TEST AUTOMOBILA

[FOTO/VIDEO] Vozili smo kineski električni džoker: DFSK Seres 3 moderan je kompaktni SUV

26.09.2022 u 09:34

Bionic
Reading

Iako još uvijek ne toliko čest na našim prometnicama, ovo je prilično solidan električan automobil, koji nudi udobnost i pristojne vozne karakteristike. Dimenzijama i okretnošću idealan je za urbane sredine i u njega stane prosječna četveročlana obitelj

Iako je Kina najveći svjetski proizvođač električnih automobila, a mi u Autozoni dosad isprobali u vožnji šezdesetak potpuno električnih automobila, moramo priznati da još nismo vozili neku marku kineskih električnih osobnih vozila. Naravno, izuzmemo li neke marke poput Volva, kojem su većinski vlasnici tvrtka Geely iz Kine.

Koliki su razmjeri proizvodnje baterijskih električnih vozila (BEV) i plug-in hibridnih vozila (PHEV) najbolje svjedoči podatak da se 2021. u Kini proizvelo 57,4 posto ukupne globalne proizvodnje električnih automobila. Da bismo to potkrijepili i brojkama dovoljno govori podatak koji je objavilo Kinesko udruženje proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers - CAAM), koji kaže da je Kina 2021. godine prodala 3,34 milijuna putničkih električnih automobila, od čega 2,73 milijuna BEV-ova i 0,6 milijuna PHEV vozila što je oko 53 posto svjetskog tržišta od 6,23 milijuna BEV, PHEV i HEV (hibridna vozila) osobnih automobila. Kineske tvrtke proizvođači, ne isključivo električnih automobila, za koje ste već vjerojatno čuli su: BYD Auto, SAIC Motor, Great Wall Motor, GAC Group i već spomenuti Geely.

U redu, sada kad smo dali i neki okvir ove priče, posve je jasno da Kinezi rade puno i očito im kvaliteta više i nije toliko upitna, kao što se kolokvijalno govori. Dakle, na jednotjednom testu smo imali model kompaktnog potpuno električnog crossover/SUV-a naziva DFSK Seres 3.

Vjerojatno se pitate i što znači ovaj naziv testiranog vozila, pa evo i objašnjenja. Marka DFSK datira od ne toliko davne 2003. kao joint-venture kineskih tvrtki proizvođača DongFeng (DF) i Sokon Motorsa (SK), dok je Seres simetrično posložen slijed, koji se zgodno može čitati s obje strane identično, inicijalnih slova od S (Silicijska dolina), E (električna vozila) i R (range -extended). Brojka 3 je naravno, u prenesenom smislu, oznaka kategorije prema veličini vozila. Da bi bilo još jasnije, Seres 3 bi pripadao kompaktnoj kategoriji potpuno električnih vozila u koju spada npr. Tesla Model 3 ili VW ID.3. Ipak, nemojte to baš tako doslovno shvatiti, jer je riječ o po mnogočemu prilično različitim vozilima.

DFSK Seres 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: DFSK Motor

Vanjski dizjan, struktura i dimenzije

Model Seres 3 srednje je veliki crossover/SUV vrlo simpatičih linija karoserije, koji je na tržištu od 2020. Njegov vanjski izgled je naizgled prilično jednostavan, gladak. Prednjim dijelom dominira velika, tipično za potpuno električne automobile zatvorena, maska 'hladnjaka' i moderno oblikovana prednja LED svjetla. Ispod maske se nalazi kromirana lajsna, a niže lijepo profilirani prednji spojler izveden u crnoj plastičnoj masi.

Sa strane Seres 3 ima naglašene uzdužne konturne linije, koje mu daju određenu dozu dinamičnosti, dok su bočna stakla s donjom kromiranom lajsnom zanimljivo nepravilnog, fluidnog oblika. Stakla stražnjih bočnih vrata su dodatno zatamnjena. Stakleni dio kabine završava s istaknutim crnim segmentom do stražnjih petih vrata, iznad kojih se nalazi izvučeni krovni spojler s lijepo uklopljenim gornjim stop svjetlom. Stražnji kraj, dojmljivo je osmišljen, a njime dominiraju stražnja LED svjetla. Zanimljivo, stražnja svjetla su podijeljena u dvije skupine, gore se nalaze poziciona i stop svjetla te pokazivači smjera, a pri dnu se nalaze i bijela svjetla za vožnju unatrag te crvena svjetla za maglu.

Da je riječ o crossover/SUV modelu sposobnom i za lakšu terensku vožnju (visina od podloge 180 mm) ukazuju i donji plastični zaštitni dodaci iznad kojih se nalazi dojmljiva plava traka. Tu su i off-road obrubi lukova kotača izvedeni od crne plastične mase.

