CRNI PONEDJELJAK I UTORAK

Akcijsku rasprodaju zamijenila radnička akcija: Zašto Amazon štrajka i što će se dogoditi s paketima?

16.07.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Štrajkašima i prosvjednicima iz europskih skladišta Amazona ovih dana u ograničenom broju prvi put pridružili su se i američki radnici, a svi se bore za bolje uvjete rada u želji da smanje fizičku i psihičku iscrpljenost zaposlenih

Nekoliko tisuća radnika Amazona diljem svijeta odlučilo je štrajkom ili prosvjedima obilježiti jedan od najvažnijih dana u njegovoj poslovnoj godini kako bi skrenuli pažnju na uvjete rada u skladištima poznatog internetskog trgovačkog lanca. Amazon.com u ponedjeljak i utorak 15. i 16. srpnja provodi ljetnu promidžbenu i prodajnu akciju pod imenom Prime Day, tijekom koje kupci mogu iskoristiti šansu za kupovinu po vrlo niskim cijenama, kao i neke druge pogodnosti.

Kako Prime Day privlači posebnu pažnju javnosti i kako je za radnike koji rade u Amazonovim skladištima to jedno od najzahtjevnijih razdoblja u godini, oni su odlučili radničkim akcijama upravo u ovom trenutku pokušati prisiliti menadžment na razgovor o poboljšanju uvjeta rada. Najavljene akcije variraju u trajanju i obuhvatu od zemlje do zemlje i od skladišta do skladišta, no ove godine prvi put zaposlenicima u Europi u iskazivanju nezadovoljstva pridružio se manji dio američkih radnika. Prema ranijim najavama, štrajkačima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Španjolskoj pridružio se i dio zaposlenih u Amazonovu skladištu u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Štrajk je u Njemačkoj, u kojoj Amazon.com zapošljava dvadesetak tisuća ljudi, tako započeo već u ponedjeljak ujutro i trebao bi trajati do utorka navečer, a oko dvije tisuće tamošnjih štrajkaša traži više plaće. Radnici u Britaniji navodno će obustaviti rad na cijelih tjedan dana. Ovo nije prva pobuna europskih zaposlenika Amazona protiv uprave, a britanski i njemački zaposlenici već su ranije štrajkali s kolegama iz Italije, Francuske, Španjolske i Poljske.

Uz plaće i općenite nepovoljne uvjete u kojima se odvija rad u skladištima, neposredni povod za najnovije nezadovoljstvo radnika jest nedavna najava Amazona da će svojim korisnicima koji koriste uslugu Prime osigurati dostavu kupljene robe unutar jednog dana. Zaposlenici smatraju da će takva obaveza donijeti dodatni stres i pritisak da se posao u skladištima obavlja još brže.

Odnos Amazona prema zaposlenicima u skladištima već je godinama bolna točka internetskog trgovca. Iako su skladišta dobrim dijelom automatizirana, u razini automatizacije postoje bitne razlike te je u nekima od njih rad posebno naporan. Sudeći po izjavama predstavnika radnika i sindikalista, menadžeri Amazona tretiraju poput robota i ljude neophodne u tom distributivnom lancu.

U medijima se kroz godine redovno javljaju priče zaposlenika ili bivših zaposlenika Amazona koji svjedoče o teškim uvjetima rada u skladištima, nepoštivanju prava zaposlenih te pritiscima da se ispune visoka očekivanja. U jednom takvom slučaju radnici su bili prisiljeni raditi u skladištu u kojem je temperatura prelazila 35°C, a nadležni su odbijali otvoriti skladišna vrata kako bi se provjetrio prostor. U drugom primjeru radnici su vršili malu nuždu u boce kako ne bi gubili vrijeme na odlazak u toalet jer su time izostajali s radnog mjesta i stvarali zaostatke. Priče o teškim uvjetima rada šire se iz skladišta i na Amazonove dostavljače.

Uobičajena obrana uprave Amazona na takve optužbe jest da njihovi skladišni radnici imaju najviše plaće u usporedbi s konkurencijom, kao i da im kompanija pruža i druge pogodnosti. Osnivač Amazona Jeff Bezos lani je obećao da će početna plaća za zaposlene u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji biti 15 dolara po satu. No tu je objavu pratila odluka o ukidanju bonusa i nagrada upravo za zaposlenike koje se plaća po satu. Povodom najnovijih štrajkova i prosvjeda, iz Amazona poručuju da su 'događaji poput Prime Daya postali šansa da naši kritičari, uključujući sindikate, podignu svijest o svojim prigovorima' i dodaju da 'te grupe izmišljaju dezinformacije kako bi podržale svoje tvrdnje'.

