testni maraton

[FOTO/VIDEO] Nova generacija Opel Astre prolazi završna ispitivanja: Uskoro stiže 11. generacija

30.06.2021 u 09:14

Bionic
Reading

Provjere valjanosti odvijaju se s prototipovima i inženjerskim automobilima u nekoliko faza tijekom razvoja novog modela. Iste služe za provjeru sustava i podsustava i potvrdu njihove ukupne integracije u vozilu

Razvoj potpuno nove Opel Astre odvija se prema planovima, do premijere 11. generacije najprodavanijeg kompaktnog modela marke sada su samo nekoliko tjedana. Prije dvadesetak dana smo već mogli vidjeti podosta detalja najnovije generacije Astre.

U početku stvoren, kao i svi moderni automobili, uz pomoć računalno potpomognutog dizajna, od prošle zime novi model prolazi posljednja ispitivanja, fino podešavanje i provjeru u stvarnim životnim uvjetima. Sada Astra ulazi u završnicu pravog testnog maratona.

Opelovi inženjeri odveli su prototipove i razvojna vozila daleko na sjever kako bi testirali novi model na zaleđenim cestama i u dubokom smrznutom zraku švedske Laponije. Bliže kući, testirali su novu Astru po ispitnim stazama u ispitnom centru Dudenhofen, a nedavno su vršili validacijske vožnje na javnim cestama u njemačkoj regiji Rajna-Majna, u pratnji višeg rukovodstva. Istodobno, potpuno nova Astra prolazila je završna ispitivanja u laboratoriju Rüsselsheim EMC (elektromagnetska kompatibilnost) prije nego što je dobila odobrenje tipa za komercijalizaciju.

Nova Opel Astra - posljednja testiranja Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

S novom Astrom, Opel pokazuje njemačku preciznost u svakom detalju i ciljajući izravno na tzv. sweet spot kompaktnog tržišnog sektora. Čist i hrabar dizajn, vrhunske tehnologije i uzbudljiva linija pogonskih sklopova - uključujući priključni hibridni električni pogon - učinit će ga, prema Opelu, mjerilom u svojoj klasi.

Zimsko testiranje: Visoka udobnost i sigurnost u svim uvjetima

Zima 2020./2021. u Švedskoj. Kao i obično u to doba godine, Laponija je često odredište putovanja Opelovih inženjera. Ovom su prigodom sa sobom donijeli sljedeću generaciju Astre. Na temperaturama od -30°C, stručnjaci za šasiju okretali su se krug za krugom na skliskim površinama posebno pripremljenih staza, kontinuirano optimizirajući elektronički kontrolirane sustave za stabilnost, vuču i antiblokirno kočenje. Cilj: novom Astrom se mora uvijek upravljati sigurno i dosljedno, bez obzira na površinu - bilo da je led, snijeg, bljuzgavica ili mokri ili suhi asfalt.

Tijekom boravka u Laponiji ove godine, Opelovim stručnjacima za šasiju pridružili su se i njihovi kolege iz HVAC-a (grijanje, ventilacija i klimatizacija). Jedan od ciljeva HVAC-a je osigurati da se putnički prostor brzo zagrije. Tako su nadzirali odbacivanje topline motora nove Astre, protok rashladne tekućine, performanse jezgre grijača i protok zraka puhala, kao i grijani upravljač i grijanje prednjih i stražnjih sjedala.

No, testiranje zagrijavanja ne provodi se samo kako bi se kupci osjećali toplo i ugodno u hladnim zimskim jutrima. Izvedba zagrijavanja također je precizno definirana propisima i još strožim internim sigurnosnim standardima, koji kažu da smrznuto vjetrobransko staklo i bočni prozori Opela u najkraćem vremenu moraju biti bez leda i magle kako bi se osigurala sigurna vidljivost za vozača.

Nadalje, budući da će sljedeća generacija Astre kao plug-in hibrida igrati važnu ulogu u nastavku elektrifikacije Opelovog portfelja proizvoda, inženjeri su također pomno pratili vrijeme zagrijavanja litij-ionske baterije, kako bi bili sigurni da performanse ćelija zadovoljavaju standarde za električno iskustvo vožnje čak i po hladnom vremenu.

Ispitni centar Dudenhofen: Tortura, na ispitnim stazama i izvan njih

Učinak druge vrste ocjenjuje se u ispitnom centru Dudenhofen u Njemačkoj. Inženjeri iz centra za kompetencije za ADAS ​​(automatizirani sustav pomoći vozaču) u Rüsselsheimu koristili su ovalni i dugački poligon za provjeru na terenu kako bi kalibrirali nove Astrine napredne tehnologije - od prilagodljivog tempomata (Adaptive Cruise Control) i kočenja u nuždi (Emergency Braking), do upozorenja na sudar naprijed (Forward Collision Alert) i pomoći stražnjeg križanja (Rear Cross Traffic Assist).

