DRIVE PILOT

Mercedes-Benz dobio odobrenja za tirkizno obojena svjetla za automatiziranu vožnju u Kaliforniji i Nevadi

20.12.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Tirkizna boja ispunjava dva bitna kriterija koji su pridonijeli ovom odabiru boje – njezina vidljivost omogućuje pouzdano i brzo otkrivanje za druge sudionike u prometu te nudi razlikovanje od postojeće rasvjete vozila i prometnih signala kao što su semafori ili rasvjeta za hitne slučajeve

Mercedes-Benz je postao prvi svjetski proizvođač automobila koji je dobio dozvole za posebna vanjska gabaritna svjetla za automatiziranu vožnju u državama Kalifornija i Nevada. Kalifornijska dozvola za izuzeće za testiranje vozila u Kaliforniji u početku je ograničena na dvije godine. Dozvola za Nevadu odnosi se na vozila iz proizvodnje Mercedes-Benz modela 2026. godine i ostat će važeća dok se ne postigne zakonska izmjena s državnim zakonodavstvom.

Obje dozvole omogućuju Mercedes-Benzu dobivanje važnih uvida u interakciju automatiziranih vozila i drugih sudionika u prometu. Uključivanje gabaritnih svjetala je spremno značajno povećati javno prihvaćanje automatizirane vožnje i pridonijeti sigurnosti na cesti, budući da svjetla čine status automatiziranog sustava vožnje jasno vidljivim izvana.

To također omogućuje policijskim službenicima za provedbu prometnih zakona da identificiraju status sustava i utvrde je li vozačima dopušteno sudjelovati u sekundarnim aktivnostima tijekom uvjetno automatiziranog putovanja. Dizajnirana u skladu s preporučenom praksom SAE J3134, tirkizno obojena gabaritna svjetla za automatiziranu vožnju u Kaliforniji integrirana su u prednja i stražnja svjetla, kao i u dva vanjska retrovizora u vozilima Mercedes-Benz za testiranje.

Mercedes-Benz dobio odobrenja za tirkizno obojena svjetla za automatiziranu vožnju Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

'S razvojem automatiziranih gabaritnih svjetala, Mercedes-Benz ponovno postavlja nove industrijske standarde. Prvi smo proizvođač automobila u svijetu koji je dobio takva odobrenja u SAD-u, točnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više vozila s automatiziranom vožnjom naseljava cestu, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija.', rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, glavni tehnološki direktor, razvoj i nabava.

Prvi slučaj upotrebe: DRIVE PILOT

Svjetla za automatiziranu vožnju u početku će biti integrirana u vozila za testiranje u Kaliforniji opremljena s DRIVE PILOT, koji je prvi svjetski sustav SAE-Level 3 za uvjetno automatiziranu vožnju s međunarodno važećim odobrenjem tipa. DRIVE PILOT dobio je certifikat 2021. u Njemačkoj i 2023. u Nevadi i Kaliforniji, SAD, gdje svaka država zahtijeva zasebnu certifikaciju. U Njemačkoj je DRIVE PILOT već dostupan za narudžbe od 2022., a u Sjedinjenim Američkim Državama su prva serijska vozila nedavno debitirala na autocestama Kalifornije i Nevade.

Izbor boje gabaritnih svjetala za automatiziranu vožnju

Tirkizna boja ispunjava dva bitna kriterija koji su pridonijeli ovom odabiru boje – njezina vidljivost omogućuje pouzdano i brzo otkrivanje za druge sudionike u prometu te nudi razlikovanje od postojeće rasvjete vozila i prometnih signala kao što su semafori ili rasvjeta za hitne slučajeve. Kao rezultat toga, mogućnost zabune s već postojećim bojama osvjetljenja može biti znatno smanjena. Osim toga, prema nalazima brojnih testnih studija, tirkizna je boja optimalna za automatiziranu vožnju.

I fiziološki i psihološki čimbenici potvrđuju veće vrijednosti tirkiza u gotovo svim područjima nego što je to bio slučaj s drugim bojama. Tirkizna je također opisana u industrijskoj praksi SAE J3134 'ADS Marker Lamps' za upotrebu za prikaz aktivacije automatiziranog sustava vožnje. Razvoj i odobrenje novog koncepta rasvjete uključivali su zajedničke napore interdisciplinarnog tima koji se sastoji od inženjera, voditelja usklađenosti, stručnjaka za zaštitu podataka i stručnjaka za etiku.

  • +5
Mercedes-Benz DRIVE PILOT Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Standardizacija i harmonizacija za veću sigurnost

Mercedes-Benz je predan standardizaciji tirkizne boje kao sredstva za vizualizaciju automatiziranog stanja vožnje, potičući globalno razumijevanje i prihvaćanje ove tehnologije. Do sada ne postoji opći okvir u Sjedinjenim Državama, Kini ili UN-ECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu) za korištenje tirkiznih svjetala u serijskim vozilima.

Kalifornija i Nevada poduzele su prvi važan korak sa sada odobrenim izuzećima. Buduća globalno usklađena regulativa za tirkizna gabaritna svjetla za automatiziranu vožnju činit će osnovu za povećanu sigurnost za sve sudionike u prometu i poticanje daljnjih tehničkih inovacija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'