Dugogodišnja napetost između zaposlenika i menadžmenta Amazona posebno se pojačala otkad je osnivač Jeff Bezos isplivao na sam vrh liste najbogatijih milijardera svijeta. Činjenica da Bezos raspolaže bogatstvom od 160 milijardi dolara često se stavlja u kontrast s oskudnim primanjima radnika u skladištima ili uvjetima u kojima rade. Oni moraju ispunjavati kvote, imaju ograničeno kratko vrijeme za odmor ili obavljanje nužde, a često je i najmanje kašnjenje razlog za prigovor nadređenih. U desetsatnim smjenama u SAD-u radnici ponekad prehodaju i više od 25 kilometara. Najveći problem su očekivanja da se paketi popune i isporuče vrlo brzo, što dovodi do fizičke i psihičke iscrpljenosti.

JEFF BEZOS I LAUREN SANCHEZ

Najbogatiji čovjek svijeta prvi put u javnosti s fatalnom crnkom zbog koje je ostavio ženu

Pogledaj galeriju

Štrajkačima u europskim zemljama te u SAD-u pridružit će se prosvjednici koji se očekuju pred prostorijama Amazona u New Yorku, San Franciscu, Seattleu i Washingtonu. Prema pisanjima nekih medija, prosvjednici su se navodno skupili i ispred doma Jeffa Bezosa u New Yorku. Radnike i prosvjednike podržali su i američki demokratski predsjednički kandidati Elizabeth Warren i Bernie Sanders. Uz bolje uvjete rada, prosvjednici od Amazona traže da prekine poslovne veze s američkom agencijom za imigraciju (ICE, Immigration and Customs Enforceent) koja je pod vladom predsjednika Trumpa bitno zaoštrila odnos prema imigrantima. Zaposlenici u skladištima diljem SAD-a, ali i Europe, često su imigranti koji rade za niske nadnice.

Amazon globalno zapošljava više od 600 tisuća ljudi, od kojih je nešto manje od polovice u SAD-u. Štrajk u spomenutom skladištu u Minnesoti neće imati bitnog utjecaja na poslovanje Amazona jer kompanija samo u SAD-u ima više od stotinu velikih skladišta i centara za pakiranje robe. Sindikati od Amazonovih kupaca nisu zatražili bojkot internetske trgovine, nego se nadaju da će svojim akcijama podići svijest o uvjetima u kojima rade zaposlenici i nadaju se da će kupci svoje nezadovoljstvo kompaniji iskazati putem korisničke podrške.

  • +3
Jeff Bezos, glavni čovjek Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prime Day je promidžbena ponuda vezana uz jednu od viših razina usluga koje nudi Amazon.com. Amazon Prime je usluga u kojoj korisnici plaćaju mjesečnu pretplatu, a zauzvrat dobivaju posebne pogodnosti, poput besplatne brze dostave kupljene robe ili dodatnu ponudu s drugih Amazonovih servisa poput digitalnih arhiva muzike ili filmova. Prime Day je prvi put organiziran 15. srpnja 2015. u čast 20-godišnjice poslovanja kompanije, a nakon toga postao je godišnja tradicija.

Dan jako podsjeća na sličnu manifestaciju koju organizira kineski internetski trgovački lanac Alibaba, a on obilježava kineski Dan samaca 11. studenog, što mu svake godine donosi nove rekorde u ostvarenoj prodaji. Lani je samo tijekom tog dana Alibaba ostvarila promet ekvivalentan iznosu od 30,7 milijardi američkih dolara, pet milijardi dolara više nego godinu prije.

Amazon obilježavanjem Prime Daya želi privući kupce posebnim ponudama poput onih koje su aktualne uz druge slične promidžbene akcije kao što je tzv. Crni petak, dan nakon američkog Dana zahvalnosti koji tradicionalno obilježava početak božićnog šopinga i također ga obilježavaju snažni popusti, odnosno jako niske cijene.