POSEBAN ZAHTJEV

[FOTO/VIDEO] Ovo je Porsche 911 GT3 baziran na modelu 956 koji je pobijedio na Le Mansu 1985.

08.11.2021 u 16:39

Bionic
Reading

Talijanski poduzetnik želio je dizajnirati jedinstveni Porsche 911 GT3 (992) na temelju svog pobjedničkog automobila u Le Mansu i biti u potpunosti uključen u njegovu izradu

Porsche je objavio kako je Paolo Barilla, ukupni pobjednik Le Mansa 1985. u privatnom Porscheu 956, odabrao drugačiji, daleko dinamičniji 'podsjetnik' na svoj najveći sportski uspjeh.

Na svoj 60. rođendan bio je prvi kupac koji je zajedno s Porsche Exclusive Manufakturom završio projekt automobila u sklopu novog programa Sonderwunsch (Posebni zahtjev). Postao je poznat kao 'auto iz snova'. Talijanski poduzetnik želio je dizajnirati jedinstveni Porsche 911 GT3 (992) na temelju svog pobjedničkog automobila u Le Mansu i biti u potpunosti uključen u njegovu izradu.

Osim karakterističnog trkaćeg izgleda u ljetnoj žutoj, bijeloj i crnoj boji, ovaj poseban automobil ima pobjednički broj 7 s utrke na haubi i vratima. Ostale značajke kao što su stražnje krilo i ručica mjenjača također su reinterpretirane i dijelom razvijene neovisno.

Porsche 911 GT3 baziran na modelu 956 koji je pobijedio na Le Mansu 1985. Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Jedinstven iz svakog kuta

Jedna od posebnih značajki ovog 911 GT3 njegova je upečatljiva vanjska boja u ljetno žutoj, bijeloj i crnoj boji. Reinterpretira prugasti dizajn povijesnog trkaćeg automobila. Prednja pregača i ukrasni prstenovi na prednjim svjetlima također su obojeni ljetnom žutom bojom. Dizajn kotača sa središnjim zaključavanjem inspiriran je naplatcima Porschea 956. Kada su se koristili u utrkama, imali su bijele aeroblade naplatke. Naplatci 911 GT3 su također bijeli sprijeda, dok je stražnja osovina obojena u modernu zlatnu boju.

Bočne ploče na stražnjem spojleru također su pod utjecajem dizajna i geometrije njihova povijesnog prethodnika. Komponente uzorka u početku su razvijene pomoću brzog prototipa. Naravno, trebalo je zadržati aerodinamičke performanse, a posebno ravnotežu između prednje i stražnje osovine, pa su aerodinamički inženjeri iz serijske proizvodnje 911 GT3 uključeni u projekt u vrlo ranoj fazi. Modificirano stražnje krilo moralo je dokazati svoje karakteristike protoka u aerotunelu. Na bokovima je ispisan natpis 'PB 60', koji predstavlja inicijale i starost Paola Barille. Stil ovog logotipa inspiriran je grafikom tadašnjeg glavnog sponzora pobjedničkog automobila u Le Mansu.

Jedinstveni interijer

Crna dominira interijerom, kao što biste očekivali u trkaćem automobilu. Štitnici ulaznih vrata i ukrasni ukrasi u žutoj boji na suvozačevoj armaturnoj ploči ukrašeni su logotipom posebno dizajniranim za kupca. Kombinira šifru tipa 956, logotip 'Le Mans 1985' i stiliziranu siluetu trkaćeg automobila. Ovaj logotip i sklop iz 1985. izvezeni su na naslonima za glavu. Ručica mjenjača podsjeća na magnezijevu kuglicu u trkaćem automobilu 956 i razrađen je proizvod po mjeri: gornji dio je izbrušen od aluminijskog bloka, a površina je brušena.

O programu Porsche Sonderwunsch

Porsche Exclusive Manufaktur i Porsche Classic poboljšavaju i obnavljaju jedinstvene sportske automobile kombinacijom vješte izrade i pažnje posvećene detaljima. Kao dio svoje strategije Co-Creation, proizvođač sportskih automobila sada nudi novu interpretaciju svog legendarnog programa Sonderwunsch iz kasnih 70-ih, koji će omogućiti dizajniranje individualiziranih, jednokratnih automobila u budućnosti – koje će zajedno kreirati kupac i profesionalno proizveden od strane Porschea.

