Klasično i moderno

Lancia pokazala javnosti Pu+Ra HPE: Potpuno električni koncept na Le Mans Classic-u

17.07.2023 u 12:01

Bionic
Reading

Tijekom trajanja 'Le Mans Classique 2023', Lancia je izložila Lanciu Pu+Ra HPE uz Lanciu Aureliu B20S iz 1956., automobil koji je pet puta sudjelovao na Le Mans Classicu i na Pariškom reliju 2004.

Lancia Pu+Ra HPE je bila jedan od dva Lancia automobila izložena na 'Le Mans Classic 2023', najvećem svjetskom okupljanju klasičnih automobila koje je trajalo od 29 lipnja do 2. srpnja. Ovaj konceptni automobil sada je prvi put bio prikazan međunarodnoj javnosti pred više od 200.000 posjetitelja.

Jedinstveni je ovo show na kojem se susreću entuzijasti, kolekcionari i vozači iz cijelog svijeta, a Lancia je pokazala Pu+Ra HPE, manifest marke za sljedećih 10 godina.

Lancia je odvuvijek bila marka o kojoj su ljudi sanjali, kako zbog svojih prekrasnih i elegantnih automobila, kao što su Flaminia, Aurelia i Fulvia s glumcima i pripadnicima međunarodnog jet seta, vjerojatno i zbog toga jer su Lancia automobili bili prilično uspješni u reliju ikad, kao što su to modeli Delta, 037 i Stratos.

Treći čimbenik su herojska postignuća vozača u legendarnim automobilima, poput Francuza Yvesa Loubeta koji je stigao drugi na Tour de Corse 1987. u Lancia Delta HF 4WD Martini Racing i, vozeći Lanciu Delta Integrale Martini Racing, 1988. kvalificirao se treći na istom natjecanju i treći na reliju Portugala.

Više od 40 Lancia klubova postoji diljem svijeta, uključujući sedam u Francuskoj: svi dijele potpuno istu strast prema ovoj marki i njezinim prekrasnim talijanskim automobilima.

Isti živahni entuzijazam ujedinjuje posjetitelje 'Le Mans Classica': tijekom godina, nezaboravni Lancia automobili paradirali su stazom legendarne francuske utrke, kao što su Beta Montecarlo Turbo, LC1, LC2 i Stratos.

Tijekom trajanja 'Le Mans Classique 2023', Lancia je izložila Lanciu Pu+Ra HPE uz Lanciu Aureliu B20S iz 1956., automobil koji je pet puta sudjelovao na Le Mans Classicu i na Pariškom reliju 2004. i koji pripada članu Lancia Classic Club de France.

Lancia Pu+Ra HPE i Aurelia B20S predstavljaju dijalog između prošlosti i budućnosti koji utjelovljuje renesansu marke Lancia. Doista, Lancia Aurelia jedan je od automobila koji je nadahnuo dizajn budućih modela marke, što se odražava u konceptnom automobilu. Glatke bočne linije koje se spuštaju prema stražnjem dijelu automobila; elegantan dizajn, oblikovan aerodinamikom, održivošću i fluidnošću volumena Lancie Pu+Ra HPE jasna su referenca na Lanciu Aureliu i Flaminiju.

  • +4
Lancia pokazala javnosti Pu+Ra HPE Izvor: Promo fotografije / Autor: Dino Eisele

Osnovan 2002. kao produžetak legendarne utrke 24 sata Le Mansa, Le Mans Classic okuplja naklonost i strast zainteresiranih strana vraćajući na stazu automobile koji su prije vozili duž njegove staze od 13,65 km, kao dio jednog od najveći automobilistički događaji u Francuskoj. Između kvalifikacija i stvarnih utrka – podijeljenih u razdoblja na koja se odnose – događaj je glavno mjesto susreta automobilskih klubova, jer kombinira aktivnosti na trkaćoj stazi s nizom izložbi i aukcija. Zamišljen da se održava svake druge godine, događaj se izniman vraća 2023. godine, s izdanjem bez presedana za proslavu stote obljetnice 24 sata Le Mansa.

Lancia Pu+Ra HPE koncept - scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia (CarBook Automotive)

Lancia Pu+Ra HPE

Lancia Pu+Ra HPE manifest je marke za sljedećih 10 godina, 100 posto električni konceptni automobil koji predstavlja viziju marke u smislu dizajna, unutarnjeg osjećaja doma, održivosti, elektrifikacije i tehnologije bez napora. To je savršeno praktičan i okretan automobil s elegantnom i nekonvencionalnom karoserijom koja jamči najvišu učinkovitost, uz pozornost posvećenu dometu, vremenu punjenja i učinkovitosti.

To je prvi automobil u Lancijinoj novoj eri, s niskim krovom i četvero vrata, nadahnut svijetom talijanskog dizajna interijera kao rezultat suradnje s tvrtkom Cassina – predvodnikom u luksuznom namještaju – za tipično talijansko iskustvo 'osjećaj doma'.

Lancia Pu+Ra HPE: Interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Naziv 'Lancia Pu+Ra HPE' temelji se na 'Pu+Ra', novom čistom i radikalnom dizajnerskom jeziku marke, dok je 'HPE' kratica za High-Performance Electric. Novi konceptni automobil Lancia u potpunosti utjelovljuje načela novog dizajnerskog jezika marke, prema kojem su volumeni automobila stvoreni presjekom elementarnih geometrijskih oblika, poput kruga i trokuta, u kombinaciji s određenim eklektičnim detaljima Lancia naslijeđa, kao što su npr. venecijaneri iz Lancia Beta HPE.

Lancia Pu+Ra HPE je automobil u kojem je 70 posto dodirnih površina izrađeno od eko-održivih materijala, izražavajući talijanski duh, eklekticizam, obnovljenu tradiciju i 'osjećaj doma'.

Lancia Pu+Ra HPE je prvi automobil sa S.A.L.A. infotainment sustav, koji objedinjuje funkcije zvuka, kontrole klime i osvjetljenja. To također znači da se unutarnje okruženje automobila može prilagoditi jednostavnim pritiskom na gumb ili čak korištenjem glasovne kontrole.