PREMIJERA

Lancia predstavila koncept Pu+Ra HPE: Prvi potpuno električni model nove ere marke

17.04.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Naziv 'Pu+Ra' se odnosi na novi, čisti i radikalni dizajnerski jezik marke, dok 'HPE' označava High Performance Electric, za automobil koji je ekološki održiv, uzbudljiv i razvijen, sve u isto vrijeme. Akronim HPE korišten je prvi put 1970-ih za Lanciu Beta

Lancia je pokazala svoj konceptni model Pu+Ra HPE, za kojeg šef ove talijanske marke u sklopu Stellantis grupe Luka Napolitano kaže: 'Danas Lancia predstavlja Lancia Pu+Ra HPE, viziju marke za sljedećih 10 godina koja vodi marku u eru električne mobilnosti i sažima naš način poimanja i doživljavanja automobila. Počevši od novog Ypsilona, naši će automobili budućnosti biti inspirirani Lanciom Pu+Ra HPE.'

Vanjski dizajn za 'aerodinamično' tijelo

Lancia Pu+Ra HPE prirodna je evolucija Lancie Pu+Ra Zero, koja prikazuje mnoge značajke trodimenzionalne skulpture predstavljene prošlog studenog.

Novi konceptni automobil Lancia u potpunosti utjelovljuje načela novog dizajnerskog jezika marke, čistog i radikalnog dizajnerskog jezika u kojem su volumeni automobila stvoreni iz sjecišta elementarnih i ikoničnih oblika kao što su krug i trokut, u kombinaciji s nekoliko eklektičnih detalja. Novi konceptni automobil Lancia stoga postaje izraz talijanskog bezvremenskog dizajna, s održivim i inovativnim pristupom koji nadilazi tipični automobilski jezik.

Lancia Pu+Ra HPE: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Konceptno vozilo nazvano je Lancia Pu+Ra HPE: 'Pu+Ra' se odnosi na novi, čisti i radikalni dizajnerski jezik marke, dok HPE označava High Performance Electric, za automobil koji je ekološki održiv, uzbudljiv i razvijen, sve u isto vrijeme. Akronim HPE korišten je prvi put 1970-ih za Lanciu Beta, a označavao je 'High Performance Estate', simbol sportskog duha i praktičnosti.

Progresivna zelena je naziv za boju Lancia Pu+Ra HPE, 'progresivna' u pogledu budućnosti marke i svojih kupaca, dok je 'zelena' zbog svoje vrijednosti u smislu održivosti. Plavkasto zelena boja – s toplom pozlaćenom nijansom, proizvedena korištenjem tekućeg metala s pigmentima najnovije generacije – odaje počast povijesnoj i bezvremenskoj Lancia Flaminia Azzurro Vincennes.

Stalni dijalog između prošlosti i budućnosti izražen je u fluidnim bočnim linijama koje se spuštaju prema stražnjem dijelu automobila, podsjećajući na Aureliu i Flaminiju s aerodinamičnim dizajnom, temeljenim na aerodinamičnosti, održivosti i fluidnosti volumena.

Značke sa strane uključuju novi Lancia logo, izraz novog vizualnog identiteta marke. Revidira sve povijesne značajke bedža (npr. volan, zastavu, štit, koplje i natpis), reinterpretirajući ih s modernim obratom, kako bi se izrazila inovativnost, njezina vrhunska vrijednost, talijanska priroda i eklekticizam.

Dijalog između prošlosti i budućnosti također se može pronaći u stražnjem dijelu, gdje možemo vidjeti kultna okrugla svjetla, nadahnuta najoštrijim i najradikalnijim duhom marke, dok se jasna referenca dodatno upućuje na legendarnu Lanciu Stratos, s kultnim novim Natpis Lancia postavljen između svjetala.

Prednji dio reinterpretira povijesnu Lancia rešetku, sada odvedenu naprijed u budućnost pomoću tri zrake svjetla koje je čine legendarnom, nezaboravnom i vidljivom iz daleka. Iznad kaleža ističe se novi natpis Lancia, izrađen korištenjem originalnog fonta koji svoju inspiraciju crpi iz svijeta mode.

Inovativni kružni krov pruža širok, panoramski pogled, s jasnim upućivanjem na arhitektonske elemente, tako karakteristične za novi Lancijin dizajnerski jezik.

Stražnji prozor također podsjeća na Lanciu iz 70-ih, Beta HPE, s obavijajućim vodoravnim linijama koje revidiraju poznatu strukturu zastora za sunce, s modernim zaokretom. Veliki prozori naglašavaju prirodno svjetlo, kako bi podsjetili na koncept 'osjećaja doma'.

Interijer 'osjećaj doma'

Partnerstvo Lancije i Cassina, dviju marki izvrsnosti Made in Italy u svojim područjima, se nastavlja sada gledajući naprijed u budućnost s pažnjom na održivost i dobrobit u vozilu.