Predserijski automobili korišteni za ove testove također su morali udovoljiti visokim standardima na dugom pravcu Dudenhofena. Ovdje je, kao i svaki Opel, sljedeća generacija Astre morala dokazati da je 'dokazana na autocesti', što znači da mora ostati pod nadzorom pri brzinama znatno većim od 140 km/h i stabilna pod jakim kočenjem. Dok su vozili velikom brzinom na ovalnoj stazi, Opelovi inženjeri također su iskoristili priliku da ocijene komponente poput poklopca motora i brisača vjetrobranskog stakla. Ništa ne smije lepršati, vibrirati ili izazivati ​​iritantne zvukove.

Nakon što se 'oznojila' na testiranjima za brzu vožnju, nova se Astra ohladila u prolaznom koritu za vodu, na različitim dubinama od najmanje 25 centimetara. Unatoč tome što je gurnuo veliki val vode ispred sebe, testni automobil ne smije 'udahnuti' ili 'progutati' bilo koju količinu vode - pogonski sklop, električni sustav i svaki dio ispod poklopca motora moraju ostati zaštićeni od vode.

Nije bilo predaha za novu Astru ni nakon što je napustila testne staze. Unatoč mučenjima na brzim ovalima, krugu rukovanja ili u koritu za vodu, Opelovi inženjeri također su odveli test vozila u klimatsku komoru Dudenhofen. Ovo postrojenje za ispitivanje okoliša služi za procjenu ispravnosti vozila, podsustava i komponenata u ekstremnim uvjetima. Za sljedeću generaciju Astre postavljena je klimatska komora za testiranje brtvljenja automobila protiv prašine i pijeska.

Osim klimatske komore, Opel je testne automobile stavio u klimatski zračni tunel kako bi potvrdio performanse nove Astre u različitim radnim uvjetima. Na primjer, klimatski zračni tunel simulirao je vožnju u gužvi, uzbrdo i nizbrdo, kako bi se testiralo hlađenje kočnica. Inženjeri su čak uspjeli saznati može li uskovitlani snijeg ispred vozila blokirati usisnike zraka.

Na šefovom dnevnom redu: Provjera valjanosti po Opelovom rodnom gradu

Klimatski uvjeti pogodni za prašinu, pijesak ili snijeg nisu se očekivali tijekom trenutne faze ispitivanja. Provjere valjanosti odvijaju se s prototipovima i inženjerskim automobilima u nekoliko faza tijekom razvoja novog modela. One služe za provjeru sustava i podsustava i potvrdu njihove ukupne integracije u vozilu. Kako se razvoj približava završnoj fazi, višefunkcionalnom timu inženjera i tehničara pridružuju se članovi višeg menadžmenta, uključujući i samog šefa - Opelovog izvršnog direktora Michaela Lohschellera.

  • +10
Opel Astra - uskoro premijera 11. generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Najnovije provjere vožnje još uvijek kamuflirane nove Astre održane su u lipnju na javnim cestama u regiji Rajna-Majna oko Opelovog rodnog grada - i 'matične tvornice' automobila - Rüsselsheima. Inženjerima i menadžerima povremeno su se pridružili novinari iz medija.

Elektromagnetska imunost: Preduvjet za odobrenje tipa

Dok se razvojni prototipovi i predproizvodna vozila voze krajnjim sjeverom, u Dudenhofenu i na javnoj cesti u Njemačkoj i izvan nje, drugi također prolaze intenzivna ispitivanja na ispitnim uređajima i u laboratorijima u Rüsselsheimu. Primjerice, elektromagnetska kompatibilnost (EMC) ispituje se tijekom razvoja. Nadalje, niti jedan automobil ne može se prodati u Europi bez položenog EMC ispitivanja tijekom postupka odobrenja tipa. EMC ispitivanje osigurava da elektronički sustavi automobila ne trpe smetnje.

Opelov tim testirao je novu Astrinu imunost na elektromagnetske emisije u namjenski izgrađenom EMC laboratoriju u Rüsselsheimu. Dok je testni automobil izložen emisijama zračenim u širokom rasponu frekvencija, posebni apsorberi na zidovima 'upijaju' prenesene emisije tako da se ne reflektiraju natrag u komoru. Inženjeri tako dobivaju čiste, pouzdane podatke. Novi model dobiva 'zeleno svjetlo' - i konačno dobiva odobrenje tipa - tek kada svi njegovi sustavi pokažu svoju imunost na elektromagnetske emisije.