novo ime

Agrokor je postao Fortenova. Istražili smo što taj naziv znači

01.03.2019 u 09:44

Bionic
Reading

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Fabrisom Peruškom objavila je u četvrtak kako će Agrokor od prvog travnja ove godine otići u povijest, a nova će poslovna grupa nositi naziv Fortenova. Novi naziv najveće hrvatske i regionalne kompanije potječe iz latinskog jezika, a tportal pojašnjava što to točno znači

Onima koji nisu učili mrtve jezike poput latinskog na prvu možda nije jasno da je izvedenica fortenova nastala spajanjem riječi forte i nova, koje je najjednostavnije prevesti kao 'snaga' i 'nova'.

Preciznije, riječ forte, koja ima korijene u latinskom, u većini slučajeva je označavala snagu, i to fizičku snagu i/ili hrabrost, dok se u novije vrijeme koristila i kao opis neke vještine ili talenta, pogotovo u engleskom i francuskom jeziku, dok to u hrvatskom nije baš izvedljivo.

S druge strane, riječ nova također potječe iz latinskog jezika i tim se pridjevom opisuju stvari koje su, već pogađate, nove, poput novog Agrokora.

Dakle, starog Agrokora više neće biti, a na tržište stupa nova snaga, što je bio i jedan od motiva za odabir ovog imena, pojašnjeno je u četvrtak novinarima.

  • +2
Fabris Peruško i Irena Weber Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

'Ime Fortenova predstavlja novu snagu koja će donijeti novu vrijednost našim zaposlenicima, dioničarima i svim drugim dionicima te simbolizira našu predanost usmjeravanju nove snage prema zdravijim odnosima unutar tvrtke i u svim interakcijama koje imamo', rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika.

Fortenova počinje s radom 1. travnja, a što se prava zaposlenika tiče, ona se također sele u novu kompaniju, zbog čega ne moraju očekivati nikakve promjene.