Proširenje ove ponude podijeljeno je na područja tvorničkog puštanja u pogon za pojedinačne zahtjeve kupca za boje i materijale izravno u proizvodnji, kao i naknadno ponovno puštanje u pogon i jednokratnu tvorničku isporuku nakon isporuke vozila kupcu. Dok je Factory Re-Commissioning također usmjeren na implementaciju pojedinačnih boja i materijala, Factory One-Off je sustavni tehnički novi razvoj. Ovisno o starosti vozila, za implementaciju se brinu tehnički stručnjaci Porsche Exclusive Manufaktur ili Porsche Classic.

  • +18
Porsche 911 GT3 baziran na modelu 956 koji je pobijedio na Le Mansu 1985. Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

Unutar novog programa Sonderwunsch klijent je preuzeo ulogu voditelja projekta. Kao dio projektnog tima, sastavljenog od stručnjaka iz Porsche Exclusive Manufaktura i dizajnerskog odjela Style Porsche, Barilla je izravno surađivao u stvaranju svog automobila iz snova. Proces je trajao ukupno tri godine, od prve skice projekta do provjere tehničke izvedivosti i izgradnje. Razvoj je započeo na temelju prethodnika GT3 automobila, jer je tip 992 još bio u serijskom razvoju.

Porsche planira udovoljiti posebnim zahtjevima u još većoj mjeri, s novim i značajno proširenim asortimanom proizvoda i usluga.

Najveći izazov za Granta Larsona bio je prenijeti grafički dizajn s iznimno ravnog i četvrtastog trkaćeg automobila na zaobljene oblike sadašnjeg 911. Zajedno s Harmom Lagaayem, Grant Larson je dizajnirao prvi Boxster i trenutni je direktor posebnih projekata u Style Porscheu.

O Porsche Exclusive Manufakturu

Sportski automobil individualan poput vašeg vlastitog otiska prsta, nepogrešiv poput vašeg stila života: Porsche Exclusive Manufaktur u Zuffenhausenu stvara vrlo osobna vozila kupaca kombinacijom savršene izrade i visoke tehnologije. Visokokvalificirani djelatnici s desetljećima stručnosti posvećuju punu pažnju svakom detalju i poboljšavaju ga ručnom izradom.

Stručnjaci se mogu osloniti na širok raspon vizualnih i tehničkih mogućnosti prilagodbe eksterijera i interijera. Vidljivi primjeri uključuju Sport Design pakete, prilagođene dizajne naplataka i unutarnje obloge, kao i sveobuhvatan asortiman 'Colour of Choice Plus' za sve Porsche modele. Porsche Exclusive Manufaktur ispunjava najviše zahtjeve u pogledu materijala i izrade. Uz vozila pojedinačnih kupaca, Porsche Exclusive Manufaktur također proizvodi ograničene male serije i izdanja. Ovdje se visokokvalitetni materijali kombiniraju s modernim proizvodnim tehnologijama kako bi se stvorio skladan cjelokupni koncept.

'Geometrijski gledano, ovo su vrlo različiti automobili', rekao je Larson. 'Raspored se nije mogao prenijeti 1:1.' Najprije je radio digitalno na računalu, a zatim su linije laserskim uređajem projicirane na testno tijelo i prema tome obojene. Probna boja nanesena je tri puta prije nego što su dizajner Larson i voditelj projekta Barilla bili zadovoljni. Topla, žuta nijansa također je morala biti pažljivo odabrana kako bi se u potpunosti uskladila s povijesnim modelom i radila na umjetnom i dnevnom svjetlu. Tim se konačno odlučio za ljetnu žutu boju iz opsežnog programa 'Colour of Choice Plus' u Porsche Exclusive Manufakturu.

'Prvobitno sam želio pomaknuti brojeve trkaćih na vratima dalje prema sredini bijele trake, ali Paolo Barilla je inzistirao da '7' bude vrlo blizu ruba, kao na njegovom trkaćem automobilu', prisjeća se Larson. Tijekom faze projekta stavio je model trkaćeg automobila u omjeru 1:43 na svoj stol radi inspiracije.

Integriran u obitelj Porsche

Barilla je posjetio Porsche tri puta tijekom faze koncepta kako bi aktivno sudjelovao u projektu od specifikacije do završetka. Tijekom faze implementacije održavale su se česte konzultacije putem telefona, e-maila i videokonferencije, nakon čega su uslijedili daljnji posjeti – s vlastitim radnim dokumentom.