Iskorištavajući svoje znanje i iskustvo, kao rezultat gotovo 100 godina povijesti, inovacija i istraživanja, Cassina sada prenosi svoje iskustvo u automobilski sektor, fokusirajući se na vrijednosti koje dijeli s Lanciom, kao što su talijanski duh, inovacija, tradicija i poštovanje za okoliš.

Interijeri Lancia Pu+Ra HPE izražavaju punu povezanost s novim, čistim i radikalnim jezikom dizajna marke, zahvaljujući upotrebi ikoničnih i jednostavnih oblika koji izbjegavaju tipičan automobilski jezik.

Unutar konceptnog automobila, eklektičan prostor inspiriran dizajnom interijera, atmosferom suvremenih domova, fluidnom arhitekturom s velikom pažnjom za detalje u cjelokupnoj kompoziciji čistih oblika.

Lancia Pu+Ra HPE: Interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Inspiracija za dizajn talijanskog namještaja vidljiv je u okruglom tepihu i na prednjim sjedalima, koja su inspirirana Maralunga foteljama koje je Vico Magistretti dizajnirao za Cassinu. Dvije samostojeće jednostruke fotelje imaju jedinstvene proporcije i jedinstvenu hrabru kromatsku figuru.

Čisti geometrijski oblici dodatno su izraženi u novim okruglim stolovima, na središnjoj konzoli, pa čak i na armaturnoj ploči, koja potkopava automobilski pristup i temelji se na ikoničnom komadu okruglog stakla, ispresijecanog jasnim rezovima.

Veliki prozori pomažu preplaviti putnički prostor prirodnim svjetlom. Rezultat je stvaranje gostoljubivog okruženja, životnog prostora, koji prenosi tipičan osjećaj toplog talijanskog doma.

Konačno, rolete podsjećaju na kultnu Lanciu Beta HPE i svijet arhitekture, projicirajući prirodna svjetla i sjenu u putnički prostor, dok u središnjem dijelu postaju svjetleći element tehnologije koja je u interakciji sa S.A.L.A. i njegove funkcije.

  • +22
Lancia Pu+Ra HPE koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Održivost by Lancia

Sustainability by Lancia je održivost sa stilom, Sustylenability, riječ sastavljena od 'održivost' i 'stil'.

Lancia Pu+Ra HPE zapravo je prvi potpuni izraz ove 'Održivost od Lancie', 100-postotni električni manifest koji definira viziju marke za sljedećih 10 godina, gdje svaki pojedini element odražava ideju elegantnog i istovremeno održivog 'osjećaj doma' u unutrašnjosti, u savršenom Lancia stilu.

Zahvaljujući partnerstvu s izvanrednim robnim markama Made in Italy, održivi materijali korišteni su u profinjenoj unutrašnjosti automobila, u skladu s vrijednostima navedenim u 10-godišnjem strateškom planu Lancie, sa 70 posto dodirnih površina izrađenih od ekološki održivih materijala.

Četiri su vrijednosti vodile marku na ovom putu održivosti: reinterpretacija tradicije, talijanski duh, eklekticizam i 'osjećaj doma'.

Revizija tradicije znači pronalaženje održivih materijala s namjerom redizajniranja Lancia tradicije, korištenjem inovativnih, recikliranih materijala koji se mogu reciklirati, proizvedenih u skladu s održivim procesima. Ovaj koncept izražen je u reinterpretaciji vunenih presvlaka panno Lancia koje se koriste za naša sjedala u suradnji s tvrtkom Cassina, a koja se odlikuju novim i eklektičnim oker baršunom s GreenGuard® certifikatom, temeljenim na niskim emisijama kemikalija i GWP utjecaju na okoliš.

Talijanski duh koji je dio Lancia korijena znači korištenje materijala koji simboliziraju talijansku izvrsnost i izražavaju jedinstveno nasljeđe u smislu ljepote, autentičnosti i izrade. Paneli vrata u Lancia Pu+Ra HPE prekriveni su MARM \ MORE, materijalom čije je ime preuzeto od marmora, latinske riječi za 'mramor', dok 'MORE' označava kako mramor dodaje vrijednost materijalu, jer njegova obrada stvara novu i drugačiju percepciju samog mramora. Iz svog teškog i statičnog stanja, postaje lagan i nosiv. Inovativni materijal koji se sastoji od do 50 posto otpadaka mramorne prašine, reciklirana tkanina, proizveden u prirodnim bojama, mekan na dodir i vodootporan, a izradili su ga Limonta i startup FILI PARI.

