SAMO ZA VIDEOIGRU

[FOTO/VIDEO] Porsche Vision Gran Turismo, virtualni trkaći automobil budućnosti snažan 1292 KS

09.12.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Porsche i japanski studio za razvoj videoigara Polyphony Digital Inc., podružnica tvrtke Sony Interactive Entertainment, predstavljaju spektakularan koncept vozila

Serija igara 'Gran Turismo' predstavlja Porscheove sportske automobile od 2017. godine, a posljednji u tom nizu je Taycan Turbo S. Za lansiranje sedmog izdanja igre, Porsche je po prvi put razvio vozilo isključivo za virtualni svijet. Porsche Vision Gran Turismo prva je konceptualna studija njemačkog proizvođača sportskih automobila kreirana posebno za korištenje u računalnim igricama. Bit će dostupan isključivo u Gran Turismo 7, koji će biti objavljen 4. ožujka 2022. za PlayStation 4 i PlayStation 5.

Partnerstvom s Polyphony Digital, Porsche ne samo da pokazuje svoj poseban vizionarski pristup, već još jednom pokazuje visoku razinu stručnosti među svojim dizajnerima. Oslobođeni ograničenja razvoja modela za serijsku proizvodnju, mogli su svoje vlastite ideje za konceptni automobil Gran Turismo provesti u praksi. 'Vozilo dizajnirano isključivo za virtualni svijet otvara nam uzbudljive mogućnosti koje su inače jako regulirane u redovnom procesu dizajna za serijski proizvodni automobil', kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea. 'Projekti kao što je Porsche Vision Gran Turismo posebno su vrijedni za nas u kreativnom procesu. Daljnji razvoj našeg jasno definiranog DNK Porsche Designa i razmjena s dizajnerima iz drugih industrija važan je dio našeg rada.'

Porsche Vision Gran Turismo Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Inačice poznatih Porscheovih dizajnerskih elemenata orijentirane na budućnost

Vision Gran Turismo sadrži inačice orijentirane na budućnost poznatih Porscheovih dizajnerskih elemenata. Konceptni automobil pokazuje tipične proporcije marke s posebno sportskim omjerom visine i širine, iznimno nisko postavljenim poklopcem motora i vrlo izraženim branicima. Svjetla na posebno purističkom prednjem dijelu i integrirani otvori za zrak stvaraju vizualnu vezu s dizajnerskim jezikom Taycana. Stražnji dio krasi izrazito uska svjetlosna traka, što predstavlja daljnji razvoj svjetlosnog potpisa poznatog iz modela 911 i Taycan.

Jasan naglasak identiteta marke nastavlja se u unutrašnjosti, sa zakrivljenim hologramskim zaslonom, prilagođenim vozaču, koji kao da lebdi iznad upravljača. Nizak položaj sjedenja naglašava dinamičan osjećaj automobila. Veliku ulogu imaju i realistični izgledi površina u interijeru. 'Proveli smo dugo vremena razmatrajući pravi dizajn materijala koji se sastoji od ugljika i titana. Cilj je bio smanjiti težinu uz povećanje performansi,' kaže Markus Auerbach, voditelj dizajna interijera u Porscheu. 'Osim toga, održivi aspekti također igraju ulogu u projektima koji gledaju u budućnost. Na primjer, koristili smo samo potpuno veganske materijale u konceptnom automobilu.'

  • +24
Porsche Vision Gran Turismo Izvor: Promo fotografije / Autor: STEFAN BOGNER

O Gran Turismu™

Gran Turismo™ je video igra koju je razvila Polyphony Digital Inc., podružnica tvrtke Sony Interactive Entertainment Inc. Nakon što je prvi put lansirana u Japanu 1997., ova višestruko nagrađivana franšiza smatra se najboljim i najautentičnijim simulatorom vožnje zbog realistične grafike, autentične fizičke tehnologije i pažljive pažnje na detalje. Polyphony i njezin slavni tvorac Kazunori Yamauchi napravili su revoluciju u žanru trkaćih igara.

'Privlačnost Porschea proizlazi iz njegovog purističkog dizajna,' kaže Kazunori Yamauchi, predsjednik, Polyphony Digital. 'A u smislu inženjerske stručnosti, i mi i Porsche slijedimo istu perfekcionističku filozofiju. Dijelimo istu strast prema utrkama i gledamo u budućnost automobila.' Osim tema koje su isključivo povezane s dizajnom, tu su i nove funkcije koje pridonose snažnom osjećaju sportskog automobila, pri čemu igrači doživljavaju haptičku povratnu informaciju putem kontrolera, koji oponaša osjećaj upravljača. Ova brza i izravna povratna informacija podsjeća na pravi trkaći automobil.

Proširenje aktivnosti igranja igara također ima strateško značenje za Porsche. 'Možemo angažirati mlade i digitalne ciljne skupine na mjestu gdje se rađaju njihovi automobilski snovi: u svijetu igara,' kaže Robert Ader, potpredsjednik marketinga u Porsche AG. 'Partnerstvo s Polyphony Digital i 'Gran Turismom' savršeno je prikladno za Porsche, jer je motosport – bilo stvarni ili virtualni – dio našeg DNK.' Integracija prvog Porscheovog sportskog automobila razvijenog isključivo za virtualni prostor važna je prekretnica u strateškom partnerstvu između Porschea i Polyphony Digital Inc.

Porsche predstavlja autentična i emotivna iskustva. U tom kontekstu, videoigre i virtualni svijet nude nove mogućnosti da sportske automobile učine interaktivnim i da vožnju učine pristupačnim iskustvom. Iz tog razloga brend već nekoliko godina surađuje s raznim tvrtkama iz gaming industrije te su te aktivnosti sada sastavni dio marketinškog miksa. Glavni cilj je stvoriti trajno iskustvo brenda.

Tehnički podaci

S inženjerske strane Porsche Vision Gran Turismo ima pogon na sva četiri kotača te ubrzava 0 – 100 km/h za 2,1 s, a od 0 – 200 km/h za 5,4 s, dok mu je najveća brzina 350 km/h. Vršna snaga mu je 820 kW (odnosno 950 kW (1292 KS) s overboost & launch control funkcijama), a kako se radi o čisto električnom konceptnom automobilu kapacitet baterije mu je 87 kWh, uz doseg s jednim punjenjem od 500 km (WLTP).