Hvalevrijedan je njegov sandardni panoramski krov, koji se isto tako u prednjem segmentu da i otvoriti. Kabina je ovim rješenjem prilično svijetla s velikom dozom prostranosti.

Inače, Seres 3 je izveden kao vozilo sa samonosivom karoserijom velike čvrstoće. Naravno, kako je riječ o potpuno električnom vozilu, njegova baterija u podnici daje vozilu dodatnu krutost. Što se ovjesa tiče, Seres 3 kristi neovisni MacPherson sprijeda, a straga neovisni s torzijskom šipkom.

Po pitanju njegovih vanjskih dimenzija tiče, one su sljedeće: duljina 4385 mm, širina 1850 mm (bez otvorenih retrovizora), visina 1650 mm (s krovnim šinama), međuosovinski razmak 2655 mm. Njegove kompaktne dimenzije su vrlo spretne za gradsku vožnju. Težina vozila spremnog za vožnju je 1765 kg, a ukupna nosivost 2065 kg. Prtljažnik je volumena 310 litara, a spuštanjem naslona stražnjeg reda korisni volumen raste značajno, do 1249 l.

Naš je testni model imao efektne tamne aluminijske naplatke veličine 18 cola s deset krakova, s ljetnim gumama Chao Yang SU318a H/T kineske proizvodnje dimenzija 225/55R18. Dosad nismo imali iskustva s ovim modelom guma, no nisu se pokazale loše. Ipak, posve smo uvjereni da ćete jednom kada ih potrošite posegnuti za nekim renominiranijim proizvođačem, pa će vozne karakteristike Seres 3 biti još uvjerljivije.

Ispod podnice prtljažnika se nalazi rezervni kotač smanjenih dimenzija T165/80R17, a postoji i mogućnost zamjenskog seta za popravak probušene gume.

Unutrašnjost kabine

Prvi pogled na unutrašnjost kabine odaje dojam da je sve na svojem mjestu, i čini se kao da u dizajnu interijera ima podosta utjecaja drugih proizvođača automobila, poput npr. Mercedesovih otvora ventilacije. Nije u tome ništa loše, već naprotiv. Materijali su pristojno meki na dodir, a posebno lijep dojam ostavljaju plavi prošivi na kontrolnoj ploči. Nije da nema i jeftinije plastike u unutrašnjosti, no to nije nešto što će vas smetati, naročito ne pri ocjeni opće uređenosti kabinskog prostora. Središnja konzola nudi ugodan naslon za laktove te dosta korisnih pretinaca za odlaganje stvari.

Obloge sjedala su od crne perforirane umjetne kože. Prednja sjedala su električno pomična, vozačko u 6 smjerova, a suvozačko u 4. Dojam profiliranosti istih je prilično uvjerljiv, a udobnost je zagarantirana.

Kad prvi puta uhvatite rukama višenamjenski sportski trokraki volan pomisliti ćete da bi možda mogao biti i većeg presjeka, no to je prilično individualan dojam. Ne može se poreći da je lijepo oblikovan, onako Subaruovski, donji dio je ravan, a koža na hvatišu perforirana radi ugodnijeg držanja rukama i taj je dio kola volana lijepo profiliran. Čak je i ovalni središnji znak marke plave Subaru boje i oblika. Na samom volanu se nalaze brojne korisne kontrole.

Straga ima mjesta za troje odraslih, iako će onaj u sredini možda osjetiti nedostatak profiliranosti srednjeg sjedala i nešto je užih dimenzija. Ipak, uz pristojne putnike na prednjim sjedalima imat ćete i dovoljno mjesta za koljena.

Digitalna instrumentna ploča opremljena je LCD zaslonom veličine 10,25 inča moderna je i nudi pregršt informacija koje bi mogle zanimati vozača. Moguća su i tri moda samog izgleda: Classic / Passion / Technology. Klasičan, kakvog možete vidjeti na slici ispod lijepo je osmišljen i vrlo svrhovit. Prilikom punjenja vozila strujom grafički prikaz je jednostavan i pregledan. Dojma smo da bi se mogao 'umetnuti' i veći vozački zaslon, jer mjesta u njegovom kućištu ima dovoljno, no i ovako je sve na svojem mjestu.

Što se središnjeg multimedijskog zaslona nalazi se visoko na sredini i vozač neće puno gubiti od preglednosti ceste ispred. Njegova interaktivnost je na zavidnoj razini, a izbornik je logično osmišljen i nije se teško snaći u odabiru željene funkcije. Međusobno povezani sustav je LinOs 4.0, a što se tiče zrcalne veze ili Mirrorlinka, ista podržava Android i iOS.