Stražnja polica automobila obavija sjedala eklektičnom, toplom i suvremenom drvenom intarzijom, izrađenom od 'precikliranih sirovina' u partnerstvu s Tabuom i njihovom 'Biodiversity' kolekcijom intarziranog drva. Inovativni i kružni proizvod koji koristi otpad od obrade niza visokokvalitetnih drvenih furnira, obnavljajući ih i vješto prepravljajući u rukama stručnih stolara, kako bi postao originalan i eklektičan novi materijal.

Cijeli stražnji dio automobila i donji dio unutrašnjosti imaju topli, udobni baršunasti nubuk (Poltrona Frau), proizveden u Italiji u certificiranom opskrbnom lancu koji je bez kromiranog štavljenja.

Strategija elektrifikacije

U skladu sa strategijom elektrifikacije Stellantis, Lancia će 2024. lansirati novi Ypsilon, u hibridnoj i električnoj verziji, od 2026. samo 100 posto električni automobili, a od 2028., istodobno s dolaskom nove Delte, marka će isključivo prodaja električnih modela.

Lancia Pu+Ra HPE, praktičan, okretan model s aerodinamičnim, učinkovitim i aerodinamičnim tijelom, tvori 100 posto električni manifest. Definira viziju marke za sljedećih 10 godina, u smislu dometa, vremena punjenja i učinkovitosti, za performanse koje su vodeće na tržištu.

Lancia Pu+Ra HPE koncept - scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia (CarBook Automotive)

Lancia kaže da je oduvijek proizvodila modele koji su ispisali povijest tri glavne automobilske klase: gradske automobile, perjanice i kompaktne limuzine. Tako će biti iu budućnosti, kada će Lancia novi automobili nuditi najbolje od sva tri segmenta, te će imati koristi od pobjedničkih posebnosti Stellantisovih platformi. Kompaktni, agilni i zabavni za vožnju, novi Lancia modeli će se obratiti europskoj bazi kupaca, 'progresivnim klasičnim utjecajnim osobama', koji traže bezvremensku eleganciju, talijanski duh i inovacije, zajedno s udobnim i ugodnim iskustvom u vožnji.

Napravljen s tehnološkim modulima (npr. motor, baterija, ovjes, kočnice itd.) preuzetim iz novog Ypsilona, konceptni automobil Lancia Pu+Ra HPE manifest je za sljedećih 10 godina marke, pružajući viziju automobila budućnosti u smislu:

  • domet preko 700 km
  • vrijeme punjenja nešto više od 10 minuta
  • potrošnja energije ispod 10 kWh na 100 km
  • niz aerodinamičkih značajki: niski krov, tanki digitalni retrovizori, aerodinamični kotači, tri prednje zaštitne ploče i aerodinamika

Treba reći i kako je Goodyear proizveo gume za Lanciu Pu+Ra HPE, s jedinstvenim dizajnom i prilagođenim bočnim stranicama za savršeno pristajanje na kotač, što vozilu dodaje vrhunski izgled.

Dizajn bočne stijenke guma također pruža najvišu razinu aerodinamičkih performansi, povećavajući energetsku učinkovitost.

'Lancia tehnologija bez napora'

Buduća vizija Lancia Pu+Ra HPE pruža jednostavnu, laku i intuitivnu tehnologiju koja svojim kupcima olakšava život u vozilu, primajući ih i čineći da se 'osjećaju kao kod kuće'.

S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation) čini stup Lancia tehnologije bez napora. To je minimalno i pametno virtualno sučelje koje objedinjuje funkcije zvuka, kontrole klime i rasvjete. Vozač i putnici stoga mogu prilagoditi unutarnje okruženje automobila jednostavnim dodirom gumba ili čak zvukom svojih glasova.

S.A.L.A. će omogućiti korisnicima da biraju između tri načina rada:

  • Imerzivno, za pojačavanje doživljaja vožnje zahvaljujući Stellantis Chameleon tehnologiji koja će debitirati po prvi put na automobilu i koja je u stanju 'prilagoditi' atmosferu putničkog prostora, prema vanjskom okruženju, prilagođavajući zvuk, zrak i svjetlo prema tome.
  • Dobrobit, zahvaljujući podršci Stellantis umjetne inteligencije, TAPE (Tailored Predictive Experience) predviđa različita raspoloženja vozača i putnika, poboljšavajući njihovu dobrobit zahvaljujući boljoj atmosferi u vozilu.
  • Zabava, kako biste iskoristili vrijeme čekanja, nudeći mogućnost streamanja filma, igranja video igrica ili pregledavanja društvenih mreža.

Novi Ypsilon 2024. će biti prvi model Lancie opremljen oznakom S.A.L.A. sučelje. Za stvaranje sve potpunijeg i sveobuhvatnijeg iskustva, napredak S.A.L.A. pratit će evoluciju tehnoloških platformi Stellantis korak po korak, tako da svaki brend može prilagoditi značajke svojih različitih modela.