednici blokirali pristupne prometnice glavnom skladištu koje opskrbljuje mnoge trgovine u regiji. Zanimljivo, Udruga poljoprivrednika iz Brandenburga ogradila se od ovog incidenta. Glasnogovornica udruge objasnila je da je riječ o spontanom činu individualnog gospodarstva te da ga udruga nije službeno podržala.

Trgovačka udruga vrlo je zabrinuta zbog sve većih nekoordiniranih blokada. Poziva se na dosljedno djelovanje udruženja poljoprivrednika i policije.

  • +5
Prosvjed poljoprivrednika u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Medien Service Mueller I Patrick Meier / imago stock&people / Profimedia

“Ovo ne samo da ugrožava ovotjednu opskrbu, već bi moglo dovesti do ponovljenih blokada i značajno oštetiti trgovinu – to je gotovo kao anarhija”, navode trgovci.

Policija potvrđuje da je Brandenburg trenutno središte prosvjeda poljoprivrednika. Ulazi na autoceste su blokirani, a gradovi kao što su Brandenburg an der Havel i Cottbus su pod barikadama. Rješenje ovog sukoba još nije na vidiku.