Ono što će nedostajati onima koji su naviknuli na zapadnu tehnologiju je odsustvo RDS sustava, odnosno, kad odaberete frekvenciju neke radio postaje nema njezina naziva. No u razgovoru sa zastupnikom DFSK-a, uskoro stiže i njegova ažurirana verzija, u kojoj ovaj nedostatak nestaje.

  • +57
DFSK Seres 3 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sigurnost i sustavi pomoći vozaču

Proizvođač navodi da Seres 3 nudi višestruku zaštitu i besprijekornu sigurnost, uz konfiguraciju aktivne i pasivne sigurnosti.

Seres 3 ima 8 zračnih jastuka koji se aktiviraju u slučaju nezgode. Od sustava tu su; Upozorenje na sudar sprijeda, Upozorenej o napuštanju vozne trake, pomoć pri kretanju uzbrdicom (HAC), kao i pomoć pri spuštanju nizbrdicom (HDC), ABS+EBD EBA+BAS+BA te ESP+ESC TCS+ASR+TEC, elektonička ručna kočnica s funkcijom Auto hold, posebno korisnom za gradsku vožnju.

Električni pogonski sklop

Seres 3 je opremljen elektromotorom s permanentnim magnetom sprijeda, za pogon na prednja dva kotača. Njegova snaga je lijepih 120 kW (163 KS), najvećeg okretnog momenta dostupnog odmah od 300 Nm. Proizvođač navodi njegov automatski CVT mjenjač, a izbornik načina vožnje Normal, Eco i Sport. Zanimljivo je rješenje i okretna sklopka izbornika smjera vožnje na središnjoj konzoli koja se izdiže u funkcionalan položaj kako bi izabrali koju od funkcija želite P, R, N ili D.

U štedljivom modu snaga motora je ograničena na 75 kW (102 kS). Što se ubrzanja od 0 do 100 km/h tiče Seres 3 ima sve karakteristike električnih automobila i iznosi 8,9 s. Krajnja brzina je 160 km/h, što je i više nego dovoljno za uvjerljivu vožnju autocestom.

Baterija i punjenje

Seres 3 ima LFP (litij/željezo/fosfat) bateriju kapaciteta 53,61 kWh, koja mu u mješovitim uvjetima vožnje omogućuje domet od 350-tak kilometara prema WLTP-u. Ovaj tip baterije nudi manju energetsku gustoću i nešto veću masu, ali zbog bolje strukturalne stabilnosti nudi dvostruko veći broj ciklusa punjenja od Li-ionske baterije na koje smo naviknuli. Poseban PTC sustav grijanja omogućuje uštedu energije pri niskim temperaturama okoliša.

Što se punjenja baterije strujom tiče proizvođač deklarira da na brzim DC punionicama (60 kW) za razinu napunjenosti od 0 do 80 posto treba samo 30 minuta. Za punjenje baterije se koristi klasični priključak (combo) Tip 2/CCS, dok za standardno AC punjenje, maksimalne snage 11 kW, treba 5 sati. Za AC potpuno punjenje baterije (snaga 6,6 kW) treba 8 sati.

Iako još uvijek ne toliko čest na našim prometnicama, Seres 3 je prilično solidan električan automobil, koji nudi udobnost i pristojne vozne karakteristike. Njegove kočnice su disk i sprijeda i straga, a rekuperacija energije je omogućena u tri stupnja kočenja. U onom najjačem u vožnji možete koristiti i samo pedalu akceleratora, bez pretjerane upotrebe pedale kočnice.

Ovo nije automobi s kojim ćete izazivati pretjeranu pozornost prolaznika, no daleko od toga da nije atraktivan i moderan. Svojim dimenzijama i okretnošću idealan je za urbane sredine, u njega stane prosječna četveročlana obitelj, a domet s jednim punjenjem baterije omogućuje i dovoljno bezbrižnosti da se otputite i na dulji put. Naravno, kao i kod svih današnjih potpuno električnih automobila, nužni su planiranje rute i provjera dostupnosti punionica strujom uzduž rute.

Proizvođač omogućuje jamstvo na vozilo u trajanju od 4 godine ili 100.000 km (što prije dosegnete). Tu je i tvorničko jamstvo na bateriju u trajanju od 8 godina ili 150.000 km do ostatka kapaciteta baterije od 70 posto.

Što se cijene tiče, Seres 3 kakvog smo mi vozili stoji 309.900 kn, no treba uvijek provjeriti ima li domaći zastupnik Auto Hrvatska Automobili neku akciju. Tako je nedavno bila posebna akcija pri kojoj je Seres 3 stajao pristojnih 299.000 kn. Ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da i ovo EV vozilo ima mogućnost dobivanja godišnjih državnih poticaja u iznosu od 70.000 kn, onog trenutka kada je natječaj za energetski učinkovita vozila raspisan.