WEC SAFETY CAR

[FOTO/VIDEO] Porsche 911 Turbo S kao sigurnosno vozilo: Dva primjerka će brinuti za sigurnost u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti

17.03.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Kad je riječ o snazi, posebno pripremljeni 911 Turbo S sigurnosni automobil raspolaže s motorom od 650 KS (478 kW), što mu je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 2,7 sekundi i najveću brzinu od 330 km/h

Porsche nastavlja opskrbljivati ​​FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti (World Endurance Championship ili WEC) sigurnosnim automobilima. Kada sezona 2022. započne sljedeći vikend u Sebringu (SAD), novi sigurnosni automobili bazirani na Porscheu 911 Turbo S bit će raspoređeni po prvi put.

Tehničke karakterisitike

Novi šesterocilindrični bokser motor, smješten straga, ima prisilnu indukciju pomoću novog usisnog sustava. U tu svrhu zamijenjeno je prethodno usmjeravanje procesnog zraka i hlađenja zraka za punjenje: dio procesnog zraka sada struji kroz karakteristične Turbo usisnike zraka u stražnjim bočnim dijelovima. Ispred filtera za zrak, koji su sada smješteni u stražnjim blatobranima, sada su također ugrađena još dva protoka zraka kroz rešetku stražnjeg poklopca. To znači da novi 911 Turbo S ima četiri usisnika s većim ukupnim poprečnim presjekom i manjim otporom vjetra, poboljšavajući učinkovitost motora.

Porsche šalje dva 911 Turbo S na svjetsku turneju kao sigurnosna vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Kad je riječ o snazi, posebno pripremljeni 911 Turbo S raspolaže s motorom od 650 KS (478 kW), što mu je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 2,7 sekundi i najveću brzinu od 330 km/h. Do 800 Nm okretnog momenta mora se pouzdano i uz minimalne gubitke pretvoriti u pogon.

To se postiže novim osmerostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (PDK) zajedno s novim prijenosom prednje osovine. PDK u novom 911 Turbo S temelji se na mjenjaču iz trenutne serije 911 Carrera i prilagođen je isporuci snage motora vodećeg modela.

Nova su i dva simetrična turbopunjača s promjenjivom geometrijom turbine (VTG) i većih dimenzija. Kotači kompresora i turbine sada se okreću u suprotnim smjerovima; promjer turbinskih kotača povećan je za 5 mm na 55 mm, dok je kotač kompresora od 61 mm sada veći za 3 mm. Zaklopke otpadnih vrata električno su kontrolirane koračnim motorima, a prednost je u tome što aktivno i potpuno otvaranje otpadnih vrata nakon hladnog pokretanja znači da se katalizatori ranije pale. Kontrola tlaka pojačanja također je brža i preciznija.

Za korištenje kao sigurnosnog automobila u FIA WEC-u, sportski automobil iz Weissach-a opremljen je tehnologijom prijenosa podataka i signala te dva dodatna monitora u kokpitu.

'Veliki LED element na krovu treperi jantarnom bojom kada je sigurnosni automobil aktiviran. Ako je potrebno, možemo prebaciti srednji dio u zeleno,' objašnjava Adam Kot, koji je odgovoran za upravljanje i održavanje sigurnosnih automobila u Porscheovom partneru Mantheyu.

  • +7
Porsche 911 Turbo S kao FIA WEC sigurnosno vozilo Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Posebno prilagođeni

Zelena znači da automobili iza njih mogu pretjecati sve dok vodeći automobil u utrci ne stigne iza Porschea 911 Turbo S. Kontrole za veliki sustav rasvjete na krovu i trepćuća svjetla na prednjem i stražnjem dijelu sigurnosnog automobila su premještene na prtljažni prostor sprijeda. Radi uštede prostora, tu je također smještena radijska veza za kontrolu utrke, uključujući napajanje i elektroniku za tzv. marshalling system. Ovaj sustav prenosi status signala zastave duž trkaće staze.

'U usporedbi s cestovnim modelima, novi prekidači su ugrađeni u središnju konzolu, kao i crveni radio gumb na upravljaču, sigurnosni kavez (roll bar) i dva trkaća sjedala sa sigurnosnim pojasevima u šest točaka,' objašnjava Adam Kot . Porsche 911 Turbo S također je opremljen posebnim ovjesom postavljenim za trkaću stazu. Vozači sigurnosnih automobila za sezonu 2022. ostaju nepromijenjeni uz Pedra Couceira iz Portugala i Yannicka Dalmasa iz Francuske. 1994. godine Francuz je ostvario ukupnu pobjedu na 24 sata Le Mansa za volanom Porschea 962.

Sigurnosna vozila, koja putuju diljem svijeta u kontejnerima s dvije tvorničke ekipe s trkaćim modelima 911 RSR, pružaju druge usluge na trkaćoj stazi i na slobodnim treninzima: svakog dana WEC vikend utrka, vozači sigurnosnih automobila voze krugove kako bi provjerili signalni sustav i radio. 'Automobili ne prijeđu mnogo kilometara', objašnjava Adam Kot i pojašnjava: 'U prosjeku automobili prijeđu oko 1000 kilometara godišnje. Ne moramo puno raditi što se tiče održavanja: napuniti gorivo, provjeriti gume i kočnice – to je to.'

Dva sigurnosna automobila na svim utrkama sezone

Dva nova sigurnosna automobila ukrašena poznatom crnom i crvenom bojom će sudjelovati na svim WEC utrkama ove sezone. Posebna pravila vrijede samo za 24 sata Le Mansa zbog posebno dugačke trkaće staze od 13,623 kilometra: tamo se istovremeno koriste sigurnosni automobili. Za ovaj događaj, koji označava vrhunac Svjetskog prvenstva u izdržljivosti u lipnju, Manthey priprema tri dodatna Porschea 911 Turbo S. 'Dobava sigurnosnih automobila jedan je aspekt naše suradnje s povjerenjem s organizacijom FIA WEC i organizatorima Le Mansa tvrtkom ACO,' kaže Alexander Stehlig, direktor tvornice Motorsport FIA WEC. 'Oduševljeni smo što ćemo od ove godine svjedočiti iznimno snažnom i brzom 911 Turbo S u akciji za incidente na stazi.'

Nova vozila za ACO bit će isporučena u Francusku u narednim tjednima. Njihov prvi izlazak na stazu Sarthe zakazan je za 16./17. travnja na 24-satnoj motociklističkoj utrci.